Μπλόκο σε νέα υλικά και τεχνολογίες για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Ασφαλισμένους δυο ταχυτήτων δημιουργούν οι πολύπλοκες διαδικασίες αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ για υλικά νέας τεχνολογίας, καθώς οι καθυστερήσεις έγκρισης φθάνουν μέχρι και τη διετία.

Την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις αυτές στα νέα προϊόντα εξέφρασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) επισημαίνοντας πως αυτές οι πολύπλοκες διαδικασίες εγκρίσεων και κυκλοφορίας νέων προϊόντων στην αγορά, καθιστούν ανέφικτη τη διάθεση και χρήση τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Αναλύοντας την διαδικασία, σημείωσε πως με βάση τις ισχύουσες κοινοτικές οδηγίες, τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα και τα Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΕΟΦ προκειμένου να εγκριθούν, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Από την πλευρά του, ο ΕΟΠΥΥ έχει δημιουργήσει παράλληλα ένα δικό του μητρώο έγκρισης και κατηγοριοποίησης αυτών των ειδών, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία.

Το αποτέλεσμα είναι, υλικά εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ να απορρίπτονται από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς αιτιολογία, κατηγοριοποιούνται αυθαίρετα, ενώ τα υλικά που τελικά εγκρίνονται, εισάγονται στις λίστες αποζημίωσης σε χρόνους που συχνά υπερβαίνουν τα δύο έτη.

Έτσι όμως, καθίσταται ανέφικτη η χρήση νέων υλικών και νέων τεχνολογιών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ακόμα και αν οι τιμές τους δεν ξεπερνούν τα οικονομικά όρια που θέτει ο Οργανισμός.

Στις λίστες αποζημίωσης δεν μπαίνουν ούτε καν οι βελτιώσεις υφιστάμενων προϊόντων και οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να περιμένουν ένα και δύο χρόνια μέχρι οι νέες μορφές των προϊόντων να εισαχθούν στο μητρώο αποζημίωσης, τη στιγμή που στην Ευρώπη διακινούνται κανονικά.

Δημιουργούνται λοιπόν ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων: εκείνοι που έχουν πρόσβαση στα αναχρονιστικά προϊόντα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ και εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν από ίδιους πόρους, για να έχουν πρόσβαση σε νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ κ. Γεράσιμος Λειβαδάς δήλωσε σχετικά: «Ο ΣΕΙΒ ζητάει από την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει άμεσα στην ένταξη όλων των εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής στις λίστες αποζημίωσης του Οργανισμού, παρέχοντας στους ασφαλισμένους του το δικαίωμα της πρόσβασης σε όλα τα νέα υλικά και τις νέες τεχνολογίες» και συμπλήρωσε ότι «Οι εξελίξεις σε πολλά ιατροτεχνολογικά προϊόντα είναι συχνά ραγδαίες, καθώς κάθε χρόνο κυκλοφορούν νέα υλικά προς βελτίωση και συχνά αντικατάσταση των παλαιοτέρων».

ΕΟΦΕΟΠΥΥιατροτεχνολογικά προϊόνταΣΕΙΒνέα υλικά