Μικρό το κονδύλι των 15 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Περιορισμένο για μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία θεωρείται το ποσό των 15 εκατ. ευρώ με το οποίο θα ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που θα προκύψουν ειδικά στα ελληνικά νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό δεν αρκεί για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού, καθώς αρκεί να σημειωθεί ότι πρόσφατα το ΙΦΕΤ κατάφερε να προμηθευτεί χειρουργικές μάσκες στην τιμή των 0,38 ευρώ το τεμάχιο όταν έχει δημοσιεύσει πρόσκληση για αγορά περί των 9 εκατομμυρίων τεμαχίων. Να συνυπολογίσουμε δε πως το τελευταίο διάστημα υπάρχουν καταγγελίες για υπερχρεώσεις λόγω ανάγκης.

Να τονίσουμε δε ότι πανδημία θεωρείται πλέον η εξάπλωση του κορονοϊού, με την Ελλάδα να έχει εισέλθει στη δίνη της εμφανίζοντας μέχρι στιγμής μια σχετικά καλύτερη εικόνα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά στην εξάπλωση του ιού. Η νοσηλεία μόνο 3 σοβαρών κρουσμάτων στα συνολικά 99 επιβεβαιωμένα, δείχνει για την ώρα ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αλλά θεωρείται δεδομένο ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα. Όσο πιο αργά αλλάξει η συσχέτιση αυτή, τόσο το καλύτερο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να προετοιμάσει τις δομές του και κυρίως να απελευθερώσει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι ΜΕΘ είναι γνωστό ΄ότι αποτελούν μια ιδιαίτερα υψηλή επιβάρυνση για το Ελληνικό Δημόσιο καθώς το μέσο κόστος εκτιμάται στις 2.000 ευρώ την ημέρα. Στο κόστος αυτό δεν υπολογίζονται μόνο οι υπηρεσίες αλλά και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Μόνο για να “στηθεί” μια τέτοια μονάδα χρειάζονται χιλιάδες ευρώ, όπως επίσης και για τη δημιουργία των κατάλληλων χώρων νοσηλείας των πιο βαριών περιστατικών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων ο ιός είναι εδώ και μπορεί να έχει σημαντική διασπορά στην κοινότητα απλά να μην εκδηλώνεται στα άτομα που είναι φορείς. Δεν θα πρέπει να μας ξεγελούν τα λίγα κρούσματα του τελευταίου 48ωρου και το ότι είμαστε κάτω από τα 100 δυο βδομάδες μετά την επιβεβαίωση του πρώτου. Είναι θέμα χρόνου όπως συμβαίνει και με τη γρίπη, να χρειαστούν αρκετές μονάδες εντατικής νοσηλείας. Ο ιός έχει δείξει ότι μπορεί ένας ασθενής που θεωρείται σοβαρό κρούσμα, να είναι σε ελεγχόμενη κατάσταση αρχικά και στη συνεχεια να εμφανίσει ραγδαία επιδείνωση.

Όπως ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία μπορούν να σηκώσουν το βάρος μαζικών νοσηλειών. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη σε νοσοκομεία αναφοράς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως προβλέπεται και στο σχέδιο για την επόμενη μέρα «δεσμεύονται» αποκλειστικά για να υποδεχτούν ενδεχόμενα περιστατικά σοβαρών περιστατικών από λοιμώξεις λόγω κορονοϊού.

Παράλληλα όπως αποκαλύφθηκε χθες έχει ζητηθεί από όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, να διαθέσουν τουλάχιστον 10 κλίνες μόνο για περιστατικά που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, ζητείται επίσης από σήμερα να διασφαλιστεί από όλα τα νοσοκομεία ευθύνης πως το προσωπικό τους θα μπορεί να εργαστεί σε βάρδιες από τις 6 το πρωί μέχρι τις 8:30 το βράδυ για την εξυπηρέτηση τέτοιων περιστατικών.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΕΣΥΜΕΘκορονοϊός