Μηνιαία καταβολή 70% clawback από τους παρόχους υγείας θεσμοθετεί η Κυβέρνηση

Δεκάδες ρυθμίσεις προβλέπει για τον κλάδο υγείας ένα ακόμη νομοσχέδιο το οποίο αφορά στην μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” για την υγείας. Το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκα πριν από 5 μέρες περιέχει σημαντικές διατάξεις για την υγεία, μεταξύ των οποίων και την υποχρέωση των παρόχων υγείας να αποδίδουν μηνιαίως το 70% του clawback.

Ειδικότερα στο άρθρο 63 του Ν/Σ “Κύρωση της από 24.3.2021 τροποποίησης της από 3.2.2020 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο I [Παράρτημα 5 του ν. 4564/2018] και της από 13.5.2021 τροποποίησης της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις“, σημειώνεται ότι:

“Από το 2021 και εφεξής ο ΕΟΠΥΥ προεισπράττει σε μηνιαία βάση κατά το χρόνο εξόφλησης του μήνα δαπάνης των παροχών και μέχρι τον χρόνο έκδοσης των διοικητικών πράξεων, βεβαιώσεις των ποσών αυτόματης επιστροφής (clawback), ποσοστό έως 70% του συνολικού ποσού αυτόματης επιστροφής που αναλογεί σε κάθε πάροχο πριν από τον έλεγχο και την τελική εκκαθάριση της δαπάνης των παροχών.

Σε επίπεδο εξαμήνου υπολογίζεται και βεβαιώνεται το oριστικό ύψος του ποσού αυτόματης επιστροφής που αναλογεί σε κάθε πάροχο, η διαφορά δε των προ εισπραχθέντων clawback,  από το συνολικό οφειλόμενο ποσό, εισπράττεται σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Παρέχεται εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΠΥ των όρων της εν λόγω ρυθμίσεις της διαδικασίας είσπραξης, της προθεσμίας υποβολής, της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και κάθε άλλου συναφούς ζητήματος”.

Άλλες διατάξεις

Πέρα από τα παραπάνω το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές συνολικά στα συγκεκριμένα σημεία:

  • Προσαύξηση του ορίου ηλικίας κατά δύο έτη (52) για την επιτρεπτή διενέργεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
  • Δυνατότητα ίδρυσης φορέων παροχής υγείας και από κοινωφελή ιδρύματα κατ’ εφαρμογή των διατάξεων για τους ιδιωτικούς φορείς παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
  • Δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικού αρχείου παροχής υπηρεσιών υγείας και στην κατανομή των θέσεων των ειδικευομένων νοσηλευτών στην ειδικότητα της επείγουσας και εντατικής νοσηλευτικής και στην ειδικότητα της νοσηλευτικής ψυχικής υγείας

Φαρμακευτική πολιτική

Σχετικά με το φάρμακο στο άρθρο 81 αναφέρονται τα εξής
1. Ο υπολογισμός πάσης φύσεως εκπτώσεων, επιστροφών και ωφελημάτων επί των τιμών αγοράς φαρμάκων που αγοράστηκαν από δημόσια νοσοκομεία από την 1 Ιουνίου 2019 μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και εμπίπτουν στο πλαίσιο συμφωνιών με φαρμακευτικές εταιρείες ή σε κλειστούς προϋπολογισμούς νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, διενεργείται από τη Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας. Πάσης φύσεως πιστώσεις που δεν έχουν ήδη παρασχεθεί στα νοσοκομεία, υπολογίζονται ανά νοσοκομείο συγκεντρωτικά και γνωστοποιούνται από τη διεύθυνση οικονομικών του υπουργείου υγείας στον αντίστοιχο ΚΑΚ ή φαρμακευτική εταιρεία, ο οποίος χορηγεί ισόποση πίστωση στο νοσοκομείο εντός μηνός από την γνωστοποίηση.
2. Για την υλοποίηση των παραπάνω σκοπών η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης διαβιβάζει αμελλητί με πράξη του προέδρου της εμπιστευτικά, το σύνολο των συμφωνιών και των κλειστών προϋπολογισμό του στον Υπουργό Υγείας. Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Υγείας, ορίζονται οι υπάλληλοι της διεύθυνσης οικονομικών προς τους οποίους διαβιβάζονται οι συμφωνίες για τον υπολογισμό των εκπτώσεων και οι οποίοι υποχρεούνται κατά το χρόνο ανάληψης των καθηκόντων τους στην υπογραφή δήλωση εμπιστευτικότητας.

clawbackπάροχοι ΕΟΠΥΥ