Μείωση του στρες με θετική ενέργεια. Ποια είναι τα οφέλη της;

Η θετική ενέργεια και η αρνητική ενέργεια είναι δύο τρόποι για να περιγράψουμε είτε μια αισιόδοξη είτε θετική προσέγγιση της ζωής. Η αρνητική ενέργεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευημερία σας και να οδηγήσει σε μια απαισιόδοξη άποψη για τον κόσμο. Η θετική ενέργεια, από την άλλη πλευρά, μπορεί να συμβάλει σε συναισθήματα αισιοδοξίας, ευτυχίας και ευεξίας.

Τι είναι η Θετική Ενέργεια;

Η θετική ενέργεια αναφέρεται σε μια στάση που είναι ενθαρρυντική, παραγωγική και ευεργετική. Ο άνθρωποw που εκδηλώνει αυτή τη θετική ενέργεια συχνά το κάνει με:

  • Το να είναι ευγενικός και γενναιόδωρος με τους άλλους
  • Πιστεύοντας ότι καλά πράγματα θα συμβούν
  • Συμμετοχή σε θετική αυτο-ομιλία
  • Αίσθημα ευγνωμοσύνης
  • Έχοντας υψηλά επίπεδα ενέργειας
  • Επιδίωξη στόχων
  • Υποστήριξη και ενθάρρυνση των άλλων
  • Το να περιβάλλει τον εαυτό του με θετικούς ανθρώπους

Οφέλη της Θετικής Ενέργειας

Η διατήρηση μιας αίσθησης θετικής ενέργειας μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα . Η μετάβαση σε έναν πιο θετικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς μπορεί να βοηθήσει:

  • Να αντιμετωπίσετε το άγχος : Η ανάπτυξη πιο θετικής αυτοομιλίας είναι ένας σημαντικός τρόπος για να μειώσετε το άγχος. Οι αισιόδοξοι στοχαστές τείνουν όχι μόνο να βιώνουν λιγότερο άγχος αλλά και να το αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά.  Η μείωση του στρες μπορεί να έχει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα στη ζωή και την ευεξία σας.
  • Να ζήσετε περισσότερο : Οι άνθρωποι που έχουν θετική σκέψη έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
  • Να αυξήσετε την ανθεκτικότητά σας : Η διατήρηση μιας αίσθησης θετικής ενέργειας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφύγετε από τις αναποδιές που αντιμετωπίζετε.
Μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να διατηρήσει ένα θετικό πλαίσιο μυαλού περιβάλλοντας τον εαυτό σας με θετική ενέργεια στη ζωή σας.

Επιπτώσεις της αρνητικότητας

Η αρνητική ενέργεια, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει την τάση να ερμηνεύει κανείς τα πράγματα στον κόσμο με απαισιόδοξο τρόπο και να έχει μια αυτοπεριοριζόμενη εσωτερική φωνή. Μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό άγχος στη ζωή σας και να επιδεινώσει τις αγχωτικές καταστάσεις που ήδη αντιμετωπίζετε.

Η αρνητική αυτοσυζήτηση και η αρνητική ενέργεια μπορεί να έχουν συνέπειες που μπορεί να μην είναι προφανείς και να επεκταθούν ακόμη και σε αυτούς με τους οποίους έρχεστε σε επαφή. Μερικές από τις πιο ύπουλες συνέπειες της αρνητικότητας είναι:

  • Αυξημένη αντίληψη του άγχους: Όταν έχετε μια αρνητική προοπτική, μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει την αντίληψή σας για το τι αντιμετωπίζετε, κάνοντας κάτι που μπορεί απλώς να είναι ενοχλητικό να αισθάνεται μη διαχειρίσιμο ή κάτι που είναι ημι-αγχωτικό σαν εφιάλτης.
  • Απαισιόδοξη σκέψη: Όταν η εσωτερική σας φωνή είναι πιο αρνητική, ολόκληρη η διαδικασία σκέψης σας μπορεί να είναι επίσης πιο αρνητική. Αυτό γίνεται συνήθεια και τελικά χρωματίζει ολόκληρο τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο και τη θέση σας σε αυτόν.
  • Αυτοπεριορισμός: Όταν βλέπετε τα πράγματα με πιο αρνητικό τρόπο, είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσετε, ή ακόμα και να αναγνωρίσετε, ευκαιρίες που συναντάτε στο δρόμο σας. Αυτό είναι κοινό σε όσους είναι πιο απαισιόδοξοι και μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη επιτυχία σε διάφορες καταστάσεις.

Ενώ η θετική ενέργεια μπορεί να σας χτίσει, η αρνητικότητα μπορεί να σας παρασύρει προς τα κάτω και να σας κάνει να νιώθετε περισσότερο άγχος, πιο απαισιόδοξοι και λιγότερο σίγουροι για τον εαυτό σας.

Εάν δυσκολεύεστε να δείτε τη θετική πλευρά, αντιμετωπίζετε αρνητικές σκέψεις ή ακόμη και έχετε συμπτώματα κατάθλιψης, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορούν να συνεργαστούν μαζί σας για να αναπτύξουν δεξιότητες που θα βελτιώσουν την προοπτική σας και θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις αρνητικές σκέψεις που μπορεί να σας κρατούν πίσω.

 

 

Βιβλιογραφία

  1. Park N, Peterson C, Szvarca D, Vander Molen RJ, Kim ES, Collon K.  Θετική ψυχολογία και σωματική υγεία: Έρευνα και εφαρμογές . Am J Lifestyle Med . 2016; 10 (3): 200-206. doi: 10.1177/1559827614550277
  2. Buigues C, Queralt A, De Velasco JA, et al. Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο που παρακολουθούν ένα οικογενειακό πρόγραμμα πρόληψης και αποκατάστασης: μοντέλο Euroaction στην Ισπανία . Ζωή . 2021; 11 (2): 89. doi:10.3390/life11020089
  3. Boyraz G, Lightsey OR Jr.  Μπορεί η θετική σκέψη να βοηθήσει; Θετικές αυτόματες σκέψεις ως συντονιστές της σχέσης που σημαίνει άγχος . Am J Orthopsychiatry . 2012; 82 (2): 267-77. doi:10.1111/j.1939-0025.2012.01150.x
θετική ενέργειαστρες