“Μοντέλο Ωνασείου” και για το Ερρίκος Ντυνάν στη μετάβαση στο σύστημα υγείας

Στην τελική ευθεία για την απόδοση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν στο δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται η κυβέρνηση, η Τράπεζα Πειραιώς και το Ίδρυμα Ωνάση.

Το μοντέλο λειτουργίας του νοσοκομείου, όπως αποφασίστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου, θα είναι αντίστοιχο του μοντέλου λειτουργίας του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthmag, το νοσοκομείο θα παραμείνει νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όμως θα υπάρχουν συμβάσεις με τους ασφαλιστικούς φορείς, προκειμένου όλοι οι ασφαλισμένοι να έχουν πρόσβαση σε αυτό και οι όποιες πρόσθετες χρεώσεις θα σχετίζονται με αναβάθμιση θέσης, πέραν της προβλεπόμενης από τον ασφαλιστικό φορέα του κάθε ασθενή. Στο στάδιο αυτό, διερευνάται η διασφάλιση της χρηματοδότησης, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα ελλειμματικής διαχείρισης της νέας μορφής του νοσοκομείου.

Την απόφαση χαιρέτισε το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου με επιστολή του στη Βουλή, την οποία προσυπέγραψε σειρά βουλευτών.

Οι εργαζόμενοι

Στην επιστολή, οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι αναμένουν την άμεση υλοποίηση των διαδικαστικών ενεργειών, στα πλαίσια των οποίων έχουν λάβει “ρητή διαβεβαίωση ότι -σε αντίθεση με το παρελθόν- θα τηρηθεί απόλυτη εφαρμογή της εθνικής και κοινοτική νομοθεσίας, η οποία σε περίπτωση μεταβίβασης απαιτεί τη διατήρηση των σχέσεων εργασίας και τη διασφάλιση του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων“.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ακόμη: “Προς δικαίωση του πάγιου αιτήματός μας το Ερρίκος Ντυνάν επανέρχεται στο πλαίσιο της δημόσιας περίθαλψης, διατηρεί τον κοινωνικό του χαρακτήρα και είναι έτοιμο με τη συνδρομή των εργαζομένων του -που τόσα χρόνια με αυταπάρνηση υπηρετούν τους ασθενείς συμπολίτες μας- να δώσει στην ελληνική κοινωνία τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες περίθαλψης που δύναται να προσφέρει.

Εκφράζουμε την αισιοδοξία μας για την εν λόγω εξέλιξη και την ομαλή μεταβίβαση στο νέο εργοδότη μας, ενώ με επαγρύπνηση θα παρακολουθούμε τις επικείμενες διαδικαστικές εξελίξεις”.

Ερρίκος ΝτυνάνΊδρυμα Ωνάση