Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρέστη σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Διοικούσα ΝΔ Θεσσαλονίκης και η ΔΕΕΠ Α΄Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας, αλλά και στον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είμαστε εδώ για να κάνουμε κάποιες μεγάλες σοβαρές μεταρρυθμίσεις, είμαστε εδώ για να χτίσουμε το μέλλον. Και η πολιτική μας στρατηγική έχει πρωταρχική σημασία για το μέλλον που θέλουμε για τους Έλληνες και την Ελλάδα. Θα βελτιώσουμε ότι δεν λειτουργεί όπως πρέπει, γιατί υπάρχουν πολλά κομμάτια που χρειάζονται βελτίωση και θα διορθώσουμε ότι λειτουργεί ελαττωματικά, γιατί υπάρχουν ελλείψεις.

Η πολιτική για την υγεία είναι σύνθετη και αναπτύσσεται σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα από την πρόληψη ως τη μάχη με τις ανίατες ασθένειες , απ’ τα ασθενοφόρα στο δρόμο ως τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία, από τα αστικά κέντρα ως τις δυσπρόσιτες απομακρυσμένες περιοχές , από την ψυχική υγεία ως τις ασύμμετρες απειλές όπως η COVID-19 όπου προέχει, τώρα το φθινόπωρο ενόψει του χειμώνα για τους ευάλωτους, ο εμβολιασμός.

Έχουμε πολλά να κάνουμε και θα τα κάνουμε ανακοινώσαμε μια ριζική μεταρρύθμιση του ΕΚΑΒ. Τώρα είναι η ώρα της δράσης. Θέλουμε να έχουμε κοντά μας τον κόσμο της υγείας, πάρα πολλοί υγειονομικοί με προσέγγισαν και μου είπαν ότι υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που θέλουν να κουβεντιάσουμε , είμαστε ανοιχτοί , είμαστε στο πλευρό τους».

Υπόθεση Θεσσαλονίκη

Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, η κατασκευή του οποίου θα αρχίσει τον προσεχή Δεκέμβριο, αλλά και το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο που θα ανεγερθεί στο στρατόπεδο Καρατάσιου έρχονται να δώσουν νέα διάσταση τον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, ενώ προβλέπεται και αναβάθμιση του νοσοκομείου Άγιος Παύλος που εξυπηρετεί πληθυσμό 500.000 στην περιοχή από την Ανατολική Θεσσαλονίκη έως την Χαλκιδική. Μια νέα αλλαγή στον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, ενδεχομένως, να φέρει η λήξη της σύμβασης με τους AHEPANS στις 29 Μαΐου του 2026 καθώς ήδη υπάρχουν σχέδια του ΑΠΘ και της Ιατρικής Σχολής για τη μεταφορά του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, σχετικά με το ΑΧΕΠΑ είπε: «Το 2026 ο υγειονομικός χάρτης πιθανόν να αλλάξει. Τότε θα πρέπει να πάρουμε απόφαση τι θα γίνει με το ΑΧΕΠΑ. Το ΑΠΘ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα περιέλθει το ΑΧΕΠΑ σε μας. Αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα , ακόμη και εργασιακά των συναδέλφων που εργάζονται εκεί, αν από το δημόσιο θα πάνε σε ΝΠΔΔ ή αν θα έχει το ίδιο μοντέλο όπως σήμερα ή αν θα υπάρχει και άλλη τρίτη λύση.

Το ΑΠΘ και η Ιατρική Σχολή έχουμε ήδη μελετήσει το τι μπορεί να γίνει. Υπάρχει ένα μακρόπνοο σχέδιο το πως μπορεί να μεταφερθεί το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα ιατρικό hub που θα είναι κοντά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη με όλες τις φαρμακοβιομηχανίες και όλη την άλλη τεχνολογική εξέλιξη της περιοχής για να μπορούμε να έχουμε ένα νοσοκομείο δίπλα από την έρευνα και τον ιατρικό τουρισμό. Επίσης μαζί με τις διοικήσεις των νοσοκομείων να δούμε και την αναδιάρθρωση των κλινικών σε κάθε νοσοκομείο».

Προσλήψεις και εκσυγχρονισμός

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επισήμανε, ότι ξεκινά η πρόσληψη 10.000 γιατρών νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, οι περισσότερες από τις οποίες θα γίνουν το 2024. Επίσης σημείωσε ότι τους επόμενους δύο μήνες θα προσληφθούν 1000 γιατροί και 4000 νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

«Θα τρέξουμε γρήγορα στην υγεία. Θα φτιάξουμε το ψηφιακό νοσοκομείο, να μπορεί ο πολίτης να κλείνει ραντεβού με το κινητό του με μια εφαρμογή , να μπορεί να ξέρει που βρίσκεται το φάρμακό του, να μπορεί να ξέρει πότε θα εγχειριστεί, να μπορεί να ξέρει πότε να κάνει ένα ραντεβού με το γιατρό του» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

ΑΧΕΠΑΘεσσαλονίκηΜιχάλης ΧρυσοχοϊδηςμεταρρυθμίσειςΆγιος Παύλος