Μετά τις μαστογραφίες έρχονται προγράμματα προληπτικών ελέγχων για καρκίνο τραχήλου της μήτρας, πνεύμονα, παχέος εντέρου, δέρματος – Δράσεις για την παιδική παχυσαρκία

Στην Πρόληψη και την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εστιάζει η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα, εφόσον οι πολίτες εμπιστευτούν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές. Πολλές από τις δράσεις προσυμπτωματικού ελέγχου και έγκαιρης ανίχνευσης νοσημάτων έχουν ήδη ξεκινήσει ή ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ το Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία επεκτείνεται σε όλες τις ηλικίες και αφορά στα πολύ συχνά νοσήματα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα προγράμματα προληπτικών ελέγχων παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε χθες το πρωί υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις δράσεις συγκαταλέγονται η διεύρυνση των προληπτικών εξετάσεων για τη διάγνωση διάφορων τύπων καρκίνου σε στάδιο που θα αυξάνει δραστικά την πιθανότητα ίασης, στοχευμένες ενέργειες για την πρόληψη της παχυσαρκίας στα παιδιά και στους ενήλικες, εξετάσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό καρδιαγγειακών νοσημάτων, πρόγραμμα οδοντιατρικής φροντίδας για παιδιά 6 έως 12 ετών και δράσεις για την αποστιγματοποίηση της εμμήνου ρύσεως σε νεαρές κοπέλες, με παράλληλη δωρεάν διανομή προϊόντων η οποία θα γίνει πιλοτικά σε 200 σχολεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Οι δωρεάν μαστογραφίες στις γυναίκες 50 έως 69 ετών είναι το πρώτο κατά σειρά πρόγραμμα που είναι ήδη σε εξέλιξη και μετρά περισσότερες από 120.000 μαστογραφίες και 7500 γυναίκες που εντοπίστηκαν με πρώιμα ευρήματα και ακολουθούν ήδη το δρόμο της θεραπείας.

Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που απευθύνεται σε 2.432.000 γυναίκες, 30-65 ετών. Επίσης, ακολουθούν:

Προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (3,840,000 άνδρες και γυναίκες 50-69 ετών), αλλά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα (5.706.125 άνδρες και γυναίκες 30-70 ετών), που ξεκινούν σταδιακά, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην ΕΕ που θα υλοποιήσει πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα (πιλοτικά σε τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία) για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, δηλαδή νυν και πρώην καπνιστές ηλικίας 50-80 ετών που έχουν καπνίσει ένα πακέτο κάθε μέρα για 20 έτη ή δυο πακέτα την ημέρα για 10 έτη.
Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για περίπου 700.000 παιδιά από 6 έως 12 ετών με δωρεάν επίσκεψη σε οδοντίατρους. Οι γονείς θα λαμβάνουν voucher των 40 ευρώ, στο πρότυπο των υπόλοιπων κοινωνικών προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα το market pass.
Αναμένεται, επίσης, πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος για άτομα υψηλού κινδύνου όπως οι αλιείς, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι καθώς και άλλες ομάδες που ασκούν χειρωνακτικά επαγγέλματα.

Εξάλειψη της παχυσαρκίας

Στο πεδίο της πρωτογενούς πρόληψης σχεδιάζονται προγράμματα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας στο σύνολο των παιδιών στη χώρα μας (2.002.670 παιδιά από 0 έως 17 ετών) αλλά και στους ενήλικες (7.000.000 άνδρες και γυναίκες).

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο όσων προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, επιχειρείται αποστιγματοποίηση της περιόδου στα κορίτσια και δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου. Πιλοτικά αναμένεται να διανεμηθούν 13.716.000 προϊόντα σε 200 σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση όλων των κοριτσιών 12 έως 18 ετών (360.000 σε αριθμό) αλλά και εκπαίδευση και ενδυνάμωση γονιών, εκπαιδευτικών και συνομηλίκων για τα ζητήματα αυτά. Σχετικές έρευνες δείχνουν πως τουλάχιστον 10.000 κορίτσια απουσιάζουν στη χώρα μας από το σχολείο από λίγες ως πολλές μέρες κάθε μήνα, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας να ανταπεξέλθουν στο κόστος προϊόντων περιόδου, ενώ το 20% των μητέρων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει οικονομική αδυναμία λόγω του υψηλού κόστους αγοράς προϊόντων περιόδου.

Καρκίνος ΜαστούΚαρκίνος παχέος εντέρουπρογράμματα προσυμπτωματικού ελέγχουπαιδική παχυσαρκίακαρκίνος τραχήλου της μήτρας