Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Μπορεί να εξελιχθεί σε σιωπηλή πανδημία;

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος εμφανίζεται συχνά χωρίς προειδοποιητικά σημάδια μέχρι να είναι πολύ αργά. 

Ο σιωπηλός δολοφόνος συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις ασθένειες που συνέβαλαν στο θάνατο του γνωστού τραγουδιστή Τζορτζ Μάικλ. 

Ενώ πολλοί από εμάς συνδέουμε το αλκοόλ με ασθένειες του ήπατος, υπάρχει μια ύπουλη πάθηση που οι ειδικοί φοβούνται ότι εξελίσσεται γρήγορα σε σιωπηλή επιδημία.

Η λιγότερο γνωστή μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (ή NALFD) είναι ίσως μια κρυφή ασθένεια που δεν έχετε συναντήσει ποτέ πριν – και ένας στους τρεις από εμάς την εμφανίζει ήδη.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (ή NALFD) είναι ένας γενικός όρος για έναν αριθμό καταστάσεων που προκαλούνται από μια συσσώρευση λίπους στο συκώτι σας. Η κατάσταση δεν προκαλείται από το αλκοόλ, αλλά η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να την επιδεινώσει.

Το 2016, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (ή NALFD) εκτοξεύτηκε στα ύψη αφού μια έκθεση ιατροδικαστή το κατέταξε ως μεταξύ των αιτιών θανάτου του σούπερ σταρ της ποπ Τζορτζ Μάικλ , ο οποίος πέθανε μόλις στα 53. Όταν αυτή η ασθένεια συγχωνεύεται με άλλες αιτίες ηπατικών παθήσεων (λοιμώξεις όπως ηπατίτιδα ή κατανάλωση αλκοόλ από τις συνιστώμενες 14 μονάδες την εβδομάδα), τοποθετεί την ηπατική νόσο ως τον μεγαλύτερο δολοφόνο ενηλίκων ηλικίας 30 και 40 ετών.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της British Liver Trust, Pamela Healy, λέει ότι πολλοί δεν συνειδητοποιούν πώς το βάρος μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου: «Το συκώτι είναι εξίσου ζωτικό όργανο με την καρδιά, αλλά οι άνθρωποι συχνά αποτυγχάνουν να εκτιμήσουν τη σημασία της διατήρησης του υγιούς. Υπάρχουν επίσης πολλοί μύθοι γύρω από αυτό.

«Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να είσαι αλκοολικός για να αναπτύξεις ηπατική νόσο, ενώ ένας στους πέντε από εμάς πίνει σε επίπεδο που θέτει σε κίνδυνο το συκώτι μας. Πολλοί επίσης δεν συνειδητοποιούν ότι το υπερβολικό βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. ”

 Γιατί, λοιπόν, το να κουβαλάς μερικά επιπλέον κιλά –όχι απαραίτητα να είσαι παχύσαρκος– είναι κόκκινη σημαία; Βασικά, ένα υγιές συκώτι πρέπει να περιέχει λίγο ή καθόλου λίπος. Ωστόσο, η κακή διατροφή και το επιπλέον βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μη αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι έχουν ήδη μικρές ποσότητες λίπους στο συκώτι τους που μπορεί να μην τους προκαλεί ακόμη πρόβλημα, αλλά καθώς τα επίπεδα αυξάνονται θα αυξήσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση , νεφρικά προβλήματα και διαβήτη.

Αρχικά, η συσσώρευση λίπους δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά η ανεξέλεγκτη κατάσταση μπορεί να μετατραπεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται στεατοηπατίτιδα χωρίς αλκοόλ ή NASH, όπου το συκώτι φλεγμαίνει. Καθώς περνά ο καιρός, αυτή η φλεγμονή προκαλεί ουλές τόσο στα αιμοφόρα αγγεία όσο και στο ήπαρ. Ο άθελος πάσχων δεν θα είχε ακόμη καμία ιδέα καθώς το συκώτι μπορεί να λειτουργεί κανονικά.

Τα συμπτώματα

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως:

  • πόνο στην επάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς (πάνω από την κάτω δεξιά πλευρά των πλευρών),
  • υπερβολική κούραση
  • ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • αδυναμία

Τα προβλήματα συνήθως γίνονταν ξεκάθαρα πολύ πιο κάτω μόλις εμφανιστεί η κίρρωση, όπου χρόνια φλεγμονής προκαλεί το συκώτι να σχηματίζει όγκο και να μειώνεται σε μέγεθος. Σε αυτό το στάδιο τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών
  • φαγούρα στο δέρμα
  • πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους, τα πόδια ή την κοιλιά

Η βλάβη είναι συχνά μη αναστρέψιμη και οι πιθανότητες για ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος αυξάνονται δραματικά.

Επειδή αυτή η ασθένεια είναι τόσο υφέρπουσα και συχνά περνά απαρατήρητη, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής νωρίτερα στη ζωή.

Λιπώδης Νόσος του Ήπατοςμη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος