Με 30 εκατ. ευρώ ενισχύεται ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποζημιώσει τεστ για τον κορονοϊό

Η ανάγκη για τη διενέργεια εκατοντάδων χιλιάδων τεστ στον ελληνικό πληθυσμό για τον κοροναϊό, οδηγεί στην ανάγκη για την εξασφάλιση ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.

Ήδη αρκετά ιδιωτικά εργαστήρια κάνουν ελέγχους καθώς τα δημόσια εργαστήρια αναφοράς δεν αρκούν. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Υγείας ενισχύει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ώστε να καλύψει τις ανάγκες αποζημίωσης.

Συγκεκριμένα με βάση τη σχετική απόφαση δεσμεύεται κονδύλι ως «Επιχορήγηση στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) για την κάλυψη παροχών υγείας» του προϋπολογισμού εξόδων έτους 2020 του Υπουργείου Υγείας, ύψους 30 εκατ. ευρώ, ως έκτακτη επιχορήγηση του οργανισμού, για την αντιμετώπιση δαπανών αποζημίωσης ιδιωτικών θεραπευτηρίων-κλινικών, καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου, στο πλαίσιο της υλοποίησης μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι οι ανάγκες για ιδιωτικά εργαστήρια θα αυξηθούν περαιτέρω όταν θα ενεργοποιηθούν και οι 500 κινητές μονάδες αιμοληψίας. Όπως ανέφερε γι’ αυτές ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο με ταχείες διαδικασίες εγκρίθηκε, είναι στη φάση υλοποίησης και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι στη διάθεσή μας οι 500 αυτές κινητές μονάδες.
Επίσης ανέφερε ότι πέραν των κινητών αυτών μονάδων υπάρχουν πολλά σημεία στην επικράτεια, τόσο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να προσέρχεται.

Την ίδια ώρα, την έντονη αντίδραση των ιδιωτικών κλινικών έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα και αναφορές στα social media εναντίον των Ιδιωτικών Κλινικών. Οι ιδιωτικές κλινικές αναφέρονται σε αναρτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν για διπλασιασμό της αποζημίωση που λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ σε όσες θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ στις κλινικές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Με αφορμή τις αναρτήσεις αυτές ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) ενημερώνει ότι:
«Οι Ιδιωτικές Κλινικές ήταν, είναι και θα παραμείνουν σε ανοικτή επικοινωνία και στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και τους Αρμόδιους φορείς, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα ενάντια στην απειλή του νέου κορονοϊού, έχοντας ανταποκριθεί άμεσα σε οτιδήποτε μας έχει μέχρι σήμερα ζητηθεί. Αποτελεί χρέος μας» τονίζει ο Σύνδεσμος Κλινικών.

Οι Ιδιωτικές Κλινικές, μαζί με το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών επιχειρήσεων έχουν υποστεί τεράστια ζημιά: Η υποχρεωτική αναστολή όλων των τακτικών ιατρικών εξετάσεων και χειρουργικών επεμβάσεων αποτελεί βαρύ πλήγμα για την λειτουργία μας. Ωστόσο, διατηρούμε όλα μας τα τμήματα στελεχωμένα και σε πλήρη ετοιμότητα.

«Στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, ακριβώς γιατί αναγνωρίζουμε τον πραγματικό κίνδυνο που πηγάζει από την πανδημία και το θεωρούμε αυτονόητο καθήκον μας προς την κοινωνία. Στο πλαίσιο των έκτακτων αυτών συνθηκών, το Ελληνικό Δημόσιο έχει έμμεσα δεσμεύσει ένα μεγάλο μέρος των κλινών μας. Μικρό κομμάτι αυτών, αλλά εξαιρετικά πολύτιμο για την ζωή των συμπολιτών μας, είναι οι πλήρως εξοπλισμένες κλίνες των ΜΕΘ μας. Οι κλίνες αυτές, υποστηριζόμενες από το πλέον έμπειρο Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ήδη αποφορτίζουν το δημόσιο σύστημα και παράγουν κενές κλίνες στα νοσοκομεία αναφοράς. Αυτό ονομάζεται έγκαιρος προγραμματισμός και πρόληψη σε μια έκτακτη και απρόβλεπτη κατάσταση» αναφέρουν οι κλινικάρχες

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΕΟΠΥΥιδιωτικές κλινικέςΒασίλης Κοντοζαμάνηςκορονοϊόςτεστεργαστήρια