Κορωνοϊός: Με δύο τεστ την εβδομάδα και μάσκα υψηλής προστασίας επιστρέφουν ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία με δύο rapid tests την εβδομάδα εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εισήγηση αυτή αφορά στους διοικητικούς υπαλλήλους, τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό. Εκτός από τα δύο τεστ την εβδομάδα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας υψηλής προστασίας. Για τους γιατρούς για τους οποίους υπάρχουν και οι μεγαλύτεροι προβληματισμοί ως προς την τυχόν επιστροφή τους θα υπάρξει νεότερη συνεδρίαση. Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα περιμένει τις τελικές εισηγήσεις.

Οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 και βρίσκονται σε αναστολή εργασίας βάσει της νομοθεσίας περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού που εφαρμόστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, θα επιστρέψουν στις θέσεις τους από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Την επιστροφή τους επιτάσσει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία προκύπτουν ζητήματα συνταγματικότητας της παράτασης της αναστολής εργασίας. Σήμερα υπολογίζεται ότι οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή εργασίας είναι 2100 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Παράλληλα, το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021. Πρόκειται για περίπου 700 άτομα προσωπικό για τα οποία αναμένεται να ρυθμιστεί το θέμα, σύμφωνα με όσα έχει πει ο υπουργός Υγείας.

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνωνfront-storiesανεμβολίαστοιανεμβολίαστοι υγειονομικοί