Μία στις πέντε νέες έχει αυτοτραυματιστεί

Μία στις πέντε νέες γυναίκες έχει αυτοτραυματιστεί. Η αύξηση στις αυτοκτονίες και στους αυτοτραυματισμούς παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στα δύο φύλα, ανησυχώντας τους ειδικούς ψυχικής υγείας.

Πιο συγκεκριμένα ένα στα πέντε κορίτσια και νεαρές γυναίκες στην Αγγλία, ηλικίας από 16 έως 24 ετών, έχει κοπεί, καεί ή δηλητηριαστεί, σύμφωνα με έρευνα, την οποία οι εμπειρογνώμονες για την ψυχική υγεία χαρακτήρισαν ως “πολύ ανησυχητική”.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην έκδοση Lancet Psychiatry, δείχνουν ότι η αυτοτραυματισμός έχει αυξηθεί από το 2000. Ουσιαστικά τριπλασιάστηκε σχεδόν από 6,5% το 2000 στο 19,7% το 2014.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων, που κάνει κακό στον εαυτό του, αυξήθηκε από 1,5% σε 3,9% σε αυτά τα 14 χρόνια.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αυτοτραυματίζονται, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν συναισθήματα, όπως θυμό, ένταση, άγχος ή κατάθλιψη. Ωστόσο η έλλειψη υπηρεσιών στα εθνικά συστήματα υγείας και η απροθυμία των ανθρώπων να αναζητήσουν βοήθεια σημαίνει ότι περισσότεροι από τους μισούς δεν λαμβάνουν κάποια ιατρική ή ψυχολογική φροντίδα.

“Η αύξηση στον επιπολασμό των αυτοτραυματισμών, για την αντιμετώπιση του συναισθηματικού στρες, θα μπορούσε να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις”, δήλωσε ο καθηγητής Louis Louisby του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ένας από τους συγγραφείς.

“Υπάρχει ο κίνδυνος η αυτοτραυματισμός να θεωρηθεί φυσιολογικός για τους νέους και τα άτομα, που αρχίζουν να το κάνουν, όταν είναι νέα, μπορεί να υιοθετήσουν αυτή τη συμπεριφορά ως μακροπρόθεσμη στρατηγική αντιμετώπισης.

Ο αυτοτραυματισμός μπορεί να συσχετιστεί με μετέπειτα αυτοκτονία. Οι νέοι μεγαλώνουν και όταν φθάνουν στις ηλικίες, που τα ποσοστά αυτοκτονίας είναι μεγαλύτερα, ο αυτοτραυματισμός μπορεί να γίνει πιο σοβαρός και να έχει θανατηφόρο αποτέλεσμα“.

 

αυτοκτονίααυτοτραυματισμός