Με ρυθμό 7% «έτρεξαν» τα έσοδα των μεγάλων κλινικών το 2018

Καλύτερα απ’ ότι αναμένονταν κινήθηκαν τα έσοδα των ιδιωτικών κλινικών την προηγούμενη χρονιά, όπως αποδεικνύεται από ένα σημαντικό δείγμα που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου με τζίρο πάνω από 7 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το συνολικό αποτέλεσμα της δραστηριότητας ήταν κερδοφόρο, μια εξέλιξη που σε σημαντικό βαθμό αποδίδεται στη μεγάλη μείωση των ζημιών του Ιασώ.
Ειδικότερα, όπως δείχνουν οι οικονομικές καταστάσεις 21 εταιρειών που διαχειρίζονται ιδιωτικές κλινικές, τα συνολικά έσοδά τους διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 961 εκατ. ευρώ έναντι 900 εκατ. ευρώ το 2017, σημειώνοντας άνοδο 6,8%. Η αρχική εκτίμηση όπως σημείωναν και κλαδικές μελέτες της εν λόγω αγοράς, ανέφεραν ότι ο τζίρος των εταιρειών θα κινούνταν με χαμηλότερο ρυθμό ανόδου, ήτοι με περίπου 2%.

Την ίδια ώρα οι συγκεκριμένες εταιρείες σημείωσαν συνολικά καθαρά προ φόρων κέρδη της τάξης των 3 εκατ. ευρώ. Το επίπεδο των κερδών είναι ιδιαίτερα χαμηλό, όμως είναι θετικό το γεγονός ότι ο κλάδος εμφανίζεται κερδοφόρος το 2018 έναντι συνολικών ζημιών 36,5 εκατ. ευρώ το 2017. Τα κέρδη ευνοήθηκαν βέβαια από τη μείωση των ζημιών της μητρικής εταιρείας του ομίλου Ιασώ, η οποία αύξησε τα αποτελέσματά της λόγω εκτάκτων εσόδων από την πώληση του Ιασώ General, σημερινό Metropolitan General.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι διοικήσεις, ο κλάδος της Υγείας στην Ελλάδα έχει εισέλθει σε διαδικασία ριζικής αναδιάρθρωσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 αλλά και του 2018 στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών παρατηρείται συγκέντρωση δυνάμεων αλλά και ενεργοποίηση αντανακλαστικών από ξένους και εγχώριους παίκτες. Εξέλιξη – καταλύτης είναι ασφαλώς η δυναμική είσοδος στην εγχώρια αγορά, μέσω της εξαγοράς των νοσοκομείων Υγεία, Metropolitan και Ιασώ General, του διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου (fund), CVC Capital Partners.

Σημειώνεται ότι ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς στο παιχνίδι αναμένεται να μπει και ο νέος ιδιοκτήτης του Ντυνάν, καθώς η μητρική Τράπεζα Πειραιώς έχει εκκινήσει εκ νέου της διαδικασία πώλησή του. Μάλιστα και σε κυβερνητικό επίπεδο έχει τονιστεί ότι η στρατηγική για το εν λόγω νοσηλευτήριο είναι εντελώς διαφορετική με τις διαθέσεις ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε την έμμεση «κρατικοποίησή» του.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος αφορά στις κλινικές του ομίλου Euromedica. Η αποχώρηση ης προηγούμενης διοίκησης (οικογένεια Λιακουνάκου) και η ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών από το fund Farallon που αποτελεί και ισχυρό πιστωτή του ομίλου θ’ αλλάξουν εκ νέου τις ισορροπίες.

Ο κλάδος των κλινικών και γενικότερα ο χώρος της υγείας βίωσε δύσκολες συνθήκες τα προηγούμενα χρόνια. Οι σημαντικά περιορισμένοι προϋπολογισμοί για την περίθαλψη, η οικονομική κρίση, τα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, η λήψη μέτρων όπως το rebate και το clawback, επηρέασαν τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Παρόλη τη βαθιά οικονομική κρίση των τελευταίων οκτώ – εννέα ετών, φαίνεται τελικά ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία εμφανίζονται ευνοημένα καθώς αφενός μεν, εξασθένησε το δημόσιο σύστημα του ΕΣΥ, λόγω και των μνημονιακών περικοπών, αφετέρου δε, η χώρα μας, συνεχίζει να παραμένει σταθερά πρώτη στην Ευρώπη, σε δαπάνες των νοικοκυριών για ιδιωτική υγεία, ως ποσοστό του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες οι εταιρείες, απαιτείται κατάργηση των μέτρων rebate και clawback που επιβλήθηκαν, με αναδρομική ισχύ, το 2013, ως προσωρινό μέτρο για μια διετία αλλά με νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και την ψήφο της ΝΔ έχει παραταθεί έως το 2022. Το rebate ανέρχεται στο 5% και το clawback στο 42% των υποβαλλόμενων τιμολογίων βάσει των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων που η τότε Κυβέρνηση έχει καθορίσει.

Σε αυτό το 5% +42% = 47% θα πρέπει να προστεθεί και η περικοπή του ιατρικού ελέγχου που μεσοσταθμικά ανέρχεται σε 20% έως 30% μηνιαίως, δηλαδή συνολικά περικοπή 67% – 77% στις υποβαλλόμενες δαπάνες. Προτείνεται δε είτε αύξηση των ποσών των κωδικών του προϋπολογισμού είτε η προσωρινή διακοπή της συνεργασίας κάθε χρόνο, μόλις εξαντλούνται τα οικονομικά διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ.

Ακόμη οι κλινικές με υπόμνημά τους στο Υπουργό Υγείας έχουν ζητήσει και την τροποποίηση του  του Νόμου 4600 9-3-2019, για τις Ιδιωτικές Κλινικές στα εξής σημεία:
Α. έκπτωση από την θέση του νόμιμου εκπροσώπου αλλά όχι και μετόχου, να ισχύει μετά την έκδοση αμετάκλητης τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης και μόνο για αδικήματα κατά της ζωής και το αδίκημα της εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών.
Β. η σχέση συνεργασίας κάθε Ιατρού με την Κλινική, ακόμη και των Επιστημονικά Υπευθύνων να μην είναι υποχρεωτικά σχέση εξηρτημένης εργασίας αλλά να καθορίζεται ελεύθερα μεταξύ των 2 μερών με Ιδιωτικό Συμφωνητικό.
Γ. Να παύσει η υποχρεωτική ύπαρξη Επιστημονικά Υπευθύνων ανά ειδικότατα αλλά μόνο ανά Τομέα Ειδικοτήτων. Ένας για τις ειδικότητες του Παθολογικού τομέα, ένας για τις ειδικότητες του Χειρουργικού τομέα και ένας για τις Εργαστηριακές ειδικότητες. Την ευθύνη της ακολουθούμενης θεραπείας έχει αποκλειστικά και μόνο ο Θεράπων Ιατρός και όχι ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του τμήματος – ειδικότητας.
Δ. Για τις λειτουργούσες έως την δημοσίευση του νόμου Κλινικές η φράση «αυτόνομο και αυτοτελές κτίριο» να τροποποιηθεί σε «αυτόνομο και αυτοτελές λειτουργικά κτίριο ή συγκρότημα κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων».

ιδιωτικές κλινικέςrebateclawback