Μωρά ηλικίας τεσσάρων μηνών μπορούν να επιδείξουν καλλιτεχνικές προτιμήσεις (έρευνα)

Το γούστο μας στις καλές τέχνες μπορεί να αναπτυχθεί από πολύ νωρίς, είπαν οι ερευνητές, αφού ανακάλυψαν ότι μωρά ηλικίας τεσσάρων μηνών μπορούν να επιδείξουν καλλιτεχνικές προτιμήσεις.

Όταν έδειξαν τοπία από τον Ολλανδό μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφο Βίνσεντ βαν Γκογκ , οι ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ βρήκαν ότι τόσο τα μωρά όσο και οι ενήλικες προτιμούσαν κυρίως τους ίδιους πίνακες, με το Green Corn Stalks (1888) να είναι το πιο δημοφιλές.

Η ομάδα του πανεπιστημιακού εργαστηρίου μωρών του Sussex αποκάλυψε επίσης ότι στα βρέφη άρεσαν πίνακες που είχαν περισσότερες άκρες –όπως αυτές με φύλλα ή κλαδιά– και καμπύλες γραμμές.

Στα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Vision, οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι πτυχές των καλλιτεχνικών προτιμήσεων μπορεί να είναι καλωδιωμένες από μικρή ηλικία.
Η μελέτη μας φαίνεται επίσης να έχει εντοπίσει χαρακτηριστικά της αισθητικής των ενηλίκων που μπορούν να αναχθούν σε αισθητηριακές προκαταλήψεις στη βρεφική ηλικία

Ο Philip McAdams, διδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Sussex και κύριος συγγραφέας της εργασίας, είπε: «Ήταν συναρπαστικό να ανακαλυφθεί ότι τα μωρά ανταποκρίνονται στα βασικά δομικά στοιχεία των πινάκων, όπως οι άκρες και τα χρώματα, και ότι αυτές οι ιδιότητες θα μπορούσαν να εξηγήσουν μεγάλο μέρος του γιατί τα μωρά κοιτάζουν και αρέσουν στους ενήλικες συγκεκριμένα έργα τέχνης.

«Η μελέτη μας φαίνεται επίσης να έχει εντοπίσει χαρακτηριστικά της αισθητικής των ενηλίκων που μπορούν να αναχθούν σε αισθητηριακές προκαταλήψεις στη βρεφική ηλικία.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα οπτικά συστήματα και οι οπτικές προτιμήσεις των μωρών είναι πιο εξελιγμένα από ό,τι πιστεύεται συνήθως».

Για τη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την παιδική μάρκα αισθήσεων, Etta Loves, οι ερευνητές στρατολόγησαν 25 μωρά, ηλικίας τεσσάρων έως οκτώ μηνών, και 25 ενήλικες.  Τα μωρά κάθισαν στην αγκαλιά του γονέα τους ενώ 40 ζευγάρια εικόνων, με τοπία του Βαν Γκογκ, εμφανίστηκαν σε ένα tablet.   Έδειξαν επίσης στους ενήλικες τους ίδιους πίνακες και ρωτήθηκαν ποια εικόνα στο ζευγάρι βρήκαν πιο ευχάριστη. Oι ηχογραφήσεις έδειξαν ότι τα μωρά έβλεπαν περισσότερο τα τοπία του Βαν Γκογκ, τα οποία οι ενήλικες βαθμολόγησαν επίσης ως πιο ευχάριστα.

Αυτοί οι πίνακες παρουσίαζαν υψηλές χρωματικές και ελαφριές αντιθέσεις καθώς και πολύ πράσινο χρώμα.

Ο πιο προτιμώμενος πίνακας του Βαν Γκογκ ήταν το Green Corn Stalks ενώ ο λιγότερο προτιμώμενος ήταν το Olive Grove (1889).

Αλλά οι ερευνητές βρήκαν επίσης μικρές διαφορές στα καλλιτεχνικά γούστα μεταξύ ενηλίκων και μωρών.

Για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι τα βρέφη προτιμούσαν πίνακες ζωγραφικής που περιείχαν τις περισσότερες άκρες και καμπύλες γραμμές, τις οποίες οι ενήλικες δεν φαίνεται να προτιμούν.

Η καθηγήτρια Anna Franklin, επικεφαλής του Sussex Color Group και ιδρύτρια του Sussex Baby Lab, και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, είπε: «Έχουμε εκπλαγεί από το πόσο πολύ ανταποκρίθηκαν τα μικρά μωρά στην τέχνη.

«Αν και η όραση των νεογέννητων μωρών είναι πολύ θολή, τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι μέχρι την ηλικία των τεσσάρων μηνών, τα μωρά μπορούν να δουν αρκετά καλά ώστε να κοιτάζουν περισσότερο σε μερικούς πίνακες από άλλους και μπορούν να δώσου

front-stories