Μικρή αύξηση στη συμμετοχή των ασθενών στα γενόσημα

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ η αλλαγή στη συμμετοχή των ασθενών όταν τους συνταγογραφείται ένα γενόσημο φάρμακο, με αυτό να επηρεάζει το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ελαφρά επιβάρυνση, αλλά η εκτίμηση δείχνει ότι δεν αναμένεται να είναι σημαντική και να κυμαίνεται σε μερικές δεκάδες λεπτών του ευρώ. Αυτή η αλλαγή εφαρμόζεται σε περισσότερα από 1.700 σκευάσματα.

Επιπλέον, από σήμερα τίθεται σε ισχύ το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων στα φαρμακεία, το οποίο εκδόθηκε στο τέλος του 2023. Επίσης, την Παρασκευή εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση που ορίζει τον νέο Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων (Θετική Λίστα). Σε αυτόν περιγράφεται αναλυτικά η λιανική τιμή ενός σκευάσματος και η τιμή αποζημίωσης.

Από την αρχή του έτους, δεν ισχύει πλέον η εξίσωση της ασφαλιστικής τιμής ενός γενοσήμου με τη λιανική τιμή στα φαρμακεία. Η ασφαλιστική τιμή τώρα προσδιορίζεται βάσει του πιο φθηνού σκευάσματος στην κατηγορία, εφαρμόζοντας αυτό το μοντέλο σε φάρμακα που δεν καλύπτονται από πατέντα. Έτσι, οι ασθενείς που επιλέγουν πιο ακριβά γενόσημα θα καλύπτουν τη διαφορά.

Σημαντικό είναι ότι αυτή η αλλαγή επηρεάζει γενόσημα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1700 σκευασμάτων. Οι ασθενείς θα αντιμετωπίσουν μια μικρή αύξηση στη συμμετοχή τους, αλλά αυτό το κόστος δεν αναμένεται να είναι υψηλό λόγω της χαμηλής τιμής των γενοσήμων φαρμάκων. Επιπλέον, η μείωση τιμών των φαρμάκων τον Δεκέμβριο θα ανακουφίσει τους ασθενείς από αυτήν την επιβάρυνση. Τέλος, υπάρχει ελαφρυντικό για τις φαρμακοβιομηχανίες λόγω μείωσης του clawback.

 

Πηγή

 

αύξηση συμμετοχήςclawbackγενόσημα