Μειώνονται τα κρούσματα γρίπης και ιώσεων – Σε επιφυλακή για τις παραλλαγές του κορονοϊού – Στο “κόκκινο” οι εφημερίες των νοσοκομείων

Δεύτερη εβδομάδα κάμψης των δεικτών της γρίπης ήταν αυτή που πέρασε με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρόλο που τα σοβαρά κρούσματα τόσο γρίπης όσο κορονοϊού, καθώς και οι θάνατοι συνεχίζονται. Η θετικότητα γρίπης, κρουσμάτων γριπωδών συνδρομών αλλά και της Covid-19 παρουσιάζουν ύφεση, παρόλα αυτά οι λεγόμενοι “σκληροί” δείκτες επιμένουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, η ανάδυση και στη χώρα μας των νέων παραλλαγών που προβληματίζουν την παγκόσμια κοινότητα θέτει σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, όσον αφορά στις γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου, καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μείωση παρουσίασε και η θετικότητα για τη γρίπη. Παράλληλα, καταγράφηκαν πέντε σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ καθώς και δύο νέοι θάνατοι τη δεύτερη εβδομάδα του έτους. Συνολικά, από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ εξαιτίας της γρίπης 46 ασθενείς, ενώ έχουν καταγραφεί 12 θάνατοι.

Την ίδια στιγμή, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων για Covid-19 μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των νέων εισαγωγών όσο και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 147, ενώ έχουν καταγραφεί 186 θάνατοι. Η υπο-παραλλαγή “Κράκεν” (XBB.1.5) έχει ανιχνευτεί συνολικά σε επτά δείγματα, ενώ η υπο-παραλλαγή CH.1.1 της ΒΑ.2.75, η λεγόμενη “Ορθρος” έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 93 δείγματα από αναδρομικό έλεγχο που έγινε.

Εφημερίες νοσοκομείων στο “κόκκινο”

Παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται μικρή μείωση στη θετικότητα, οι εφημερίες των νοσοκομείων παρουσιάζουν αυξημένη προσέλευση ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ότι το Σισμανόγλειο είναι σε … κόκκινο συναγερμό λόγω της πολυδημίας και της λοιπής νοσηρότητας.

Συγκεκριμένα, και στις τρεις τελευταίες γενικές εφημερίες (9,13 και 17 Ιανουαρίου), μετά τη λήξη τους, παρέμεναν στο ΤΕΠ -γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη στο Νοσοκομείο- περί τούς 30 περίπου ασθενείς, ενώ μετά την γενική εφημερία της 17/1/23 παρέμεναν 43 ασθενείς στο ΤΕΠ, κυρίως με πνευμονολογικά και παθολογικά περιστατικά, μέχρι να βρεθεί νοσηλευτική κλίνη σε οποιοδήποτε τμήμα, αρκετές ώρες μέχρι μέρες μετά.

“Με δεδομένο ότι το νοσοκομείο πραγματοποιεί και πρωινή εφημερία δύο ημέρες μετά τη γενική εφημερία, οι διαθέσιμες κενές κλίνες πριν την εφημερία, είναι πλέον ελάχιστες”, σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, και προσθέτει: “Χαρακτηριστικά, κατά την έναρξή της στις 13/01/23, υπήρχαν επτά κενές κλίνες για παθολογικά, μία για χειρουργικά και δύο για πνευμονολογικά περιστατικά. Είναι πλέον δεδομένο οτι η εφημερία του νοσοκομείου έχει υποστεί ‘έμφραγμα’”.

γρίπη Αγρίπηεφημερίες νοσοκομείωνπαραλλαγές του κορονοϊούδιασπορά κορονοϊός