Μειωμένα φέτος 31% τα περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου

Τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο του εποπτικού ρόλου του Υπουργείου Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Το όργανο αυτό θα αξιολογήσει άμεσα την εφαρμογή των έργων καταπολέμησης των κουνουπιών για το 2019, που είναι αρμοδιότητα των ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού), και θα σχεδιάσει έγκαιρα και ολοκληρωμένα για το 2020, τα αντίστοιχα προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών.

Την απόφαση έλαβε ο κ. Κικίλιας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για την εκτίμηση της κατάστασης σχετικά με τον ιό, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου, υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και ειδικούς επιστήμονες του ΕΟΔΥ.

Όπως επισημάνθηκε από το υπουργείο, εφαρμόζεται αδιαλείπτως μηχανισμός απόκρισης στις εποχικές εξάρσεις του ιού, με ενισχυμένη την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου. Επιπλέον, οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και εγρήγορση, εφαρμόζοντας σε συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές δημόσιας υγείας όλες τις προβλεπόμενες δράσεις.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφονται την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες θεωρείται αναμενόμενη η εκδήλωση του ιού και η εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας σε κάθε περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Όσον αφορά στην παρούσα περίοδο και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, τα σοβαρά περιστατικά της νόσου είναι μειωμένα κατά 31%.

ιός Δυτικού Νείλουσυντονιστικό όργανοκουνούπια