Μετατόπιση γρίπης και ιώσεων από τα παιδιά στους μεγαλύτερους – Σε αυξημένη επιφυλακή λόγω της παραλλαγής “Κράκεν” που βρίσκεται στην Ελλάδα

Μετατόπιση της νοσηρότητας γρίπης από τα παιδιά στους μεγαλύτερους παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα, ενώ η θετικότητα παρουσιάζει μικρή ύφεση. Το κλείσιμο των σχολείων για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές φαίνεται πως έφερε μια “παύση” στις πολλαπλές λοιμώξεις του αναπνευστικού στα παιδιά έως 15 ετών. Μένει να φανεί εάν θα είναι ένα φαινόμενο προσωρινό και το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει ξανά αύξηση της μεταδοτικότητας στον παιδικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τη χθεσινή, εβδομαδιαία, έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανάμεσα στην τελευταία εβδομάδα του 2022 και την πρώτη εβδομάδα του 2023 είναι ξεκάθαρα πτωτικός στις ηλικίες 0-4 ετών και 5-14 ετών. Αντίστοιχα πτωτικός είναι και στις ηλικίες άνω των 65 ετών, όχι, όμως, και στις ηλικίες από 15 έως 64 ετών. Εκεί παρουσιάζει αύξηση.

Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Επιλεγμένοι γιατροί της ΠΦΥ (ειδικότητας γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής), τόσο από δημόσιες δομές ΠΦΥ, όσο και από ιδιωτικά ιατρεία, από όλη την επικράτεια, με κατάλληλη γεωγραφική κατανομή, καταγράφουν τον αριθμό κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής σε εβδομαδιαία βάση, μαζί με το σύνολο των επισκέψεων στις εν λόγω δομές για οποιαδήποτε αιτία. Κατά την εβδομάδα 01/2023, ο αριθμός των ιατρών του δικτύου που απέστειλε κλινικά δεδομένα ανήλθε στους 131 και οι επισκέψεις για κάθε αιτία στις 14.168. Τη συγκεκριμένη εβδομάδα, ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Την πρώτη εβδομάδα επιτήρησης του 2023 (2-8 Ιανουαρίου 2023) ελήφθησαν 75 δείγματα από τους εργαστηριακούς παρατηρητές του δικτύου Sentinel της ΠΦΥ για να σταλούν για εργαστηριακό έλεγχο. Από αυτά, 7 (9%) ήταν θετικά για SARS-CoV-2, 31 (41%) ήταν θετικά για γρίπη και 4 (5%) ήταν θετικά για RSV. Γίνεται σαφές ότι η γρίπη είναι η συχνότερη λοίμωξη, παρόλο που οι ειδικοί του ΕΟΔΥ συμπεραίνουν μείωση της θετικότητας για την τελευταία εβδομάδα.

Η “Κράκεν” αυξάνει την επιφυλακή για τον κορονοϊό – 21 θάνατοι την ημέρα από Covid-19

Στο μεταξύ, ενώ ο κορονοϊός ήταν στα .. μετόπισθεν το τελευταίο διάστημα, έρχεται ξανά στο προσκήνιο με αφορμή τον εντοπισμό της παραλλαγής “Κράκεν” και στη χώρα μας. Η ΧΒΒ.1.5 είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η πιο μεταδοτική παραλλαγή του πανδημικού ιού, όχι όμως και η πιο επικίνδυνη.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και ο αναδρομικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε σε επιλεγμένα δείγματα για τα οποία γίνεται αλληλούχιση του γονιδιώματος, δείχνουν ότι η “Κράκεν” καταγράφει στην Ελλάδα ήδη έξι κρούσματα, όλα στην Αττική (τέσσερα στο βόρειο τομέα Αθηνών και δύο στο δυτικό τομέα Αθηνών).

Με τα δεδομένα αυτά, αυξάνεται η επιφυλακή για το επόμενο διάστημα που έτσι και αλλιώς έχει χαρακτηριστεί ως “επικίνδυνο” λόγω του χειμώνα και του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της Covid-19 συνεχίζουν .. ακάθεκτοι. Ετσι, έως και τις 8 Ιανουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονταν σε 128, ενώ καταγράφονταν 21 θάνατοι την ημέρα για την πρώτη εβδομάδα του 2023 (σύνολο εβδομάδας 149 θάνατοι). Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα, πάντως, δείκτης που θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστος για την εκτίμηση συνολικά των θανάτων μιας χώρας, παραμένει χαμηλή, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

διασπορά κορονοϊόςγρίπη Αυποπαραλλαγή της Όμικρονκρακεν