“Κρυολουσία” από τον CDC στον ελληνικό τουρισμό: Αποφύγετε τα ταξίδια στην Ελλάδα λόγω έξαρσης των κρουσμάτων

Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει η μετάλλαξη Δέλτα, που διασπείρεται στον πλανήτη με αστραπιαίο ρυθμό, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος και αναγκάζοντας φαρμακοβιομηχανίες να προχωρούν σε τροποποίηση των εμβολίων ενάντια στην Covid-19.

Με φόντο τις ανησυχητικές εξελίξεις, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) κατέταξε την Ελλάδα στο «επίπεδο 4», συστήνοντας στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα μας.

«Ο πόλεμος έχει αλλάξει» προειδοποίησαν προ ημερών οι ιθύνοντες των αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), με τη διευθύντρια του CDC του Κολοράντο Μισέλ Μπάρον να τονίζει πως η μετάλλαξη Δέλτα «είναι σαν μια μεγάλη πυρκαγιά και όχι σαν μια φωτιά που σιγοκαίει. Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες».

Προ ημερών μάλιστα, το αμερικανικό CDC είχε προχωρήσει σε νέα σύσταση προς τους Αμερικανούς να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους. Μάλιστα, η σύσταση αφορά και τους πλήρως εμβολιασμένους έναντι της Covid-19.

«Αποφύγετε τα ταξίδια στην Ελλάδα»

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να επικρατεί σε ολοένα και περισσότερες χώρες του πλανήτη, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών προειδοποίησαν τη Δευτέρα τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν σε μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού.

Ειδικότερα, συνέστησαν στους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ιρλανδία, το Ιράν, το Καζακστάν, τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους και άλλους προορισμούς μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. Μεταξύ των χωρών που κατατάσσονται στο εξής στο ίδιο «Επίπεδο 4: Αποφύγετε το ταξίδι» των CDC είναι επίσης η Λιβύη, η Ανδόρα, ο Άγιος Βαρθολομαίος, το Λεσότο, η Μαρτινίκα, η Μάλτα, το Νησί Μαν και το Κουρασάο.

«Πιθανώς πιο σοβαρή η μετάλλαξη Δέλτα»

Εν τω μεταξύ, η διευθύντρια του CDC του Κολοράντο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο στέλεχος, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, να προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα – πέρα από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και ταχύτερα, ενώ όσοι νοσούν μεταφέρουν εκατοντάδες φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο.

«Είναι δύσκολο να πούμε εάν αρρωσταίνουν πιο σοβαρά εξαιτίας του στελέχους Δέλτα ή εάν θα αρρώσταιναν έτσι ούτως ή άλλως» είπε. «Βλέπουμε πιο πολλούς ασθενείς να έχουν ανάγκη οξυγόνου πιο σύντομα» σημείωσε από την πλευρά του ο Μπέντζαμιν Μπάρλοου, επικεφαλής της American Family Care, μιας αλυσίδας μονάδων επείγουσας νοσηλείας με παρουσία σε 28 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Με τις εκτιμήσεις αυτές συμφωνούν τα δεδομένα από τρεις έρευνες – στον Καναδά, στη Σκωτία και στη Σιγκαπούρη – τις οποίες παρουσίασαν τα αμερικανικά CDC την Παρασκευή.

Πιο σοβαρά συμπτώματα καταγράφονται παντού

Εκτίμησαν ότι η Δέλτα «είναι πιθανώς πιο σοβαρή» σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη του ιού, ενώ στις συνεντεύξεις τους με το Reuters (αν και τόνισαν ότι είναι ακόμη νωρίς για οριστικά συμπεράσματα) άφησαν να εννοηθεί ότι εμφανίζονται πιο σοβαρά συμπτώματα σε όλες τις περιοχές.

Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι κυβερνήσεις και αρμόδιοι φορείς έχουν θορυβηθεί από τις εξελίξεις και έχουν σημάνει συναγερμό.

Ανάμεσα στα άλλα, με στόχο και την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την κάλυψη μεγαλύτερου μέρους των πληθυσμών, ακολουθώντας τακτική «μαστιγίου και καρότου».

Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων ημερών (ΗΠΑ, Γαλλία κ.λπ.), φαίνεται να καταγράφεται μια ανοδική τάση στην καμπύλη των εμβολιασμών.

Νέα έρευνα

Την ίδια ώρα, νέα αμερικανική έρευνα που παρουσιάζει το ίδρυμα Kaiser Family και βασίζεται στα στοιχεία των ΗΠΑ, υποστηρίζει πως μόλις το 0,1% των πλήρως εμβολιασμένων ενδέχεται να παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα από τον κοροναϊό, σε περίπτωση που νοσήσει, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που παρουσιάζει το ίδρυμα Kaiser Family βασισμένο στα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι ασθενείς με κοροναϊό που έχουν εμβολιαστεί δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα που θα οδηγήσουν στον θάνατο ή σε νοσηλεία.

Τα ευρήματα που προκύπτουν από την έρευνα επιβεβαιώνουν αυτό που έχουν επισημάνει εδώ και μήνες κορυφαίοι ειδικοί στον τομέα της υγείας:

Τα εμβόλια κατά του κοροναϊού είναι η πιο αποτελεσματική λύση για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών όπως η Covid-19 και είναι η καλύτερη επιλογή για την αναχαίτιση της πανδημίας και την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωριών.

Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν την ώρα που το ποσοστό των εμβολιασμένων με τουλάχιστον μία δόση αγγίζει στις ΗΠΑ το 70%.

Τα δεδομένα των Κέντρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC) δείχνουν ότι το 60,6% των ενηλίκων και το 49,7% του συνόλου του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

«Ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο»

Την ίδια στιγμή, νέο ενδιαφέρον στις έρευνες για την προέλευση του ιού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει πάνω από 4,4 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο με βάση τα επίσημα στοιχεία, δίνει το πόρισμα επιτροπής των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι πλέον έχει έρθει η ώρα να απορρίψουμε πλήρως τη θεωρία που έχει να κάνει με την υπαίθρια αγορά» αναφέρει η έκθεση, η οποία επικαλείται νέα στοιχεία τα οποία – όπως ισχυρίζεται – έχουν υποτιμηθεί.

Και συνεχίζει: «Πιστεύουμε, επίσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων αποδεικνύει ότι ο ιός διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν και μάλιστα κάποια στιγμή πριν από την 12η Σεπτεμβρίου του 2019».

Υπενθυμίζεται πως ο Τζο Μπάιντεν έχει δώσει διορία ως το τέλος του καλοκαιριού στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ώστε να του παραδώσουν πόρισμα αναφορικά με την προέλευση του SARS-CoV-2.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι υπηρεσίες δεν έχουν καταφέρει να ρίξουν επαρκές φως στο μυστήριο – όσο για το Πεκίνο, είναι γνωστό ότι αρνείται να συναινέσει στη διεξαγωγή νέας έρευνας, υπό την αιγίδα και την ευθύνη του ΠΟΥ, ενισχύοντας έτσι τις υποψίες ότι «κάτι κρύβει».