Μόνο για συνταγογραφούμενα φάρμακα και όχι ΜΗΣΥΦΑ θα αυστηροποιηθούν οι όροι χορήγησης – Ποια φάρμακα θα δίνονται με ηλεκτρονική συνταγή λόγω ελλείψεων

Συνταγογραφούμενα φάρμακα και όχι ΜΗΣΥΦΑ θα συμπεριληφθούν στη λίστα που θα εκδοθεί από τον ΕΟΦ και θα αφορά στην αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ελλειπτικών φαρμάκων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις. Αυτό ξεκαθαρίζει το υπουργείο Υγείας, μετά από σύγχυση που πιθανόν δημιουργήθηκε στους πολίτες, και έγινε σαφές διά στόματος του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη χθες (Action24).

Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν θα λαμβάνουν οι πολίτες όλα τα σκευάσματα που είναι σε έλλειψη με συνταγή αλλά όσα είναι συνταγογραφούμενα και δίνονταν με έγχαρτη συνταγή ή ακόμη και άτυπα χωρίς συνταγή. Για παράδειγμα, πολύ γνωστό αντιπυρετικό παιδικό σιρόπι που είναι … άφαντο τις τελευταίες εβδομάδες δεν θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο όσων σκευασμάτων απαιτούν συνταγή, καθώς είναι ΜΗΣΥΦΑ. Αντίστοιχα, τα αντιβηχικά σιρόπια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι και αυτά στην κατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.

Ελλειψη σε 232 σκευάσματα

Αντίθετα, η λίστα θα συμπεριλάβει πολύ γνωστά και ευρείας χρήσης φάρμακα τα οποία είναι συνταγογραφούμενα. Πρόκειται για κοινά αντιβιοτικά, εισπνεόμενα, αντιφλεγμονώδη, αντιεμετικά και άλλα σκευάσματα για τις αναπνευστικές παθήσεις, τα οποία ειδικά αυτή την περίοδο που καταγράφεται μεγάλη έξαρση ιώσεων είναι δυσεύρετα.

Η τελευταία λίστα του ΕΟΦ με τα φάρμακα που παρουσιάζουν μακροχρόνιες ελλείψεις ή παντελή έλλειψη περιλαμβάνει 232 σκευάσματα. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος από τις αντίστοιχες λίστες του ΕΟΦ των περασμένων μηνών. Για τα 76 σκευάσματα έχει διακοπεί η διάθεσή τους, ενώ τα 156 είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη, σύμφωνα με τους σχετικούς καταλόγους.  Μεταξύ των σκευασμάτων που λείπουν από τη χώρα μας, περιλαμβάνονται συνολικά εννέα εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα. Σημαντική είναι και η έλλειψη σκευασμάτων που εισάγει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), τα οποία ανέρχονται σε 67 κωδικούς.

Κεντρικές παραγγελίες πρώτων υλών από τα κράτη – μέλη

Από το υπουργείο Υγείας τονίζουν διαρκώς πως οι ελλείψεις είναι παγκόσμιο φαινόμενο που οφείλεται εν πολλοίς σε μειωμένη παραγωγή λόγω ελλείψεων σε πρώτες ύλες.  Αυτές αποτελούν συνέπεια της διαταραχής στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που προκαλούν τα συνεχή νέα κύματα έξαρσης της Covid-19 όσο και άλλων εποχικών λοιμώξεων. Σημειώνεται ότι βασικές πρώτες ύλες παράγονται στην Κίνα και την Ινδία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έστειλε επιστολή στην Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, ζητώντας να υπάρχει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Action24 χθες το βράδυ, στόχος είναι να υπάρξουν κεντρικές παραγγελίες πρώτων υλών και να διανεμηθούν στα κράτη-μέλη. Επίσης, να υπάρχει συνεργασία των κρατών μελών έτσι ώστε εκεί που υπάρχει έξαρση ιώσεων να υπάρχει ενίσχυση από τις άλλες χώρες.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, πάντως, εκτίμησε ότι με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση το πρόβλημα των ελλείψεων θα έχει εξομαλυνθεί έως το τέλος Ιανουαρίου. “Καταρχήν έχουμε γενόσημα φάρμακα για τα αντιπυρετικά σε όλες τις κατηγορίες. Αυτό που είναι σημαντικό να ξέρουμε όλοι είναι ότι αντιπυρετικά και γενικά παυσίπονα υπάρχουν, σε άλλες ονομασίες, αλλά πάντως υπάρχουν. Κάνουμε επίσης μια πολύ μεγάλη συνεργασία με τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να αυξήσουμε τη δική μας παραγωγή, την ελληνική παραγωγή φαρμάκων, ώστε να έχουμε περισσότερα”, ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή “Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο”.

ΕΟΦφάρμακαελλείψεις φαρμάκωνΥπουργός Υγείας