Μήπως σας έπιασε η θλίψη των γιορτών; Τα συμπτώματα και τι να κάνετε

Οι διακοπές είναι συχνά μια περίοδος που εστιάζουμε στους άλλους, στέλνοντας κάρτες, αγοράζοντας δώρα και μαγειρεύοντας φαγητό, αλλά σε περιόδους υψηλής πίεσης είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βρίσκουμε χρόνο για εσάς. Εάν γνωρίζετε ότι οι διακοπές θα είναι αγχωτικές, προγραμματίστε ανάλογα και φροντίστε να προγραμματίσετε λίγο χρόνο «εγώ» και να αφιερώσετε χρόνο για αυτοφροντίδα.

Μαζί με τη θλίψη, μερικά άλλα σημάδια της μελαγχολίας των Χριστουγέννων (γιορτών)  που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία να βρεις χαρά στην εποχή (ειδικά αν ορισμένες παραδόσεις ή γεγονότα σε έκαναν ευτυχισμένους)
  • Αυξημένο άγχος, ανησυχία ή άγχος
  • Κακός ύπνος
  • Σωματική ή πνευματική εξάντληση
  • Έλλειψη κινήτρων
  • Δυσκολία εστίασης
  • Αλλαγή στην όρεξη
  • Αυξημένη ευερεθιστότητα

Τα άτομα με μια υπάρχουσα πάθηση ψυχικής υγείας μπορεί να είναι πιο πιθανό να βιώσουν τη θλίψη των γιορτών.

Αν και δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδί που μπορείτε να κουνήσετε για να εξαφανίσετε την κατάθλιψη των γιορτών, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία και ευεξία καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Το υπέροχο με το άγχος των διακοπών είναι ότι είναι προβλέψιμο. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους τύπους αρνητικού στρες που συναντάμε στη ζωή, γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει και πότε θα τελειώσει το άγχος των διακοπών και μπορούμε να κάνουμε σχέδια για να μειώσουμε την ποσότητα του άγχους που βιώνουμε και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει σε εμάς.

Κοιμηθείτε καλά: Πιο εύκολο να το λέτε παρά να το κάνετε, ξέρουμε, αλλά δώστε προτεραιότητα σε μια ρουτίνα χαλάρωσης το βράδυ και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να ξεκουραστείτε έξι έως οκτώ ώρες. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει το άγχος και να επηρεάσει τη διάθεσή σας.

Επιλέξτε κοινωνικό χρόνο: Αν η μοναξιά είναι κάτι που βιώνεις στις διακοπές, δεν είσαι μόνος. Η μεγάλη απόσταση, τα οικονομικά, η κοινωνική απομόνωση και η έλλειψη χρόνου λειτουργούν ως περιορισμοί για να περάσετε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα. Πείτε ναι στην τοπική πρόσκληση , προγραμματίστε τηλεφωνικές κλήσεις ή συναντήσεις Zoom και παραμείνετε συνδεδεμένοι όσο καλύτερα μπορείτε.

Μειώστε τις προσδοκίες: Από την επιλογή του τέλειου δέντρου μέχρι τη λήψη όλων των σωστών δώρων μέχρι τη διακόσμηση του σπιτιού σας, υπάρχει τόση πίεση για να κάνετε τα πάντα τέλεια. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε έντονο άγχος στις διακοπές . Φέτος, γείρετε στην ομορφιά της ατέλειας και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να ακολουθήσετε τη ροή.

Εξοικονομήστε χρήματα: Οικονομικό άγχος είναι άλλο ένα βάρος έρχονται οι διακοπές. Εξετάστε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και να αποφύγετε την υπερβολική οικονομική επέκταση. Ίσως αυτό σημαίνει να ορίσετε έναν προϋπολογισμό, να επιλέξετε σπιτικά δώρα, να εξοικονομήσετε τη διακόσμηση σας ή να ζητήσετε από κάποιον άλλο να φιλοξενήσει φέτος.

Προσέξτε (αποφύγετε) την συναισθηματική διατροφή: κάντε ό,τι μπορείτε για να έχετε κάποια υγιεινή τροφή στη διάθεσή σας για κάθε γεύμα, να έχετε επίγνωση της πρόσληψής σας και να εξασκηθείτε στην προσεκτική διατροφή.

Αναπνεύστε: Αυτό ακούγεται σαν απίστευτο, αλλά μερικές φορές ξεχνάμε να πάρουμε βαθιές αναπνοές και πραγματικά δίνουμε στο σώμα μας το οξυγόνο που χρειαζόμαστε. Είναι υπέροχο αν μπορείτε να αφιερώσετε δέκα λεπτά μόνοι σας για να κάνετε έναν διαλογισμό αναπνοής , αλλά το να σταματήσετε απλώς να κάνετε μερικές βαθιές, καθαριστικές αναπνοές μπορεί επίσης να μειώσει το επίπεδο αρνητικού στρες σας μέσα σε λίγα λεπτά. Αν οραματιστείτε ότι αναπνέετε με γαλήνη και εκπνέετε το στρες , θα διαπιστώσετε ότι τα θετικά αποτελέσματα αυτής της άσκησης είναι ακόμη πιο έντονα.

Θέστε τις προτεραιότητές σας: Προτού σας κατακλύσουν πάρα πολλές δραστηριότητες, είναι σημαντικό να αποφασίσετε ποιες παραδόσεις προσφέρουν τον πιο θετικό αντίκτυπο και εξαλείφουν τις περιττές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, αν συνήθως κατακλύζεστε από ένα σωρό ψήσιμο, κάλαντα, ψώνια, αποστολή καρτών, επισκέψεις σε συγγενείς και άλλες δραστηριότητες που σας εξουθενώνουν μέχρι τον Ιανουάριο, ίσως θέλετε να εξετάσετε τις προτεραιότητές σας , να επιλέξετε μερικές αγαπημένες δραστηριότητες και να τις απολαύσετε πραγματικά , ενώ παραλείπετε τα υπόλοιπα.

  • Αυτή την εβδομάδα, αφιερώστε 10 λεπτά για να καταγράψετε τρεις παράγοντες που συμβάλλουν σε συναισθήματα άγχους, άγχους ή λύπης κατά την περίοδο των γιορτών. Για το καθένα, γράψτε κάτι που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα.
κατάθλιψηθλίψη Χριστουγέννωνθλίψη τις γιορτές