Μελάνωμα: Ο πρώτος ασθενής με καρκίνο έλαβε την πρώτη δόση mRNA εμβολίου

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην μάχη κατά του καρκίνου πραγματοποιήθηκε, με τον πρώτο ασθενή να λαμβάνει την πρώτη δόση εμβολίου mRNA της BioNTech, σε φάση ΙΙΙ κλινικής μελέτης για το μελάνωμα.

Η μελέτη είναι ανοικτού τύπου – δηλαδή ερευνητές και συμμετέχοντες γνωρίζουν ποια είναι η ομάδα ελέγχου και ποια η πειραματική ομάδα. Συμμετείχαν 120 ασθενείς, και στόχος είναι η συνολική απόκριση του εμβολίου ΒΝΤ11 σε συνδυασμό με την θεραπεία κατά του μελανώματος με cemiplimab (εμπορική ονομασία Libtayo), αλλά και η διερεύνηση της διάρκειας και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας. Τα ευρήματα είναι αισιόδοξα προς το παρόν από την φάση ΙΙΙ και δημιουργούν ελπίδες πως η θεραπεία θα μπορέσει να εγείρει μία ισχυρή και ασφαλή ανοσολογική απόκριση.

«Το όραμά μας είναι να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα και την απόκρισή του απέναντι στον καρκίνο και τις λοιμώξεις. Καταφέραμε να δούμε την προοπτική που έχει ένα mRNA εμβόλιο κατά της Covid-19. Όμως δεν πρέπει να αμελούμε πως ο καρκίνος είναι μία παγκόσμια απειλή κατά της δημόσιας υγείας, πολύ πιο σοβαρή από την τωρινή πανδημία» αναφέρει σε δήλωσή του ο Özlem Türeci, M.D., συνιδρυτής και διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας της BioNTech.

«Το ΒΝΤ11 έχει ήδη αποδειχθεί αρκετά ασφαλές και τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για την πορεία της κλινικής μελέτης. Είμαι αισιόδοξοι στο να συνεχίσουμε, προκειμένου να διερευνήσουμε την αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων σε ασθενείς με καρκίνο», προσθέτει.

Το ΒΝΤ11 αποτελεί ένα πειραματικό αντικαρκινικό mRNA εμβόλιο, που συμπεριλαμβάνεται στην πλατφόρμα FixVac της BioNTech. Αυτή περιλαμβάνει πολλαπλές θεραπευτικές ανοσολογικές επιλογές, που περιέχουν τις κυτταρικές οδηγίες για την παραγωγή αντιγόνων, διαφόρων καρκινικών τύπων, που στη συνέχεια χορηγούνται σε ασθενείς σε μία προσπάθεια να δοθεί ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα ενάντια σε αυτά τα αντιγόνα. Μέσα από αυτή την διεργασία, το ανοσοποιητικό «εκπαιδεύεται» να καταστρέφει καρκινικούς όγκους πριν αυτοί δημιουργήσουν προβλήματα. Το ΒΝΤ11 αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή θεραπείας του προγράμματος FixVac και στοχεύει σε 4 αντιγόνα, τουλάχιστον 1 εκ των οποίων είναι παρόν σε πάνω από το 90% των περιστατικών με μεταστατικό μελάνωμα.

 

 

Πηγή: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/ 

μελάνωμαfront-storiesκαρκίνος δέρματοςεμβόλιο για καρκίνο