Μείωση εισαγωγών λόγω covid μετά από 7 εβδομάδες

Αποκλιμάκωση της τάξης του 11% παρουσίασαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Η μείωση η οποία αποδίδεται στην αντίστοιχη μείωση των νέων κρουσμάτων, όπως σημειώνουν οι ειδικοί δεν αφήνει, μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς αναμένεται η επίπτωση του ανοίγματος των σχολείων στην πορεία της επιδημίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 30 Αυγούστου 2021 – 05 Σεπτεμβρίου 2021, οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία ήταν 1.639, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.501. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,09.

Επίσης την εβδομάδα 23 Αυγούστου 2021 – 29 Αυγούστου 2021, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.840, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.485. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,24.

Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα μια πορεία αποκλιμάκωσης η οποία δεν αποδίδεται μόνο στην μείωση των νέων εισαγωγών, αλλά και στο γεγονός ότι η σχέση εισαγωγών εξιτηρίων πλησιάζει το 1 που αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο όσον αφορά στην επιβάρυνση των νοσοκομείων.

Πάντως τα στοιχεία αν και δείχνουν μια θετική προοπτική, δεν επιτρέπουν αισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς υπάρχει φόβος μεγάλης αύξηση κρουσμάτων λόγω των σχολείων και της νόσησης πολλών παιδιών, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Αυξημένη διασπορά στους μαθητές

Οι εκτιμήσεις των ιδικών για τα κρούσματα στα παιδιά είναι έως και τρομακτικές. Μάλιστα τη Δευτέρα 30/8 στην ενημέρωση για τον κορονοϊό η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, μας είχε προϊδεάσει σχετικά με αυτό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόβλεψη του παιδιάτρου Μάριου Ανδρέου ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως έχει καθυστερήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, ωστόσο είναι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε και θα είμαστε αποτελεσματικοί. Όσον αφορά τα σχολεία που πρόκειται να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα, είπε πως αυτό «είναι το μεγάλο στοίχημα του 4ου κύματος, διότι θα πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα».

“Έχοντας γνώση από τη γρίπη, πιστεύω ότι το 30% των μαθητών σε μία τάξη με το πρώτο πέρασμα της μετάλλαξης Δέλτα του ιού θα μολυνθεί” εκτιμά ο κ. Ανδρέου και εξηγεί τις τραγικές συνέπειες που θα έχει αυτό. “Έχουμε 600.000 παιδιά που θα πάνε Γυμνάσιο-Λύκειο, εάν το 2% νοσήσει και χρειαστεί νοσηλεία, έχουμε 4.000 παιδιά”.

Ο κ. Ανδρέου σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή 1 στα 4 κρούσματα κορονοϊού είναι παιδί ενώ με το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να έχουμε 3 στα 4. Στατιστικά, σύμφωνα με τον παιδίατρο, θα έχουμε και σοβαρές νοσήσεις και θανάτους παιδιών.

“Αν ήδη το 25% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά ανηλίκους κάτω των 17 χρόνων, γίνεται αμέσως αντιληπτό πως η λειτουργία των σχολείων θα αλλάξει σημαντικά αυτό το ποσοστό προς τα πάνω. Δεν μπορούμε ακόμη να εκτιμήσουμε την αύξηση και την επιβάρυνση στο συνολικό ιικό φορτίο λόγω των μολύνσεων στο μαθητικό πληθυσμό, καθώς η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση της μάσκας, και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως ο τακτικός έλεγχος για κορωνοϊό, αποτελούν απρόβλεπτους παράγοντες σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση” αναφέρει και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Δημήτρης Παρασκευής.

Το ΕΣΥ προετοιμάζεται σχετικά με επικείμενο κύμα νοσηλειών παιδιών και σχεδιάζει το άνοιγμα επιπλέον παιδιατρικών κλινών αλλά και ΜΕΘ. Σήμερα υπάρχουν 200 απλές κλίνες και 45 ΜΕΘ για παιδιά.

κορονοϊόςεισαγωγές στα νοσοκομείανοσοκομείαπαιδιάΕΟΔΥΕΣΥΣχολεία