Με ρυθμό πάνω από 2% κινείται το 2016 η αγορά φαρμάκου

Εκτός στόχου –για μια ακόμη φορά- βρίσκεται η φαρμακευτική δαπάνη με τα στοιχεία της αγοράς για το πρώτο τρίμηνο του 2016 να αποδεικνύουν ότι παρά τις προσπάθειες συγκράτησης, τα φαρμακεία κινούνται με μία άνοδο τζίρου της τάξης του 2-2,5%. Ίσως αυτός ο ρυθμός ανόδου να θεωρείται χαμηλός, όμως αν αναλογιστεί κανείς ότι το ζητούμενο είναι η μείωση και όχι η άνοδος, συμπεραίνεται εύλογα ότι ο στόχος για μείωση της δαπάνης δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Μάλιστα η αύξηση αυτή που αφορά στην αξία των διακινούμενων φαρμάκων συνδυάζεται και από μικρή αύξηση των πωλήσεων με βάση τον όγκο, η οποία εκτιμάται στο επίπεδο του 0,5%.

Τα εν λόγω στοιχεία τα οποία αποτελούν εκτιμήσεις της αγοράς βασισμένες σε μετρήσεις της IMS Health, σε συνδυασμό και με την πρόσφατη επιστολή του ΣΦΕΕ, επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του Healthmag.gr (εδώ), όπου περιγράψαμε πως το clawback, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου εκτοξεύτηκε σε επίπεδα ρεκόρ φτάνοντας τα περίπου 110 εκατ. ευρώ. Φυσικά για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου μεγέθους υπολογίζονται και οι πωλήσεις των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και οι οποίες δεν καταμετρώνται από την IMS Health.

Αγορά φαρμακείων

Όσον αφορά λοιπόν την αγορά των ιδιωτικών φαρμακείων, η εικόνα που διαμορφώνεται δείχνει ότι οι συνολικές πωλήσεις των σκευασμάτων το πρώτο τρίμηνο προσέγγισαν σε όγκο τα 94,5 εκατ. τεμάχια έναντι περίπου 94 εκατ. τεμάχια το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Την ίδια στιγμή η αξία των σκευασμάτων αυτών έφτασε στα 682 εκατ. ευρώ από περίπου 666 εκατ. ευρώ. Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα μία άνοδος της τάξης των 15-16 εκατ. ευρώ σε τιμές χονδρικής στην οποία αν προστεθεί και το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών αλλά και ο ΦΠΑ,η συνολική δαπάνη αυξάνεται κατά πολύ. Αν μάλιστα υποθέσουμε πως το 75% αυτής της αγοράς αφορά σε συνταγογραφούμενα φάρμακα, κατανοεί κανείς το μέγεθος της υπέρβασης και στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Όσον αφορά στις κατηγορίες φαρμάκων, η αναλογία γενοσήμων – πρωτοτύπων βρίσκεται στο 20%-80%. Φαίνεται μάλιστα πως τα γενόσημα κατάφεραν να αυξήσουν κάπως το μερίδιο τους κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για την επίτευξη και του στόχου διείσδυσης. Όπως αναφέραμε εδώ καταγράφεται η συνολική αγορά φαρμακείου η οποία περιλαμβάνει και πολλά επώνυμα OTC. Έτσι, η αναλογία γενοσήμων – πρωτοτύπων είναι διαφορετική αν αναφερθούμε στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και εκεί τα γενόσημα έχουν μερίδιο που κυμαίνεται κοντά στο 23%.

Γενόσημα

H αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων αποδίδεται στην άνοδο τους τόσο από πλευράς όγκου όσο και από πλευράς αξιών ή οποία είναι της τάξης του 12-13%. Ειδικότερα ο συνολικός όγκος των γενοσήμων διαμορφώθηκε στο φετινό πρώτο τρίμηνο κοντά στα 18 εκατομμύρια από 15,8 εκατομμύρια τεμάχια το 2014 ενώ η αξία αυτών ήταν της τάξης των 128 εκατ. ευρώ έναντι 114,5 εκατ. ευρώ
Την ίδια στιγμή όσον αφορά στα πρωτότυπα φάρμακα, από πλευράς όγκου αυτά δείχνουν να υποχώρησαν στα 77 εκατ. τεμάχια έναντι 78,3 εκατ. τεμάχια, αλλά σε αξία αυξήθηκαν στα 553 εκατ. ευρώ από περίπου 552 εκατ. ευρώ.
Αν και τα μεγέθη είναι κατά προσέγγιση, διαπιστώνεται και πάλι ότι τα πρωτότυπα φάρμακα παρά την υποχώρηση του όγκου διατηρούν τις αξίες τους και μάλιστα με μικρή άνοδο, ενώ τα γενόσημα αυξάνουν την αξία τους παράλληλα με σημαντική άνοδο του όγκου και μάλιστα η δεύτερη είναι μεγαλύτερη της πρώτης. Βέβαια στο μίγμα των πρωτοτύπων περιλαμβάνονται και νέα φάρμακα με τιμές οι οποίες είναι υψηλότερες.