Με φειδώ η χορήγηση κλασικής ηπαρίνης στα νοσοκομεία – Συνεχίζονται οι ελλείψεις νοσοκομειακών φαρμάκων

Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία, με τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς να αναζητούν διαρκώς κοινά σκευάσματα. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, έδωσε στη δημοσιότητα εσωτερικό έγγραφο με το οποίο γίνεται ενημέρωση εντός νοσοκομείου για έλλειψη κλασικής ηπαρίνης και σύσταση για χορήγησή της μόνο σε ασθενείς που έχουν απόλυτη ένδειξη.

“Οι ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία εξαναγκάζουν φαρμακοποιούς και γιατρούς να κάνουν επιλογή ασθενών στη χορήγηση φαρμάκων που είναι σε έλλειψη (τα χορηγούν σε ασθενείς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη)”, σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, προσθέτοντας ότι φαρμακοποιοί και γιατροί του ζήτησαν να αναδείξει το ζήτημα έλλειψης φαρμάκων επειδή “δυσκολεύονται να κάνουν τη δουλειά τους”.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει ότι η έλλειψη φαρμάκων δημιουργεί πλέον σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και οι φαρμακοποιοί προσπαθούν διαρκώς να μπαλώσουν … τρύπες.
“Γίνεται πια επιλογή ασθενών με θεραπευτικά βέβαια κριτήρια για τη χορήγηση των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη. Αναγκάζονται οι γιατροί να χορηγούν λειψές δόσεις.
Δεν κινδύνεψαν ακόμη ασθενείς από την υπερπροσπάθεια των φαρμακοποιών, των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Τι κάνουν Υπουργείο Υγείας, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ και εταιρείες; Συσκέψεις γίνονται στο Υπουργείο το πρόβλημα όμως δεν λύνεται, αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Στο μεταξύ και ενώ όλη η Ευρώπη έχει πληγεί από ελλείψεις φαρμάκων, η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρότασή της για αναθεώρηση της φρμακευτικής πολιτικής. Βασικοί άξονες του νέου σχεδίου είναι οι εξής:

-Καλύτερη πρόσβαση σε καινοτόμα και οικονομικά φάρμακα για ασθενείς και εθνικά συστήματα υγείας.
-Προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας μέσω ενός αποτελεσματικού και απλουστευμένου ρυθμιστικού πλαισίου.
-Αποτελεσματικά κίνητρα για καινοτομία.

-Αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων και διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού: Η μεταρρύθμιση εισάγει νέες απαιτήσεις για την παρακολούθηση των ελλείψεων φαρμάκων από τις εθνικές αρχές και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και έναν ισχυρότερο συντονιστικό ρόλο για τον ΕΜΑ. Μεταξύ άλλων, θα καταρτιστεί κατάλογος κρίσιμων φαρμάκων σε ολόκληρη την ΕΕ και θα αξιολογηθούν τα τρωτά σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας αυτών των φαρμάκων, με συγκεκριμένες συστάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από εταιρείες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει νομικά δεσμευτικά μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού συγκεκριμένων φαρμάκων ζωτικής σημασίας.
-Ισχυρότερη προστασία του περιβάλλοντος.
-Αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής (AMR).

ηπαρίνηφάρμακαελλείψεις φαρμάκωννοσοκομειακά φάρμακα