Μετ΄ εμποδίων η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών επεισοδίων φέτος το καλοκαίρι

Δύσκολο καλοκαίρι προβλέπεται φέτος για τα δημόσια νοσοκομεία και τους καρδιοπαθείς του λεκανοπεδίου, καθώς τα 16 αιμοδυναμικά εργαστήρια που λειτουργούν στην Αττική, αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο σε ότι αφορά τον εξοπλισμό τους, όσο και σε ότι αφορά το προσωπικό, καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε νοσηλευτές, τεχνολόγους και γιατρούς.

Στα αιμοδυναμικά εργαστήρια διενεργούνται χιλιάδες στεφανιογραφίες κατ’ έτος, αγγειοπλαστικές με τοποθέτηση stent και αγγειοπλαστικές στην οξεία φάση του εμφράγματος και πράγματι σώζονται ζωές, παρά τις πολύ μεγάλες αδυναμίες.

Όπως επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, παρουσιάζονται συχνά βλάβες (Αττικό, Ευαγγελισμός, Τζάνειο κ.λπ.) που κάνουν μέρες και μήνες να διορθωθούν, λόγω παλαιότητας των μηχανημάτων και δυσκολίας εύρεσης ανταλλακτικών και λόγω συνεχούς χρήσης. Τα σύγχρονα μηχανήματα είναι λίγα. Τα περισσότερα είναι άνω της δεκαετίας.

Διοικήσεις και επιστημονικά υπεύθυνοι γιατροί ζητούν εδώ και χρόνια την αντικατάστασή τους, όμως αυτό γίνεται με το σταγονόμετρο.

Ο όποιος προγραμματισμός επαφίεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ ή σε δωρεές.

Κανένα νέο μηχάνημα δεν έχει έρθει από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακόμα και από τους έξι νέους στεφανιογράφους που έχουν αναγγελθεί εδώ και 1,5 χρόνο, ως προσφορά από την περιφέρεια Αττικής, δεν έχει εγκατασταθεί κανείς!

Δεν έχουν προβλεφθεί ούτε οι λεπτομέρειες υποδοχής των μηχανημάτων.

Στο μεταξύ όμως, έχει αυξηθεί το επιστημονικό πεδίο στη θεραπεία καρδιολογικών νοσημάτων με την εφαρμογή διαδερμικών επεμβάσεων στην στένωση αορτής (TAVI) και στην ανεπάρκεια μιτροειδούς (Mitral clip). Και ένας πεπαλαιωμένος εξοπλισμός με συχνές βλάβες, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των ασθενών.

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται στον πίνακα που ακολουθεί και δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, σε συνδυασμό με την περίοδο του καλοκαιριού που τα οξέα καρδιολογικά συμβάντα αυξάνουν και πολλά εργαστήρια αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο για βδομάδες εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Από τον πίνακα προκύπτουν τα εξής:

  • Οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Δυτική Αττική, αφού η Νίκαια θα είναι εκτός λειτουργίας για ένα τρίμηνο τουλάχιστον. Το Αττικό έχει συχνές βλάβες και πρέπει αμεσότατα να προβλεφθεί νέο μηχάνημα.
  • Το κλείσιμο λόγω κυρίως των αδειών, και λιγότερο λόγω συντήρησης, εκφράζει ανάγλυφα την μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Ακόμα και εκεί που έχει δρομολογηθεί νέο μηχάνημα υπάρχει πρόβλημα προετοιμασίας και δαπανών, γιατί δεν έχουν προβλεφθεί οι διαδικασίες εγκατάστασης.
  • Μεγάλα νοσοκομεία, όπως Ευαγγελισμός και Γεννηματάς, θα αναγκασθούν να αποδέχονται τεράστιο αριθμό περιστατικών, ιδίως τον μήνα Αύγουστο. Θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν.

Από τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη για αμεσότατη παρέμβαση όλων των υπευθύνων: Υπουργείου Υγείας, Α’ και Β’ ΥΠε, ΕΚΕΠΥ, ΕΚΑΒ, ώστε:

  • Να τελειώσουν ταχύτατα οι εργασίες στη Νίκαια και να προβλεφθεί η εγκατάσταση νέου μηχανήματος στο Αττικό.
  • Να ρυθμιστεί το πρόγραμμα έτσι ώστε να μην επιφορτιστούν όλο το βάρος Ευαγγελισμός και Γεννηματάς. Δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
  • Να πάρουν «φωτιά» οι διαδικασίες εγκατάστασης όλων των νέων μηχανημάτων, με ταυτόχρονη άμεση στελέχωση τους με γιατρούς, τεχνολόγους και νοσηλευτές. Η αρρώστια δεν περιμένει. Όλα τα παλαιά μηχανήματα να αντικατασταθούν άμεσα.

Η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει πως “δεν μας αφορά ποιος είναι ή ποιος δεν είναι στην κυβέρνηση” και “απαιτεί πράξεις” εντός του καλοκαιριού, γιατί οι ανάγκες των ασθενών είναι αυξημένες.

δημόσια νοσοκομείαέμφραγμαΕΙΝΑΠιατρικός εξοπλισμόςαιμοδυναμικά εργαστήριακαρδιολογικά νοσήματα