Ξανθός και ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνουν τη δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων

Tο Υπουργείο Υγείας πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα ότι η εγκύκλιος για αναζήτηση νοσηλίων από πολίτες της Ε.Ε. και τρίτων χωρών δεν θέτει περιορισμούς στους νόμιμους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι συνεχίζουν να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως προβλέπει ο νόμος, και πως επίσης, τα έκτακτα περιστατικά δικαιούνται χωρίς κανένα κώλυμα πρόσβαση και νοσηλεία στις Υγειονομικές Μονάδες.

Αυτό επισήμανε σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ αντίστοιχα, με χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, τόνισε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην περίπτωση αυτή.

Ο Ανδρέας Ξανθός

Χαρακτηριστικά, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι ήδη υπάρχει σύστημα καταγραφής και είσπραξης νοσηλίων από τους Ευρωπαίους και τους κατοίκους τρίτων χωρών που επισκέπτονται τη χώρα μας και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Βάσει του συστήματος αυτού, “οι παρεχόμενες υπηρεσίες είτε υποβάλλονται από τα νοσοκομεία και αναζητούνται μέσω του ΕΟΠΥΥ από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενή (αν πρόκειται για πολίτη που διαθέτει την ευρωπαϊκή κάρτα ασθενείας), είτε χρεώνονται και εισπράττονται από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων (αν πρόκειται για πολίτες τρίτων χωρών), οπότε το κόστος περίθαλψης δεν επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους”.

Πρόσθεσε ακόμη, πως “Αν λοιπόν η εγκύκλιος αφορά τη φροντίδα υγείας των τουριστών και απλώς υπενθυμίζει στις δημόσιες δομές υγείας την προβλεπόμενη διαδικασία αναζήτησης των νοσηλίων, έχει καλώς.

Αν όμως αλλάζει κάτι σε σχέση με τη μεταχείριση αλλοδαπών πολιτών που διαμένουν μόνιμα στη χώρα και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (έγκυες, παιδιά, άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα, με λοιμώδη νοσήματα, με αναπηρία, ψυχική νόσο κλπ.) και που σήμερα εξυπηρετούνται δωρεάν από το ΕΣΥ με βάση τις προβλέψεις του ν.4368/2016, τότε πρέπει να το ξέρουμε.

Αν στόχος της εγκυκλίου είναι να εισπράττονται χρήματα από ασθενείς που αδυνατούν να καταβάλλουν το κόστος και με αυτό τον τρόπο να αποτρέπονται από τη χρήση υπηρεσιών του ΕΣΥ, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης στην αναγκαία φροντίδα, κάτι που αντίκειται στις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το κυριότερο όμως, είναι ότι έτσι μπορεί να δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, από τη μη έγκαιρη φροντίδα ανθρώπων που έχουν ενδεχομένως μεταδοτικό νόσημα και χρήζουν άμεσης περίθαλψης”.

Η ΠΟΕΔΗΝ

Από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ σημείωσε πως “η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας προς τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών για είσπραξη των νοσηλίων από ασθενείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων (ν.4369/2016).

Ασφαλώς θα πρέπει για τους πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τρίτων χωρών να κινείται η διαδικασία είσπραξης των παροχών που έλαβαν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως εξάλλου πληρώνουμε εμείς οι Έλληνες (6% υγειονομική περίθαλψη, φόροι, συμμετοχές).

Οι Ευρωπαίοι πολίτες διαθέτουν κάρτα ασφάλισης ασθένειας και τα χρήματα θα πρέπει να εισπράττονται από τον ΕΟΠΥΥ στον οποίο υποβάλλουν τα παραστατικά οι Υγειονομικές Μονάδες. Οι πολίτες τρίτων χωρών που δεν δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οφείλουν μέσω της ασφάλισης τους να καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας.

Θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να ξεκαθαρίσει άμεσα ότι με το εν λόγω έγγραφο δεν τίθεται περιορισμός στους νόμιμους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι συνεχίζουν να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως προβλέπει ο νόμος. Επίσης τα έκτακτα περιστατικά δικαιούνται χωρίς κανένα κώλυμα πρόσβαση και νοσηλεία στις Υγειονομικές Μονάδες.

Δεν θα πρέπει να ζητείται ευθύνη για την είσπραξη των παροχών στο λιγοστό προσωπικό των Νοσοκομείων (Διοικητικό, Ιατρικό, Νοσηλευτικό) για κάποιους που αρνούνται να συμμορφωθούν.

Να θυμίσουμε ότι η ΑΕΜΥ ΑΕ στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης έχει συστήσει δικό της τιμοκατάλογο και χρεώνει τις υπηρεσίες στους τουρίστες στη μαύρη αγορά σε πενταπλάσιο ποσό από τον τιμοκατάλογο που ισχύει για τα Νοσοκομεία”.

περίθαλψη αλλοδαπώνπερίθαλψη ανασφαλίστωνΕΟΠΥΥΠΟΕΔΗΝΑνδρέας Ξανθός