“Ξαδελφάκι” του μπότοξ στη μάχη ενάντια στα κουνούπια

Τοξίνη – “ξαδέλφη” του γνωστού μπότοξ μπορεί να μειώσει την ελονοσία και, μάλιστα, με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον.

Διεθνής ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια της Στοκχόλμης και του Lund, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, βρήκαν ότι η νέα τοξίνη στοχεύει επιλεκτικά τα κουνούπια κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον προσεγγίσεις για τη μείωση της ελονοσίας.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Το μπότοξ (βουτολική τοξίνη) και η τοξίνη που προκαλεί τέτανο ανήκουν στην ίδια οικογένεια πρωτεϊνών και είναι από τις πιο τοξικές ουσίες που είναι γνωστές.

Αυτή η οικογένεια τοξινών πιστεύεται ότι στοχεύει μόνο ανθρώπους, ποντίκια και πτηνά. Αλλά τώρα οι ερευνητές βρήκαν τη νέα τοξίνη, που στοχεύει στα κουνούπια, που είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση της ελονοσίας.

“Ανακαλύψαμε τη νευροτοξίνη PMP1, που επιλεκτικά στοχεύει σε κουνούπια, που μεταδίδουν την ελονοσία, αποδεικνύοντας ότι αυτή η οικογένεια τοξινών έχει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα ξενιστών από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως”, λέει ο Pål Stenmark του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Πανεπιστημίου Lund.

Ο Dr Stenmark είναι επικεφαλής της κοινής ερευνητικής ομάδας των δύο σουηδικών Πανεπιστημίων, που ανακάλυψαν τη νέα νευροτοξίνη, σε στενή συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Sarjeet Gill στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

“Το PMP1 καθιστά δυνατή τη μείωση του επιπολασμού της ελονοσίας με νέο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, επειδή αυτές οι τοξίνες είναι πρωτεΐνες και δεν αφήνουν τεχνητά υπολείμματα, καθώς αποσυντίθενται. Το PMP1 μπορεί, επίσης, να εξελιχθεί σε βιολογικό εντομοκτόνο, σχεδιασμένο να στοχεύει άλλους επιλεγμένους φορείς ασθενειών ή παρασίτων”, δήλωσε ο Pål Stenmark.

κουνούπιαελονοσίαbotox