Μoderna & Merk θα αναπτύξουν εμβόλιο για ασθενείς με μελάνωμα

Η Μoderna και η  Merck θα αναπτύξουν από κοινού και θα προωθήσουν ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου που είναι εξατομικευμένο για μεμονωμένους ασθενείς, ανακοίνωσαν οι εταιρείες.

Το εμβόλιο της Moderna, που βασίζεται στην τεχνολογία αγγελιαφόρου RNA της, μελετάται σε συνδυασμό με το Merck’s Keytruda για τη θεραπεία ασθενών με μελάνωμα υψηλού κινδύνου, την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος, σε μια δεύτερη φάση δοκιμής. Οι εταιρείες αναμένουν να αναφέρουν στοιχεία το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Το εμβόλιο της Moderna έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα να αναπτύξει φονικά Τ κύτταρα που στοχεύουν τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις των όγκων ενός ασθενούς. Το Merck’s Keytruda είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, που χορηγείται ως ένεση, το οποίο εμποδίζει ορισμένες κυτταρικές πρωτεΐνες να σταματήσουν τα Τ κύτταρα από την επίθεση.

Οι εταιρείες συνήψαν αρχικά τη συμφωνία το 2016, αλλά η Merck τώρα ασκεί το δικαίωμά της μέσω πληρωμής 250 εκατομμυρίων δολαρίων στη Moderna. Η Merck θα συνεργαστεί για την ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση του προϊόντος. Οι εταιρείες θα μοιραστούν όλα τα έξοδα και τα κέρδη εξίσου.

Η Moderna έγινε γνωστό όνομα κατά τη διάρκεια της πανδημίας αφού ανέπτυξε ένα από τα πιο επιτυχημένα εμβόλια κατά του Covid-19 σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Αλλά το εμβόλιο Covid είναι το μόνο εμπορικά διαθέσιμο προϊόν της Moderna. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας της Βοστώνης βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση να δείξει πώς η τεχνολογία αγγελιαφόρου RNA της μπορεί να αναπτυχθεί ενάντια σε άλλες ασθένειες.

Η Moderna αναμένει 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις εμβολίων κατά του Covid φέτος, καθώς κυκλοφορεί νέα ενισχυτικά εμβόλια που στοχεύουν στην παραλλαγή omicron.

Το Keytruda είναι το μεγαλύτερο φάρμακο της Merck, αποτελώντας το 35% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας το δεύτερο τρίμηνο. Έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου.

 

 

 

Πηγή: CNBC

Merckκαρκίνος του δέρματοςModernafront-storiesεμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματοςμελάνωμα