Με ποιες παθήσεις συνδέεται ο μεσημεριανός ύπνος (νέα μελέτη)

Ο μεσημεριανός ύπνος σε τακτική βάση σχετίζεται με υψηλότερους κινδύνους για υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Hypertension , ένα περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ερευνητές στην Κίνα εξέτασαν εάν ο συχνός μεσημεριανός ύπνος θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός αιτιολογικός παράγοντας κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση ή/και εγκεφαλικό.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να απολαμβάνουν έναν τακτικό ή ακόμα και καθημερινό υπνάκο», λέει ο E Wang, Ph.D., MD, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Αναισθησιολογίας στο Xiangya Hospital Central South University, και ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες από την UK Biobank, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων και ερευνητικό πόρο που περιέχει ανώνυμες πληροφορίες γενετικής, τρόπου ζωής και υγείας από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η UK Biobank στρατολόγησε περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες μεταξύ 40 και 69 ετών που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2006 και 2010. Παρείχαν τακτικά δείγματα αίματος, ούρων και σάλιου, καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους. Η έρευνα για τη συχνότητα του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκε 4 φορές από το 2006 έως το 2019 σε ένα μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ομάδα του Wang απέκλεισε αρχεία ατόμων που είχαν ήδη υποστεί εγκεφαλικό ή είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση πριν από την έναρξη της μελέτης. Αυτό άφησε περίπου 360.000 συμμετέχοντες να αναλύσουν τη σχέση μεταξύ του μεσημεριανού ύπνου και των αναφορών για πρώτη φορά εγκεφαλικού ή υψηλής αρτηριακής πίεσης, με μέση παρακολούθηση περίπου 11 χρόνια. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση τη συχνότητα του υπνάκου που αναφέρθηκε από τους ίδιους: «ποτέ/σπάνια», «μερικές φορές» ή «συνήθως».

Η μελέτη διαπίστωσε:

Ένα υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων που κοιμούνται το μεσημέρι ήταν άνδρες, με  χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και εισοδήματος, οι οποίοι  ανέφεραν ότι καπνίζουν, καταναλώνουν καθημερινά  αλκοόλ, αϋπνία, ροχαλητό,
Σε σύγκριση με άτομα που ανέφεραν ότι δεν έπαιρναν ποτέ μεσημεριανό ύπνο, τα άτομα που συνήθως κοιμόντουσαν είχαν 12% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση και 24% μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό.
Οι συμμετέχοντες κάτω των 60 ετών που συνήθως κοιμόντουσαν είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν κοιμήθηκαν ποτέ.

Μετά την ηλικία των 60 ετών, ο συνήθης μεσημεριανός ύπνος συσχετίστηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ότι δεν κοιμήθηκαν ποτέ.
Περίπου τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων παρέμειναν στην ίδια κατηγορία ύπνου καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Η υψηλότερη συχνότητα ύπνου σχετιζόταν με τη γενετική τάση για κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

«Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι, αν και ο ίδιος ο μεσημεριανός ύπνος δεν είναι επιβλαβής, πολλοί άνθρωποι που κοιμούνται μπορεί να το κάνουν λόγω κακού ύπνου τη νύχτα. Ο κακός ύπνος τη νύχτα σχετίζεται με κακή υγεία και ο μεσημεριανός ύπνος δεν αρκεί για να αναπληρώσει τον νυχτερινό ύπνο που χάνεται », δηλώνει ο Michael A. Grandner, Ph.D., MTR, ειδικός στον ύπνο και συν-συγγραφέας του νέου Life’s Essential της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.  «Αυτή η μελέτη απηχεί άλλα ευρήματα που γενικά δείχνουν ότι ο περισσότερος υπνάκος φαίνεται να αντανακλά αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα με την υγεία της καρδιάς και άλλα θέματα». Ο Grander είναι διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος για την Υγεία του Ύπνου και της Κλινικής Συμπεριφορικής Ιατρικής Ύπνου και αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson.

 

καρδιακές παθήσειςμεσημεριανός ύπνοςfront-stories