Σημαντικά τα στοιχεία της συνταγογράφησης για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης

Ιδιαίτερα σημαντικά για την πορεία της φαρμακευτικής αγοράς θα χαρακτήριζε κανείς τα συγκεντρωτικά στοιχεία που προκύπτουν από την συνταγογράφηση, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε το healthmag.gr, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το διάστημα από την 1η Ιουλίου 2015 μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2016, εκτελέστηκαν πάνω από 70 εκατ. συνταγές που αφορούσαν κατά μέσο όρο 2.300.000 ασφαλισμένους κάθε μήνα, με το συνολικό κόστος για τις συνταγές αυτές να διαμορφώνεται στα 2.55 εκατ. ευρώ και με τον ΕΟΠΥΥ να καλύπτει τα 1.910 εκατ. ευρώ δηλαδή περί το 75%.

Από τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν φαίνεται να προκύπτει επιβάρυνση για τις εταιρείες καθώς όπως έχει αναφερθεί η μέση συμμετοχή κάθε ασθενή φτάνει σήμερα στο περίπου 25%. Επίσης από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ δαπάνησε 1.910 εκατ. ευρώ

Αξίζει εδώ να επισημάνουμε, ότι με βάση τα στοιχεία, τα φάρμακα όπου οι ασφαλισμένοι έχουν μηδενική συμμετοχή υπολογίζονται στα περίπου 400 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα φάρμακα υψηλού κόστους που διανέμονται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιούν ένα σημαντικά υψηλότερο τζίρο. Αυτός όμως ο τζίρος δεν φαίνεται να καταγράφεται στη συνταγογράφηση με την οποία είναι συνδεδεμένα στο σύνολο τους τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σημειώνεται ότι κυρίως λόγω του κόστους αυτού, διαμορφώνεται και η υπέρβαση του προϋπολογισμού και υπολογίζεται το clawback για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, το εν λόγω 12μηνο, από περίπου 10.100 συνολικά φαρμακεία, διακινήθηκαν γύρω στα 210 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων που αφορούν σε περίπου 5100 σκευάσματα. Ό όγκος αυτός απέχει παρασάγγας από άλλες μετρήσεις που ανεβάζουν σε πάνω από 300 εκατ. συσκευασίες τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα, όμως στις μετρήσεις εκείνες και συγκεκριμένα από την IMS αλλά και κατά καιρούς από τον ΕΟΦ, δεν καταγράφονται μόνο τα σκευάσματα που δίνονται με συνταγή, αλλά και εκείνα τα οποία διακινούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Από την άλλη μεριά, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ένας στους 5 κατοίκους της Ελλάδας αγοράζει με συνταγή γιατρού περίπου 8-9 συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα! Η αναλογία αυτή δεν είναι καθόλου μικρή αν αναλογιστεί κανείς ότι το 60% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων αφορά σε ηλικίες άνω των 65 ετών οι οποίες φυσικά και ξεπερνούν κατά πολύ την αναλογία των 9 συσκευασιών ανά άτομο το μήνα, ενώ σε μικρότερες ηλικίες η αναλογία είναι αρκετά χαμηλότερη.
Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι συνολικά στο σύστημα αποζημίωσης έχουν ενταχθεί με βάση και την τελευταία θετική λίστα, 7.590 φάρμακα. Σ αυτά όμως εντάσσονται και αρκετά τα οποία αφορούν μόνο σε νοσοκομειακή χρήση ενώ υπάρχουν και σκευάσματα τα οποία δεν κυκλοφορούν, όπως συμβαίνει έτσι κι αλλιώς και στο Δελτίο Τιμών.
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, η μέση αξία ανά συνταγή είναι περίπου 35 – 36 ευρώ ενώ αντιστοιχούν περίπου 32 συνταγές ανά ασφαλισμένο ο οποίος επισκέφτηκε φυσικά κάποιο γιατρό, από τους συνολικά 36.000 που είναι συνδεδεμένοι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγοράφησης, και του «έγραψε» κάποια θεραπεία.

Συμπεράσματα
Από την παράθεση των παραπάνω στοιχείων προκύπτουν σημαντικά ερωτηματικά, αν και δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι κύκλοι της αγοράς φαρμάκου επισημαίνουν ότι στο γενικότερο περιβάλλον συνταγογράφησης γίνονται τακτικά αλλαγές με αποτέλεσμα και η συγκέντρωση των στοιχείων να ενέχει προβλήματα, απο πλευράς ακρίβειας καταγραφής. Όσον αφορά στα ποσοτικά στοιχεία για τον αριθμό των γιατρών, των φαρμακείων, των ασφαλισμένων και των συνταγών που εκδόθηκαν και εκτελέστηκαν, τα στοιχεία αυτά σε γενικές γραμμές έχουν αρκετές φορές αναφερθεί και από επίσημους φορείς υγείας. Όσον αφορά όμως στα κόστη και την ποσότητα των φαρμάκων που έχουν συνταγογραφηθεί και έχουν χορηγηθεί στους ασθενείς, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ποτέ κάποια συνολική τοποθέτηση. Έτσι προκύπτουν διαφοροποιήσεις και προβληματισμοί.