“Ανίκανοι ακόμα και να αποδεχτούν δωρεά” στο Υπ. Υγείας λέει ο Μπαργιώτας

Τη στιγμή που τουλάχιστον 1.600 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία, το Υπουργείο Υγείας από αδιαφορία και ανικανότητα ανάγκασε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) να ακυρώσει προγραμματισμένη δωρεά για εκπαιδευτική δράση σε σχέση με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Αυτό επισημαίνει ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συνεργασίας Κώστας Μπαργιώτας, σχετικά με την απώλεια σχετικής δωρεάς του ΙΣΝ (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).

Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος στις 21 Μαρτίου 2018 στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε την τυπική έναρξη υλοποίησης των δωρεών του Ιδρύματος σε όλη την επικράτεια.

Ο όρος που τέθηκε ήταν το Υπουργείο Υγείας να παρουσιάσει εμπρόθεσμα μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Σύμφωνα με το ΙΣΝ αυτή η πρόταση όχι μόνο δεν παρουσιάστηκε ποτέ, αλλά παράλληλα το ελληνικό Δημόσιο υλοποιεί παρεμφερή εκπαιδευτική δράση ασύμβατη με την πρόταση του Ιδρύματος προς το Υπουργείο.

Επειδή η πρωτοφανής αδιαφορία και ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν χρήματα που θα έσωζαν τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων θωρακίζοντας τα δημόσια νοσοκομεία, ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό Υγείας:

  • Που οφείλεται η ακύρωση της προγραμματισμένης δωρεάς του ΙΣΝ;
  • Από ποιους απαρτίζεται η «αρμόδια ομάδα έργου του Ελληνικού Δημοσίου» που δεν κατέθεσε ώριμη και ολοκληρωμένη πρόταση προς αξιολόγηση στο ΙΣΝ; Θα αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους για την απώλεια χρημάτων που θα έσωζαν τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων;
  • Υπήρξε πραγματική πολιτική βούληση για την αποδοχή της δωρεάς του ΙΣΝ και την υλοποίηση του έργου; Εάν ναι, πως εξηγείτε το γεγονός ότι παράλληλα υλοποιείται παρεμφερής εκπαιδευτική δράση από φορέα του Ελληνικού Δημοσίου και με πόρους του, ασύμβατη με την ολοκληρωμένη αρχική πρόταση του ΙΣΝ προς το Υπουργείο; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Πότε θα ολοκληρωθεί;

Οι εκλογές στον ΠΙΣ

Παράλληλα, σε ότι αφορά τις εκλογές του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο κ. Μπαργιώτας, επεσήμανε ότι είναι πρωτοφανές η εκτελεστική και όχι η δικαστική εξουσία να αποφασίζει για την εγκυρότητα μιας εκλογικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:
«Η απόφαση του υπουργού υγείας να ακυρώσει τις αρχαιρεσίες του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και να επιβάλει την επανάληψη της διαδικασίας δημιουργεί τεράστια ερωτήματα. Εισάγει κατ’ αρχάς νέα ήθη, καθώς ο εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας και όχι η δικαιοσύνη αποφασίζει για την εγκυρότητα ή μη μιας εκλογικής διαδικασίας. Καθένας δικαιούται εύλογα να αμφιβάλλει για την αμεροληψία του υπουργού, δεδομένης μάλιστα της πολιτικής διαφωνίας μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και της νέας διοίκησης του ΠΙΣ.

Οι επιφυλάξεις γίνονται ακόμα πιο έντονες από το γεγονός ότι ο υπουργός επέλεξε να ακυρώσει τις εκλογές τη Μεγάλη Πέμπτη το απόγευμα, δηλαδή «στη ζούλα», με μία ανακοίνωση που αποτελεί μνημείο ασάφειας και γενικολογίας.

Αν ο υπουργός είχε σοβαρά στοιχεία, για να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των εκλογών, όφειλε τουλάχιστον να τεκμηριώσει την απόφασή του και να παραπέμψει το θέμα στο Πρωτοδικείο. Η μέθοδος που επέλεξε δημιουργεί τεράστια προβλήματα και ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος μακροχρόνιας ακυβερνησίας του ΠΙΣ με δεδομένο ότι αναμένονται πρόσφυγες και δικαστικές αποφάσεις που μπορεί να οδηγήσουν κυριολεκτικά στο χάος. Είναι πραγματικά λυπηρό πολιτικές αντιπαραθέσεις και μικροκομματικά παιχνίδια να υπονομεύουν το κύρος και την λειτουργία του ΠΙΣ».

εκλογέςΠΙΣ