Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση των επιδημιολόγων

Με τα κρούσματα να καλπάζουν και την επιδημία κορονοϊού να δείχνει ανοδικές τάσεις, η σημερινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων που συμμετέχουν στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία. Βασικό θέμα είναι η αναμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη και η εκτίμηση της πορείας του.

Τα πράγματα δεν φαίνονται όμως αισιόδοξα αν αναλογιστεί κανείς τα εξής:

  • Χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αποτέλεσε ρεκόρ 3μήνου ξεπερνώντας τα 3500, με την θετικότητα των τεστ να προσεγγίζει το 4%. Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το επίπεδο που θα κινηθούν οι νέες διαγνώσεις. Τα επιστημονικά μοντέλα αναφέρουν για τη διατήρηση των εν λόγω αριθμών.
  • Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν και οι αναλύσεις του ιικού φορτίου στα λύματα, που μόνο θετικές δεν είναι. Μάλιστα στην Αττική το φορτίο φαίνεται να έχει τριπλασιαστεί και αυτό θα αποτυπωθεί στα κρούσματα τις επόμενες ημέρες.
  • Μέσα σε μία εβδομάδα, ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων εφταημέρου αυξήθηκε στα 2563 από 2127, ενώ η μέση θετικότητα από 3,39% επιδεινώθηκε σε 3,47%.
  • Χθες σημειώθηκε και πάλι μικρός αριθμός νέων εμβολιασμών με μόλις 72.663 επιπλέον δόσεις εκ των οποίων μόνο οι 31.219 αφορούσαν πρώτη δόση. Φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία πως μέσα σε μία εβδομάδα μόλις 195.000 πολίτες προχώρησαν σε πρώτη δόση εμβολίων αριθμός δραματικά χαμηλός.

Η περίπτωση της Μυκόνου

Ιδιαίτερη θεωρείται η περίπτωση της Μυκόνου, όπου έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα. Χθες σε σύνολο 3565 νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, το νησί παρουσίασε 37 νέες διαγνώσεις, ενώ τη Δευτέρα σε 1834, ήταν 19. Το ανώτερο επίπεδο σημειώθηκε στις 15/7 όπου σε σύνολο 2794 νέων κρουσμάτων τα 86 εντοπίστηκαν εκεί.

Οι ημερήσιες διακυμάνσεις δεν είναι βέβαια ενδεικτικές διότι έχουν να κάνουν με την ημερομηνία καταγραφής των διαγνώσεων στο επίσημο μητρώο covid. Πάντως να πούμε ότι την ημέρα που αποφασίστηκαν τα μέτρα ο ημερήσιος μέσος όρος εβδομάδας ήταν 47 νέα κρούσματα και σήμερα αντίστοιχα είναι 44. Ιδιαίτερα μικρή διαφορά.

Επίσης να σημειωθεί ότι με βάση τα rapid test που διενεργήθηκαν στις 18 και 19 Ιουλίου η θετικότητα υπολογίζεται στο 3,6% στο επίπεδο δηλαδή που είναι αρκετά κοντα και με αυτό στην Επικράτεια.

Διαπιστώνεται λοιπόν ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία μάλλον δεν ήταν τόσο ακραία, αλλά λογικά αποτύπωναν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη άνοδο η οποία έπρεπε να ανακοπεί. Για το λόγω αυτό ελήφθησαν και τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα, ώστε να “απειλήσουν” για χειρότερες καταστάσεις εφόσον ο πληθυσμός της Μυκόνου δε συμμορφωνόταν.

Η Μύκονος φαίνεται να λειτουργεί σαν πιλότος σχετικά με το τι μπορεί να αποφασιστεί και για άλλες νησιωτικές περιοχές. Φυσικά είναι ιδιαίτερα νωρίς να εκτιμηθεί η απόδοση των μέτρων. Χρειάζονται περί τις 10 ημέρες και βέβαια η συζήτηση από τώρα για την άρση μέτρων είναι άκαιρη, εκτός και αν δεν έπρεπε αυτά να έχουν ληφθεί ποτέ.

Αναμένουμε λοιπόν τις νέες εκτιμήσεις των ειδικών και για τη συγκεκριμένη περιοχή.

κρούσματακορονοϊόςέκβαση επιδημίαςΕπιτροπή Εμπειρογνωμόνων