Μελέτες 10 ετών αποδίδουν την ακμή στη διατροφή

Μια νέα αναθεώρηση σε μελέτες προηγούμενων ετών αποσκοπεί στο να αποδώσει σημαίνοντα ρόλο στη διατροφή σε ό,τι αφορά την ακμή. Πρόκειται για μια έρευνα πάνω σε μελέτες και κλινικές δοκιμές 10 ετών, η οποία δημοσιεύθηκε στο International Journal of Dermatology και βάζει τέλος στο ερώτημα αν η διατροφή και η ακμή συνδέονται. 
 
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση των μελετών, προέκυψαν πολλοί διατροφικοί παράγοντες σχετιζόμενοι με την ακμή. Συγκεκριμένα, η ακμή επηρεάζεται από τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, από το fast food, από τη σοκολάτα, από τη μη κατανάλωση λαχανικών. Ακόμη, η κατανάλωση αυγών περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα ή η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αναψυκτικών και αλμυρών γευμάτων επιδεινώνουν την ακμή. Από την άλλη πλευρά, προέκυψαν και διατροφικές συνήθειες που δρουν εναντίον της ακμής, όπως: η συστηματική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η κατανάλωση ψαριών.
Μπορεί η διατροφή να λύσει τα προβλήματα ακμής;
Παρά το γεγονός ότι ο ρόλος της διατροφής στην ακμή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, οι ειδικοί της διατροφής και της δερματολογίας έχουν ισχυρές συστάσεις σχετικά με τη διατροφή και την ακμή. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, σοκολάτας, αλμυρών σνακ και πρόχειρου φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση ακμής. Από την άλλη πλευρά, τρόφιμα όπως το γιαούρτι και τα τυριά με χαμηλά λιπαρά, δεν ενοχοποιούνται σε ό,τι αφορά τα προβλήματα ακμής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 στο Journal of Clinical Nutrition. 
 
Αναμφισβήτητα, ωστόσο, η ακμή επιδεινώνεται από τις τροφές που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μπισκότα, κέικ, λευκό ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, γλυκά και άλλα είναι στη μαύρη λίστα αφού ανεβάζοντας τη γλυκόζη του αίματος επιδεινώνουν μαζί και την ακμή. 
ακμήδιατροφή και ακμή