Μελέτη: Η διάρκεια των αντισωμάτων Κορονοϊού μετά από λοίμωξη ή εμβόλιο

Μια νέα μελέτη περιγράφει την εξέλιξη της ανοσίας που αναπτύσσεται μέσω των αντισωμάτων σε άτομα που είτε νόσησαν από Κορονοϊό είτε εμβολιάστηκαν κατά του Κορονοϊού. Η νέα αυτή μελέτη δημοσιεύεται στο Nature Communications έχοντας πραγματοποιηθεί από Αυστραλούς επιστήμονες. Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα των επιστημόνων που περιγράφουν την εξέλιξη της ανοσίας έως και 4 μήνες μετά τη λοίμωξη, τα επίπεδα των αντισωμάτων μειώνονται με εντυπωσιακό ρυθμό τους 2 πρώτους μήνες ενώ στη συνέχεια η μείωσή του επιβραδύνεται σημαντικά. 
 
Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Dr. Jennifer Juno από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, αναφέρει ότι τα εμβόλια κατά του Κορονοϊού θα πρέπει να παράγουν πιο ισχυρή απόκριση αντισωμάτων από αυτήν της λοίμωξης από Κορονοϊό. Η συμπεριφορά της πρωτεΐνης ακίδας φαίνεται να δίνει τη δυνατότητα στον ιό να προσκολληθεί και να εισβάλλει στα κύτταρα γεγονός σημαντικό για την πρόκληση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων που προστατεύουν τον οργανισμό από την πιθανότητα επαναλοίμωξης. 
 
“Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, επειδή η εργασία μας και άλλες πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα Β κύτταρα συνεχίζουν να συσσωρεύονται και πιθανότατα να εξελίσσονται με τον χρόνο. Αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο για την προστασία σε περίπτωση εκ νέου έκθεσης, υπό την έννοια ότι αυτά τα “κύτταρα μνήμης” θα μπορούν να ενεργοποιηθούν ξανά. Παρόλο που ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσα ακριβώς αντισώματα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να είναι προστατευμένος είτε μέσω εμβολίου είτε μέσω φυσικής λοίμωξης, τα πρόσφατα αποτελέσματα από τις δοκιμές των εμβολίων φάσης 3 θα μας επιτρέψουν σύντομα να καταλάβουμε πόσο διαρκεί η ανοσία. Επιπλέον, αυτό που μένει να κατανοήσουμε είναι αν αυτές οι αλλαγές στα Β κύτταρα μνήμης μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να προστατεύεται από τις νέες μεταλλάξεις του Κορονοϊού που αναπτύσσονται τώρα”, αναφέρει η Dr. Juno. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία για τα κορυφαία εμβόλια φαίνεται ότι αυτά προκαλούν τουλάχιστον διπλάσια επίπεδα αντισωμάτων από τη φυσική λοίμωξη, κάτι που οι επιστήμονες κρίνουν ως πολύ ενθαρρυντικό για την συνέχεια.
εμβόλιο κατά του Κορονοϊούκορονοϊόςαντισωματαλοίμωξη από κοροναϊό