Μείωση clawback με ουσιαστική διαπραγμάτευση τιμών και εξαίρεση ανασφάλιστων

Αύξηση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα δεν αναμένεται να υπάρχει όπως έχει τονίσει ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης ο οποίος επιδιώκει τη μείωση του clawback μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης τιμών αλλά και την εξαίρεση της περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών από τα υπάρχοντα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ.

Σε πρώτη φάση στόχος του Υπουργού είναι να περιοριστούν οι αλόγιστες συνταγογραφήσεις σε σκευάσματα που δε δικαιολογείται η υψηλή κατανάλωση. Παράλληλα μεθοδεύεται η μετακύληση του κόστους φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε άλλους λογαριασμούς του Κρατικού Προϋπολογισμού, αν και αυτό δεν φαίνεται να μπορεί να γίνει άμεσα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, θα ξεκινήσει άμεσα νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την αποζημίωση 11 κατηγοριών φαρμάκων. Ειδικότερα πριν μία εβδομάδα οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έλαβαν επιστολή από την Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης, με τις κατηγορίες φαρμάκων που θα κληθούν για διαπραγμάτευση, μετά από σύσταση του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για 11 κατηγορίες σκευασμάτων, που βρίσκονται ήδη στη θετική λίστα, τον κατάλογο με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση. Πρόκειται για 4 κατηγορίες φαρμάκων που διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και 7 κατηγορίες φαρμάκων που διατίθενται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, τα φάρμακα που θα κληθούν στην Επιτροπή και διατίθενται μέσω ΕΟΠΥΥ είναι: θεραπείες κατά της ψωρίασης κατά πλάκας και του άσθματος, φάρμακα κλιμάκωσης για την πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά και σκευάσματα για τον καρκίνο του προστάτη, που χορηγούνται δια στόματος, φάρμακα για αιματολογικά νοσήματα και ογκολογικά για συμπαγείς όγκους, καθώς και αναστολείς της ιντερλευκίνης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για σκευάσματα της κατηγορίας , δηλαδή φάρμακα που δεν είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης.

Σε ό,τι αφορά τα σκευάσματα που διατίθενται μέσω των φαρμακείων της κοινότητας, στη διαπραγμάτευση καλούνται νεότερου τύπου αντιδιαβητικά φάρμακα και τρία συνταγογραφούμενα συμπληρώματα: βιταμίνη D, μαγνήσιο και δισθενής σίδηρος, που χορηγείται δια στόματος.

Συμπληρώματα

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως η δαπάνη για τις συνταγογραφούμενες βιταμίνες και συμπληρώματα άγγιξε τα 100 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια από την έναρξη της επιδημίας κορονοϊού.

Η πανδημία εκτιμάται ότι συνέβαλε σε αυτή την πορεία, καθώς ειδικά την πρώτη περίοδο της επέλασης του κορονοϊού, η ζήτηση για σκευάσματα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού αυξήθηκε. Κυρίως, όμως, μελέτες διαπίστωσαν το ρόλο που διαδραματίζει ιδίως η βιταμίνη D στην αντιμετώπιση της COVID-19..

Άλλωστε, η αποζημίωση των εν λόγω σκευασμάτων βιταμίνης D φαίνεται να συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο βάρος της δαπάνης, γύρω στα 45 εκατ. ευρώ, ενώ σίδηρος και μαγνήσιο υπολογίζονται γύρω στα 40 εκατ. ευρώ (± 2 εκατ. ευρώ).

Θυμίζουμε ότι όποιο ποσό υπερβαίνει τον προϋπολογισμό, οι φαρμακευτικές εταιρείες καλούνται να το επιστρέψουν ως clawback και μάλιστα για τα φάρμακα που εμφανίζουν «ανάπτυξη», δηλαδή αυξημένες καταναλώσεις, επιμερίζονται παραπάνω ποσά (συνταγή 80%-20%).

Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί κατά πόσο η αυξημένη αυτή κατανάλωση ακολουθεί πραγματικές ανάγκες ή πρόκειται για ένα φαινόμενο υπερσυνταγογράφησης. Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, άλλωστε, δεν διαθέτει πρόβλεψη ελέγχου της ιατρικής συνταγής έναντι εργαστηριακών αποτελεσμάτων.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί λοιπόν το φαινόμενο δεν αποκλείεται ο Υπουργός Υγείας να μην περιμένει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και το «κλείσιμο» του προϋπολογισμού για τις εν λόγω κατηγορίες σκευασμάτων, αλλά να περιορίσει τη συνταγογράφηση τους μέσω της ΗΔΙΚΑ, βάζοντας «κόφτες» ή επιπλέον προϋποθέσεις.

Επιτροπή ΔιαπραγμάτευσηςΗΔΙΚΑclawbackβιταμίνη Dσυνταγογράφηση