Μην αφήνετε τη μοναξιά να βλάψει την υγεία σας

Η μοναξιά δεν είναι απλώς να είσαι μόνος — μερικοί άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι από μόνοι τους. Και δεν είναι πόσα άτομα γνωρίζετε ή πόσο συχνά τα βλέπετε, ή μια κακή μέρα που δεν αισθάνεστε έτοιμοι να βγείτε έξω και να συναναστραφείτε. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε ισχυρούς δεσμούς. Αυτοί που το κάνουν, τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιο παραγωγικοί. Όσοι δεν το κάνουν μπορεί να αισθάνονται απομονωμένοι, παρεξηγημένοι και καταθλιπτικοί: μοναχικοί.  Αλλά μπορείτε να κάνετε βήματα για να το ξεπεράσετε.

Δείτε πως μπορεί να επηρεάσει την υγεία:

Ανοσοποιητικό σύστημα: Εάν είστε μόνοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να δυσκολέψει το σώμα σας να καταπολεμήσει την ασθένεια. Η μοναξιά ενεργοποιεί ορισμένες από τις ορμόνες που παράγει το σώμα σας όταν είστε υπό στρες. Και αυτό μπορεί επίσης να μειώσει το πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πίεση αίματος: Εάν είστε μόνοι — ειδικά αν διαρκεί για 4 χρόνια ή περισσότερο — η αρτηριακή σας πίεση είναι πιο πιθανό να ανέβει. Οι επιστήμονες που μελετούν αυτό το φαινόμενο δεν μπορούν να αποδείξουν ότι φταίει η μοναξιά. Διαπίστωσαν όμως ότι η αύξηση που δεν προκαλείται από άλλα πράγματα όπως η ηλικία, το φύλο, η διατροφή ή το οικογενειακό υπόβαθρο, μπορεί να οφείλεται στην μοναξιά.

Ασκηση: Ένας δραστήριος τρόπος ζωής σας βοηθά να κρατάτε καλά στο σώμα και το μυαλό. Εάν είστε μόνοι, είναι πιο πιθανό να μειώσετε ή να σταματήσετε τις προπονήσεις σας. Μην το κάνετε αυτό! Μείνετε στο παιχνίδι. Περπατήστε με έναν φίλο, πηγαίνετε στο γυμναστήριο.  Το να είστε δραστήριοι με φίλους είναι ένας τρόπος για να ξεκινήσετε ή να αναπτύξετε σχέσεις που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 2,5 ώρες δραστηριότητας την εβδομάδα. Εάν έχετε προβλήματα υγείας, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Ψυχικά προβλήματα: Η ικανότητά σας να επιλύετε προβλήματα ή να θυμάστε πράγματα καθώς μεγαλώνετε είναι πιθανό να επηρεαστεί εάν αισθάνεστε μόνοι. Και μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες για εγκεφαλική νόσο όπως το Αλτσχάιμερ. Λάβετε υπόψη ότι πολλά πράγματα επηρεάζουν αυτούς τους κινδύνους και η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η μοναξιά προκαλεί αυτές τις καταστάσεις. Αλλά σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι σοφό να βρίσκετε τρόπους να συνδέεστε με τους ανθρώπους γύρω σας.

Κάπνισμα:   Το κάπνισμα συνδέεται με τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τις πνευμονικές παθήσεις και επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα σας. Μερικοί άνθρωποι πιάνουν ένα τσιγάρο όταν είναι αγχωμένοι. Μιλήστε με το γιατρό σας για το πώς να σταματήσετε το κάπνισμα και βρείτε άλλους τρόπους διαχείρισης του άγχους. Α

Προβλήματα στην υγεία της καρδιάς: Όσο πιο μοναχικός ήσασταν στη ζωή σας, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε καταστάσεις που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς σας: για παράδειγμα παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και επίπεδα κακής χοληστερόλης. Και οι γυναίκες που είναι μοναχικές μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν στεφανιαία νόσο.

Κατάθλιψη: Επηρεάζει το σώμα σας αλλά και το μυαλό σας. Εάν είστε μοναχικοί, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε άσχημα για τη ζωή σας και να πάθετε κατάθλιψη. Και η κατάθλιψη μπορεί να είναι απομονωτική, οπότε αρχίζετε να αισθάνεστε ακόμα χειρότερα. Εάν έχετε συμπτώματα που είναι σοβαρά ή διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες — συμπεριλαμβανομένου του αισθήματος  απελπισίας,  αν χάνετε το ενδιαφέορν για πράγματα που συνήθως απολαμβάνατε ή αντιμετωπίζετε αϋπνία, αλλαγές στην όρεξη αλλά και χαμηλή ενέργεια, ζητήστε βοήθεια. Ενημερώστε το γιατρό σας ή καλέστε έναν εξειδικευμένο σύμβουλο ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσει.

Αύξηση βάρους:   Είναι πιο πιθανό να προσθέσετε κιλά όταν είστε μόνοι. Γιατί; Μπορεί να τρώτε περισσότερα από το συνηθισμένο ή ανθυγιεινά τρόφιμα για να ηρεμήσετε.  Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα για τον εαυτό σας και μπορεί επίσης να σας κάνει πιο πιθανό να πάθετε παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις. Αν λοιπόν το βάρος σας αυξάνεται, καλό είναι να κοιτάξετε τα συναισθήματά σας, καθώς και τη διατροφή και την άσκησή σας.

Υπνος:  Μπορεί να δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε αν είστε μόνοι. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την εστίαση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να σας δημιουργήσει κακή διάθεση. Μπορεί επίσης να είναι κακό για την υγεία σας. Με την πάροδο του χρόνου, ο κακός ύπνος μπορεί να κάνει πιο πιθανό τον διαβήτη, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις καρδιακές παθήσεις, την κατάθλιψη και την παχυσαρκία.

Ποτό και Ναρκωτικά: Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να κάνετε κατάχρηση ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, εάν είστε μόνοι. Μπορεί να σας δώσει μια λανθασμένη αίσθηση ότι νιώθετε καλύτερα, αλλά δεν διαρκεί και θα έχει μπούμερανγκ. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βλάψει σοβαρά το σώμα, την οικογένεια, την επαγγελματική ζωή και τις σχέσεις σας.

Ο καθένας είναι διαφορετικός.  

Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο χρόνο μόνοι σας για να επανακάμψετε, σε σύγκριση με κάποιον που είναι περισσότερο εξωστρεφής.  Αναζητήστε τρόπους σύνδεσης. Διαλέξτε κάποια δραστηριότητα που σας αρέσει και έστω χωρίς πολύ διάθεση… ξεκινήστε να την κάνετε. Γίνετε μέλος μιας λέσχης και γνωρίστε άλλους με τα ίδια ενδιαφέροντα. Κάντε σχέδια με φίλους και οικογένεια. Μιλήστε τους για το πώς νιώθετε. Εάν δυσκολεύεστε πραγματικά να συνδεθείτε με ανθρώπους — ακόμα και αυτούς που γνωρίζετε καλά — μπορεί να σας βοηθήσει να μιλήσετε με έναν θεραπευτή.

Φροντίστε επίσης τον εαυτό σας: Η τακτική άσκηση, ο καλός ύπνος και το φαγητό για ευεξία μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεσή σας.

Σχεδόν όλοι νιώθουν λίγο μόνοι που και που. Αλλά αν  νιώθετε απομόνωση για αρκετό διάστημα και αφού έχετε κάνει κάποιες προσπάθειες, αν νιώθετε ανησυχία, εγκατάλειψη, κατάθλιψη και δεν μπορείτε να συνέλθετε, ιδιαίτερα αν αυτά τα συναισθήματα σας φέρνουν προβλήματα στη δουλειά ή τη ζωή σας στο σπίτι, ενημερώστε το γιατρό σας. Μπορείτε να λάβετε βοήθεια και θεραπεία,  που θα σας βοηθήσουν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να σταθείτε ξανά στα πόδια σας.

 

μοναξιά