Μήπως συγκεκριμένοι ήχοι σας τρελαίνουν; Δείτε τι μπορεί να σας συμβαίνει

Μήπως ορισμένοι καθημερινοί ήχοι προκαλούν σας προκαλούν μια υπερβολική συναισθηματική αντίδραση, αλλά δεν φαίνεται να ενοχλούν κανέναν άλλο;  Μασάει ο διπλανός σας και νιώθετε μίσος?

Κι όμως, ο κυριολεκτικός ορισμός της «μισοφωνίας» είναι το μίσος για τον ήχο.  Ωστόσο , ένα άτομο με μισοφωνία δεν μισεί όλους τους ήχους. Είναι ευαίσθητo μόνο σε ορισμένους ήχους. Και αυτοί οι ήχοι είναι συνήθως μοναδικοί για κάθε άτομο. Αν και κάθε ήχος μπορεί να γίνει πρόβλημα για ένα άτομο με μισοφωνία, πολλοί είναι θόρυβοι στο παρασκήνιο. Κανείς δεν ξέρει γιατί ένας ήχος θα γίνει έναυσμα όταν άλλοι δεν το κάνουν. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί ορισμένοι άνθρωποι ή ήχοι επηρεάζουν ένα άτομο και όχι ένα άλλο.

Η «μισοφωνία» είναι μία διαταραχή, που τα πρώτα επιστημονικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι αιτία της μισοφωνίας είναι η υπερσυνδεσιμότητα ανάμεσα στο ακοολογικό και στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, ένα τμήμα του που ευθύνεται για την παραγωγή συναισθημάτων.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από μισοφωνία έχουν αυξημένη σύνδεση μεταξύ του ακουστικού φλοιού του εγκεφάλου, όπου ακούμε ήχους και των περιοχών ελέγχου κινητήρα που σχετίζονται με το στόμα, το λαιμό και το πρόσωπο, όπου μασάμε και χρησιμοποιούμε το στόμα μας.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι για άτομα με μισοφωνία, υπάρχει ανώμαλη επικοινωνία μεταξύ των ακουστικών και κινητικών περιοχών του εγκεφάλου – θα μπορούσατε να την περιγράψετε ως υπερευαισθητοποιημένη σύνδεση”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Sukhbinder Kumar.

«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μια τέτοια σύνδεση στον εγκέφαλο για την πάθηση». Μισοφωνία κυριολεκτικά σημαίνει μίσος για τον ήχο και, για τα άτομα με αυτόν, η σκανδάλη είναι συνήθως τυχόν ήχοι που προέρχονται από το στόμα.

Η αντίδραση μπορεί να είναι οτιδήποτε, από ήπια αηδία και αίσθημα άγχους έως πανικό και επιθυμία φυγής.

Περίπου 6% έως 20% των ανθρώπων πιστεύεται ότι επηρεάζονται και συχνά αρχίζει να εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 12 ετών – και συχνότερα στα κορίτσια.

Μπορεί πραγματικά να επιβαρύνει την κοινωνική ζωή των πασχόντων καθώς προσπαθούν να αποφύγουν τους ήχους αυτούς.

Ποιοι είναι όμως οι ήχοι που μπορεί να προκαλέσουν τα αρνητικά αυτά συναισθήματα;

Οι ήχοι μπορεί να προέρχονται από την καθημερινότητα των ανθρώπων όπως:

  • το μάσημα του φαγητού
  • το ρέψιμο
  • το μάσημα τσίχλας
  • ο ήχος από το δάγκωμα πάγκου ή σκληρού φαγητού
  • την κατάποση
  • τα «ηχηρά» φιλιά
  • το δάγκωμα των νυχιών
  • το πηρούνι που ακουμπά στα δόντια
  • το γλύψιμο
  • το φτύσιμο
  • η ομιλία με μπουκωμένο στόμα
  • το βούρτσιμα των δοντιών
  • το τρίξιμο των δοντιών
  • το χτύπημα δακτύλων
  • το σούρσιμο παντοφλών ή σαγιονάρων
  • ο θόρυβος τακουνιών

Επιπλεον, ήχοι που μπορεί να ενοχλούν προέχονται από:

  • την αναπνοή, όπως το ροχαλητό ή δυνατή αναπνοή, το φτέρνισμα, η δυνατή ή η ήσυχη ομιλία, η βιαστική φωνή, η συμφόρηση στην αναπνοή, ο λόξυγκας, το χασμουρητό, ο συριγμός.
  • το περιβάλλον, όπως οι ήχοι που προέρχονται από το πληκτρολόγιο, το τηλεχειριστήριοτης τηλεόρασης,το κλικ στο στυλό, τα χαρτιά που σκίζονται, τα ρολόγια που χτυπάνε, οι ήχοι ξυπνήματος, τα μηνύματα στο κινητό, το μπουκάλι νερό που τσαλακώνεται, ένα πλαστικό που σπάει, διάφορα μηχανήματα, τηλεόραση
  • τα ζώα, που κάνουν θορύβους όπως γάβγισμα, πίνουν νερό, γκρινιάζουν, τρώνε, σκυλιά που ξύνονται κ.α.

 

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε γι ‘αυτό;

Υπάρχουν τρόποι ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων της μισοφωνίας στη ζωή κάποιου. Οι περισσότεροι άνθρωποι με μισοφωνία συμφωνούν ότι η αποφυγή ενεργοποίησης είναι η νούμερο ένα μέθοδος αντιμετώπισης της διαταραχής. Σύμφωνα με αυτό, η μείωση του όγκου ή της συχνότητας των ενεργοποιητών είναι επίσης ευεργετική.

Οι φυσιολογικοί ήχοι διατροφής μπορούν να καλυφθούν με ενεργοποιημένη την τηλεόραση ή παίζοντας μουσική. Η χρήση ωτοασπίδων και ακουστικών κατατάσσεται ψηλά μεταξύ των μεθόδων αντιμετώπισης. Συχνά προτείνεται να έχετε πάντα μαζί σας ωτοασπίδες όταν φεύγετε από το σπίτι. Σε προγραμματισμένα ταξίδια, θα πρέπει κανείς να προβλέπει τα προβληματικά περιβάλλοντα. Οι βόλτες με λεωφορείο, τρένο και αεροπλάνο μπορούν να παρουσιάσουν πολυάριθμες εκδηλώσεις ενεργοποίησης γι’ αυτό μπορείτε ΄να είστε προετοιμασμένοι.

Θεραπευτές, γιατροί, ακουολόγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας μπορούν επίσης να παρέχουν υποστήριξη. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν τυποποιημένες θεραπείες για τη μισοφωνία. Υπάρχουν όμως τρόποι για να λάβετε βοήθεια με τα συμπτώματα και τις στρατηγικές αντιμετώπισης. Όταν το άγχος της μισοφωνίας παρεμβαίνει στην εργασία, την εκπαίδευση ή την κοινωνική ζωή, οι επαγγελματίες μπορούν να παρέμβουν. Μπορούν να προετοιμάσουν έγγραφα που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση σχολικών καταλυμάτων. Μπορούν επίσης να παρέχουν παρόμοια βοήθεια με τροποποιήσεις στο χώρο εργασίας.

μισοφωνίαfront-storiesήχοιενόχληση από ήχους