Μόλις 370 χιλιάδες εμβολιάστηκαν για κορονοϊό μέσα σε ένα μήνα

Παρά τις ανησυχίες και τα δεδομένα που δείχνουν την επικινδυνότητα να παραμένει κάποιος χωρίς να έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, μόλις 370 χιλιάδες ήταν οι πολίτες που ολοκλήρωσαν των εμβολιασμό τους τον τελευταίο μήνα. Η κατάσταση δείχνει άσχημη λόγω των σκληρών δεικτών της επιδημίας και η χώρα διατηρεί την κακή αναλογία 4 στους 10 πολίτες να παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Όπως σημείωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, περισσότεροι από 6.540.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 62,3% του γενικού πληθυσμού και 71,8% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση, είναι 68,2% του γενικού πληθυσμού και 79,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης περισσότεροι από 6.300.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60% επί του γενικού πληθυσμού, και 69,4% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο δε αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 64,2% επί του γενικού πληθυσμού και 73,9% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Η χώρα φαίνεται λοιπόν να βρίσκεται κοντα στο Μέσο Όρο της Ευρώπης διότι δυστυχώς ανήκει στην ομάδα των χωρών εκείνων που επηρεάζουν αρνητικά τη συνολική εικόνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία, η Δανία και το Βέλγιο καταγράφουν ολοκληρωμένο εμβολιασμό στο 86%, 76% και 73% αντίστοιχα.

Αντίθετα, ποσοστά 50-60% καταγράφουν χώρες όπως οι Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία.

Σε σχετική ερώτηση για την υποχώρηση του ρυθμού αύξηση των εμβολιασμών χθες, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι “Το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζει με άτομα που λαμβάνουν πρώτη δόση και εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε όλες αυτές τις δράσεις σε μια προσπάθεια να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Αν χρειαστεί να γίνουν άλλες κινήσεις θα τις ανακοινώσουμε. Είναι μια πολύ εξωστρεφής επιχείρηση, με Κινητές Μονάδες να έχουν βγει έξω, να συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς παράγοντες, τοπικούς φορείς και ελπίζουμε ότι αυτό θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα”.

Θάνατοι νέων

Ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός θεωρείται η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα η οποία πρεοκαλεί θανατηφόρα περιστατικά κορονοϊού σε νέους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σε σύνολο 117 θανάτων ατόμων ηλικίας 18-39 ετών από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα οι 28 δηλαδή ο 1 στους 4 σημειώθηκε στο διάστημα από το τέλος Ιουνίου και μετά δηλαδή με την έναρξη του 40θ κύματος λόγω της Δέλτα. Μάλιστα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους νέους. Να τονιστεί δε ότι 5 θάνατοι καταγράφηκαν τα προηγούμενα δύο 24ωρα.

Τα κρούσματα αυξάνουν δραματικά και δη στις νεότερες ηλικίες. Μάλιστα το προηγούμενο 24ωρο το 56% των νέων κρουσμάτων αφορούσε νέους κάτω των 39 ετών. Είναι επόμενο στις περίπου 2500 νέα κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως ένα 10% αν χρήζει νοσηλείας και αν από αυτά οι μισοί είναι νέοι, δυστυχώς θα βλέπουμε σε καθημερινή βάση και απώλειες ζωής σε αυτές της ηλικίες.

ΕΟΔΥεμβολιασμός κατά του κορονοϊούΜάριος Θεμιστοκλέουςθάνατος από κορονοϊό