Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: τι τους προκαλεί και πώς αντιμετωπίζονται

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που απασχολεί άνδρες και γυναίκες. Οι κρέμες για την εξαφάνισή τους διαδέχονται η μια την άλλη όπως ακριβώς και τα προϊόντα μακιγιάζ προκειμένου να τις καλύψουν. Αυτό που πραγματικά θα μπορούσε να βοηθήσει, δεν είναι άλλο από το να διευκρινίσει κανείς τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, καθώς μόνο έτσι θα καταφέρει μια στοχευμένη αντιμετώπιση. 
 
Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι μαύροι κύκλοι είναι η περιοχή κάτω από τα μάτια που σε αρκετούς μοιάζει να είναι πιο σκούρο χρώμα σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Αυτό συμβαίνει είτε όταν έχει λεπτύνει πολύ το έτσι κι αλλιώς πολύ λεπτό δέρμα της περιοχής, με αποτέλεσμα να φαίνονται τα αιμοφόρα αγγεία και άρα να σκουραίνει η περιοχή. Ή είναι αποτέλεσμα του πρηξίματος της ευρύτερης περιοχής των ματιών. 
 
Οι αιτίες που προκαλούν τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια ποικίλουν. Συνηθέστερα λέμε ότι οφείλονται σε έλλειψη ύπνου, κακό ύπνο ή κόπωση. Ο κακός ύπνος επιδρά σοβαρά στο δέρμα του προσώπου καθώς σταδιακά το κάνει να δείχνει πιο χλωμό. Κάπως έτσι επηρεάζεται και η περιοχή κάτω από τα μάτια. Ένα γεμάτο οχτάωρο καλού ύπνου μπορεί να εξασφαλίσει θεαματικά αποτελέσματα στους κύκλους κάτω από τα μάτια αλλά και γενικότερα στην όψη του προσώπου. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Προσπάθησε να αποφύγεις την καφεϊνη όσο η μέρα προχωρά προς το βράδυ. Ο καφές, το κακάο, το τσάι δεν είναι τα σωστά ροφήματα αν πρόκειται να πας για ύπνο τις επόμενες 4 ώρες. Ένα ζεστό μπάνιο, μια κούπα χαμομήλι, το διάβασμα, ο διαλογισμός και φυσικά η χαλαρωτική μουσική θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν. Μην ξεχνάς ότι πλέον υπάρχουν αμέτρητες εφαρμογές που μπορείς να κατεβάσεις στο smartphone σου προκειμένου να πετύχεις έναν γεμάτο και καλό ύπνο. 
 
Άλλη αιτία εμφάνισής τους είναι η έλλειψη σιδήρου και η αναιμία. Όταν το άτομο έχει αναιμία, οι ιστοί του δεν οξυγονώνονται καλά, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η σκουρόχρωμη όψη κάτω από τα μάτια. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να διαγνωστεί μόνο με εξετάσεις αίματος και φυσικά να λυθεί με τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου μετά από υπόδειξη του γιατρού. 
 
Η κληρονομικότητα, δηλαδή γενετικοί παράγοντες, είναι πιθανό να ευθύνονται για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Θα μπορούσε απλά να ειπωθεί ότι αν η μαμά σου έχει μαύρους κύκλους τότε θα έχεις και εσύ. Η εξήγηση γύρω από την απλοϊκή διατύπωση είναι ότι η επάρκεια κολλαγόνου και μελανίνης έχουν γενετική προδιάθεση. Κάπως έτσι αν το οικογενειακό σου ιστορικό παρουσιάζει έλλειψη κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που ευθύνεται για την ελαστικότητα των ιστών σου και μάλιστα σε αυτό οφείλεται και η εμφάνιση των ρυτίδων, τότε ο δερματολόγος θα σου πει με ποιον τρόπος μπορείς τοπικά να το αναπληρώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κολλαγόνο μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. 
μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια