Κρύο: Γιατί τρέχει η μύτη χωρίς να έχεις κρυώσει;

Είναι λίγο εκνευριστικό αλλά συμβαίνει σε όλους και είναι για καλό σκοπό. Τις πολύ κρύες μέρες, όταν το κρύο είναι δυνατό, οι μύτες τρέχουν παρότι δεν είμαστε κρυωμένοι ή συναχωμένοι. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι σημαίνει για τη συνολική υγεία του οργανισμού; 
 
Όσο κι αν σκέφτεσαι τι καλά θα ήταν αν μπορούσες να γυρίσεις τον διακόπτη στη μύτη σου, η μύτη που τρέχει στο πολύ κρύο είναι σημαντική για την προστασία της υγείας του οργανισμού. Αφενός διατηρεί ενυδατωμένες τις βλεννογόνους αφετέρου κρατά ξένους εισβολείς μακριά από το αναπνευστικό σύστημα και τον οργανισμό γενικότερα. Η ποσότητα της βλέννας που παράγει ο οργανισμός μπορεί να διπλασιαστεί σε συγκεκριμένες συνθήκες. Τέτοιες είναι οι αλλεργίες που προκαλούνται είτε από τη γύρη είτε από τη μούχλα σε εσωτερικούς χώρους αλλά είτε από ρινοϊούς όπως το κοινό κρυολόγημα αλλά ακόμη και από την έκθεση στο κρύο δηλαδή αγγεοκινητική ρινίτιδα. 
 
Τι είναι η αγγειοκινιτική ρινίτιδα;
 
Η αγγεοκινητική ρινίτιδα είναι η ρινική καταρροή που εμφανίζεται όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα όπως αλλεργίες ή ασθένεια. Πέρα από την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες, η αγγειοκινιτική ρινίτιδα μπορεί να προκληθεί και από την έκθεση σε έντονες μυρωδιές και αρώματα. Ένα άτομο με αγγειοκινητική ρινίτιδα πιθανόν να μην έχει καθαρή ρινική εκκένωση και άρα να έχει ρινική συμφόρηση. 
 
Ποιος είναι ο ρόλος της θερμοκρασίας;
 
Ο οργανισμός μας έχει τη νοημοσύνη να αντιδρά προκειμένου να προστατευθεί όταν αυτό είναι αναγκαίο. Η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες τον κάνει να παράγει βλέννα προκειμένου να προστατεύσει τις ρινικές διόδους. Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Γιατί διατηρώντας τις βλεννογόνους της μύτης ενυδατωμένες στην πραγματικότητα εμποδίζει παθογόνους μικροοργανισμούς και άλλους εισβολείς να περάσουν και να βλάψουν το σύνολο του αναπνευστικού και τους πνεύμονες. Η εξήγηση είναι και πιο απλή, ωστόσο, αφού εισπνέοντας κρύο αέρα, η θερμοκρασία του σώματος τον ζεσταίνει ώστε κατά την εκπνοή να βγει ζεστός και υγρός. 
χαμηλές θερμοκρασίεςκρύοαγγειοκινητική ρινίτιδαβλεννογόνοςμύτη που τρέχεισυνάχι