Μήπως έχετε πολύ άγχος; Αιτίες, επιπτώσεις και τρόποι αντιμετώπισης

Ενώ το άγχος μπορεί να είναι μια φυσιολογική απάντηση σε καθημερινά προβλήματα, το πολύ άγχος μπορεί να προκαλέσει χρόνια σωματική και συναισθηματική δυσφορία.

Απέναντι σε μια πιθανή απειλή, ο εγκέφαλός σας αντιδρά συχνά ενεργοποιώντας μια απόκριση «πάλης, φυγής ή παγώματος» για να σας κρατήσει ασφαλείς. Απελευθερώνοντας ορμόνες, το σώμα σας, σας προετοιμάζει να κάνετε ό,τι είναι απαραίτητο -όπως υποδηλώνει το όνομα, που περιλαμβάνει μάχη, φυγή ή πάγωμα- για να σας κρατήσει στη ζωή.

Ενώ αυτή η απόκριση είναι χρήσιμη σε περιόδους κινδύνου, το σώμα σας μερικές φορές την χρησιμοποιεί υπερβολικά. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος, προκαλώντας όλεθρο στο σώμα και στο μυαλό.

Διαφορετικοί άνθρωποι παρουσιάζουν το άγχος με εντελώς διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να μένει ξύπνιο τη νύχτα, χωρίς σκέψη να εισέλθει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να μπορεί να ξεκουράσει τα μάτια του. Από την άλλη, ο σύντροφός τους μπορεί να κοιμάται ήσυχος όλη τη νύχτα, αλλά ξεχνάει συνεχώς τα κλειδιά του και γίνεται απίστευτα οξύθυμος σε σημαντικές προθεσμίες.

Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για τις επιπτώσεις της απόκρισης του σώματός σας «πάλη, φυγή ή πάγωμα» και πώς να ανακουφιστείτε από το άγχος.

Πώς να  αναγνωρίσετε το άγχος;

Για να εξηγήσουν ένα ευρύ φάσμα του τρόπου με τον οποίο εμφανίζεται το άγχος στους ανθρώπους, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης εξετάζουν διάφορες κατηγορίες. Αυτές περιλαμβάνουν αλλαγές στην υγεία, την ενέργεια, τη συμπεριφορά και τη διάθεση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Βασίζονται στα συναισθήματά σας που αναφέρετε μόνοι σας και μπορούν ακόμη και να τραβήξουν την προσοχή σε συμπτώματα που ίσως ποτέ δεν ήξερες ότι ήταν αίτια του στρες.

Ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις καταστάσεις ή τα ερεθίσματα που σας προκαλούν άγχος. Ή, ίσως το άγχος και η απογοήτευσή σας είναι τα αποτελέσματα μιας χρόνιας κατάστασης συναισθηματικής δυσφορίας. Για παράδειγμα, εάν η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται μετά από μια πρόχειρη συνομιλία με το αφεντικό σας, αλλά επανέρχεται γρήγορα στο φυσιολογικό, μπορεί να αντιμετωπίζετε μια υγιή απόκριση στο στρες.

Αλλά αν επαναλαμβάνετε συνεχώς τα λόγια του αφεντικού σας στο μυαλό σας και προσηλώνετε στη συνομιλία μέρες αργότερα ή αναπτύσσετε μια νέα εμμονή με  ένα παιχνίδι αργά το βράδυ για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα αγχώδη συναισθήματα, μπορεί να παλεύετε με χρόνιο στρες.

Πώς το στρες επηρεάζει το σώμα;

Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της καθημερινότητας. Αλλά όταν η απόκρισή σας «πάλη, φυγή ή πάγωμα» δεν διακόπτεται, μπορεί να επηρεαστεί η υγεία σας. Οι δυσκολίες προκύπτουν συχνά σε διάφορους βασικούς τομείς :

  • Ψυχολογικός

Η ανάπτυξη άγχους και κατάθλιψης μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας. Μπορεί να νιώθετε συνεχή ανησυχία εάν ο εγκέφαλός σας αναζητά πάντα κίνδυνο. Ή, μπορείτε να αρχίσετε να αισθάνεστε απελπισμένοι λόγω του ατελείωτου τρόμου. Και τα δύο αυτά συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με τον ύπνο, τη συγκέντρωση και τη μνήμη λόγω υπερφόρτωσης ανησυχητικών σκέψεων, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής.

  • Φυσιολογικός

Όταν ενεργοποιείται η απόκριση του σώματός σας «πάλεψε, φυγή ή πάγωσε», ο εγκέφαλός σου απελευθερώνει κορτιζόλη, την ορμόνη που προκαλεί έκρηξη αδρεναλίνης. Μπορεί να νιώσετε την καρδιά σας να χτυπά γρήγορα ή να βιώσετε συντριπτικές κρίσεις ενέργειας.

Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης μπορεί να προκαλέσει σωματικές αλλαγές, όπως αύξηση βάρους, υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα στοματικής υγείας, σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη υγείας Johns Hopkins Medicine. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε εξάρσεις υπαρχουσών χρόνιων παθήσεων υγείας, όπως το έκζεμα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

  • Συμπεριφορικός

Το σώμα σου είναι έξυπνο. Ξέρει ότι το να βρίσκεσαι κάτω από πολύ άγχος δεν είναι καλό για σένα. Έτσι, το σώμα σας μπορεί να ποθεί πράγματα που το βοηθούν να ξεφύγει από τα αρνητικά συναισθήματα και να χαλαρώσει. Δυστυχώς, αυτοί δεν είναι πάντα οι πιο υγιεινοί τρόποι για να ανακουφιστείτε από το άγχος.

Οι συνήθεις αλλαγές συμπεριφοράς περιλαμβάνουν την αύξηση της πρόσληψης αλκοόλ ή ναρκωτικών, την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και την απόσπαση της προσοχής σας με ώρες αλόγιστης κύλισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν άμεση ανακούφιση από το άγχος, μπορεί επίσης να επιφέρουν μια επίθεση νέων, μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας.

  • Διαπροσωπικός

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι η υπομονή σας εξαντλείται κάθε φορά που πλησιάζετε σε μια σημαντική προθεσμία; Λοιπόν, μερικές φορές χρειάζεται ηρεμία για να είσαι ευγενικός.

Ο εγκέφαλός σας λειτουργεί για να σας προστατεύει από στρεσογόνους παράγοντες, όχι απαραίτητα για να είστε καλοί. Μπορεί να παρατηρήσετε αυξημένη ευερεθιστότητα ή θυμό. Ή ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία σας, μπορεί επίσης να βασίζεστε όλο και περισσότερο στους ανθρώπους και να αναζητάτε επιβεβαίωση ή ακόμα και να απομακρύνετε τους άλλους άθελά σας.

Υγιείς τρόποι για να ανακουφίσετε το άγχος

Αν και οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να έχουν πολλές συναισθηματικές και σωματικές επιπτώσεις στο σώμα σας, υπάρχουν υγιείς τρόποι για να ανακουφίσετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο εγκέφαλός σας μπορεί να σας παλέψει για να χαλαρώσετε. Όταν πιστεύει ότι σας προστατεύει από τον κίνδυνο, το σώμα σας μπορεί να αναγνωρίσει την επιβράδυνση ως πρόσθετη απειλή. Παρατηρήστε τον δισταγμό, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν υπάρχει επικείμενη απειλή και δοκιμάστε μερικά από τα παρακάτω ανακουφιστικά από το άγχος.

  • Δώστε στον εαυτό σας χρόνο και χώρο

Επιτρέποντας στον εγκέφαλό σας να έχει  χρόνο να προσαρμοστεί και να  ελλατώσσει τις αγχωτικές δραστηριότητες, βοηθά το σύστημά σας να ρυθμιστεί υγιεινά. Εάν μεταπηδάτε γρήγορα ανάμεσα στις εικονικές συναντήσεις εργασίας έως τις προετοιμασίες για μεσημεριανό γεύμα και στη συνέχεια σε ένα αγχωτικό τηλεφώνημα, είναι εύκολο να αγχωθείτε.

Θυμηθείτε να δημιουργήσετε λίγο χώρο. Κάντε παύση πριν απαντήσετε στο τηλέφωνό σας, αφιερώστε πέντε λεπτά στον εαυτό σας για να δοκιμάσετε μια βαθιά αναπνοή μεταξύ του χρόνου εργασίας και της οικογένειας, ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι που σας υπενθυμίζει να τεντώνεστε όλη την ημέρα και βρείτε τρόπους να αναθέσετε ορισμένες εργασίες. Κάθε μικρή λεπτομέρεια μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή του άγχους.

  • Πειραματιστείτε με επιλογές που ηρεμούν το μυαλό σας

Μπορεί να χρειαστούν κάποιες δοκιμές και λάθη, αλλά η εύρεση τεχνικών που μειώνουν το άγχος μπορεί να είναι χρήσιμη για το χρόνιο στρες. Μπορείτε να δοκιμάσετε ήπια άσκηση (οι προπονήσεις υψηλής ενέργειας μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό σας ρυθμό, επιδεινώνοντας την απόκριση του σώματός σας «μάχομαι, φεύγω ή παγώνω»), λουτρά με αλάτι Epsom, ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και καθοδηγούμενους διαλογισμούς. Οι απερίσκεπτες δραστηριότητες όπως ο χρωματισμός ή οι χειροτεχνίες μπορούν επίσης να αποσπάσουν την προσοχή του εγκεφάλου σας από ανησυχητικές σκέψεις. Καθώς δοκιμάζετε διαφορετικές δραστηριότητες, θυμηθείτε να παρακολουθείτε τι λειτουργεί και τι όχι. Μπορείτε να κρατήσετε μια λίστα με χρήσιμα ανακουφιστικά από το άγχος και να έχετε πρόσβαση σε αυτά όποτε είναι απαραίτητο.

  •  Μειώστε τις ουσίες που επηρεάζουν  το σύστημά σας

Η κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και η κύλιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι δελεαστική όταν το άγχος είναι ιδιαίτερα υψηλό. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη εκτροπή και απόλαυση. Ωστόσο, σύμφωνα με το CDC, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι συχνά αυξημένο άγχος και κακή ποιότητα ύπνου.

 

Πηγή :https://www.health.com/condition/stress/test-your-stress-level

 

 

 

άγχοςfront-stories