Mελέτες δείχνουν ότι μπορούμε να σταματήσουμε τη διαδικασία της γήρανσης

Πρόσφατες μελέτες σε ζώα (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) έχουν δείξει ότι ορισμένες βιολογικές παρεμβάσεις μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τουλάχιστον ορισμένες πτυχές της διαδικασίας της γήρανσης μπορεί επίσης να είναι αναστρέψιμες στους ανθρώπους.

Τα ρολόγια μεθυλίωσης του DNA (DNAm) είναι επί του παρόντος ο χρυσός κανόνας για τον προσδιορισμό της βιολογικής ηλικίας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ρολόγια DNAm για να μελετήσουν τη γήρανση σε ποντίκια. Τα αιμοφόρα αγγεία νεαρών ποντικών συνδέθηκαν χειρουργικά με τα αιμοφόρα αγγεία των ηλικιωμένων ποντικών για 3 μήνες και στη συνέχεια αποσυνδέθηκαν. Η έκθεση στο αίμα των ηλικιωμένων ποντικών προκάλεσε δραματική γήρανση των οργάνων των νεαρών ποντικών. Όταν αποσυνδέθηκαν τα ενωμένα αιμοφόρα αγγεία, τα όργανα των νεαρών ποντικών έγιναν βιολογικά νεότερα.

Οι ερευνητές στη συνέχεια διεξήγαγαν μελέτες σε ανθρώπους. Μέσα σε 24 ώρες από το τραύμα, τα άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αποκατάσταση τραυματικών καταγμάτων ισχίου εμφάνισαν βιολογική γήρανση, η οποία επέστρεψε στην αρχική τιμή 1 εβδομάδα αργότερα. Το ίδιο δεν ίσχυε για άτομα που υποβλήθηκαν σε εκλεκτική χειρουργική επέμβαση μη σχετιζόμενη με τραύμα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες εμφάνισαν βιολογική γήρανση που επανήλθε στην αρχική τιμή μετά τον τοκετό. Οι επιζώντες του σοβαρού COVID-19 είχαν αξιοσημείωτη επιτάχυνση στη βιολογική ηλικία κατά τη διάρκεια της οξείας νόσησης. Η βιολογική τους ηλικία επανήλθε στα αρχικά επίπεδα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Φαίνεται λοιπόν ότι η βιολογική ηλικία των ανθρώπων και των ποντικών δεν είναι στατική ούτε αυξάνεται σταθερά, αλλά υφίσταται αναστρέψιμες αλλαγές. Η μελέτη δεν εντοπίζει παράγοντες που επιταχύνουν και αναστρέφουν τη διαδικασία γήρανσης: αυτοί σίγουρα θα αποτελέσουν στόχο της έρευνας με έντονο τρόπο.

πρόωρη γήρανσηρυθμός γήρανσης πληθυσμούδιαδικασία της γήρανσης