Μετάλλαξη VOC 202012/01: Πόσο επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του Κορονοϊού;

Η μετάλλαξη VOC 202012/01 του Κορονοϊού που πρώτα ανιχνεύθηκε σε ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, δεν θα μπορούσε να μείνει για  καιρό μακριά από τη χώρα μας αφού σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα η μετάλλαξη αυτή ενισχύει τη μεταδοτικότητα του ιού. Όπως προέκυψε μετά από PCR test σε 4 άτομα που έφτασαν στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο, η νέα μετάλλαξη πέρασε τα σύνορα της χώρας μας καθώς τα δείγματα που εστάλησαν στο Ίδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, έδειξαν ότι και τα 4 άτομα που εισήλθαν στη χώρα χθες (Κυριακή 3/1) είναι θετικά στη μεταλλαγμένη μορφή του ιού. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε χθες (Κυριακή 3/1) τον εντοπισμό 12 κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης του Κορονοϊού. 

  • Μπορεί η μετάλλαξη VOC 202012/01 να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του Κορονοϊού; 

Το καλό νέο είναι ότι η μετάλλαξη VOC 202012/01 δεν επηρεάζει προς το παρόν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του Κορονοϊού. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) το ενδεχόμενο να επηρεάζεται το εμβόλιο από τις μεταλλάξεις του ιού είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάζεται καθώς προχωρά ο εμβολιασμός του πληθυσμού σε όλες τις χώρες. Το ίδιο ακριβώς υποστηρίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που δηλώνει ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα ικανά να στοιχειοθετήσουν τον ισχυρισμό ότι η νέα μετάλλαξη του Κορονοϊού μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Ο ιός πιθανότατα θα χρειαστεί να συσσωρεύσει πολλαπλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη S για να αποφύγει την ανοσία που προκαλείται από τα εμβόλια ή από τη φυσική λοίμωξη. Η ικανότητα αποφυγής της ανοσίας που προκαλείται από το εμβόλιο, θα ήταν πιθανότατα ανησυχητική, επειδή μόλις εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, θα υπάρξει ανοσολογική πίεση που θα μπορούσε να ευνοήσει και να επιταχύνει την εμφάνιση των λεγόμενων μεταλλάξεων διαφυγής», αναφέρει σε δήλωσή του ο FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) ενώ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δηλώνει: “Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον του νέου στελέχους». 

Σε κάθε περίπτωση, τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι ικανά να παράγουν αντισώματα που έχουν στόχο πολλά σημεία της S πρωτεϊνης. Είναι, δηλαδή, πολυκλωνικά. Κάπως έτσι, σύμφωνα με τον FDA, ο Κορονοϊός θα πρέπει να έχει πολλές μεταλλάξεις στην S πρωτεΐνη προκειμένου να ξεπεράσει την ανοσία που προκαλούν τα εμβόλια. Και παρά το γεγονός ότι με τον εμβολιασμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού θα προκύψει ανοσολογική πίεση ικανή να ευνοήσει νέες μεταλλάξεις διαφυγής, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα δεν υπάρχουν ενδείξεις πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό εξαιτίας της δομής του Κορονοϊού. 

 

κορονοϊόςεμβολιασμός κατά του κορονοϊούμετάλλαξη VOC 202012/01μετάλλαξη κορονοϊού