Mπορεί ο τύπος αίματος να καθορίσει την ευαισθησία σας να κολλήσετε Covid;

Παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid, ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν καταφέρει να αποφύγουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό. Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στην ομάδα αίματός τους, λένε οι ειδικοί. Ο αριθμός τόσο των νέων κρουσμάτων όσο και των διασωληνωμένων ασθενών αυξάνει. Στην Αγγλία, ο αριθμός των θετικών στον κορονοϊό ατόμων ανέβηκε πάνω από 10.000 για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, φτάνοντας τους 10.658 στις 4 Ιουλίου, σημειώνοντας αύξηση 36% κάθε εβδομάδα.  Με μια έντονη αύξηση των λοιμώξεων, πολλοί μπορεί να ανησυχούν για τον κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό είτε για πρώτη φορά είτε ξανά.

Η ομάδα αίματος έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου σε πολλές διαδικασίες ασθενειών, που κυμαίνονται από κακοήθεια  έως φλεβική και αρτηριακή θρομβοεμβολή. Οι πιο ευρέως μελετημένες συσχετίσεις, ωστόσο, ήταν στη σφαίρα των μολυσματικών ασθενειών. 

Ειδικοί ισχυρίζονται ότι ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί σημαντικά ανάλογα με τον τύπο αίματος, σύμφωνα με έρευνα.  Οι τύποι αίματος και η ευαισθησία σε λοίμωξη Covid-19 υποβλήθηκαν για πρώτη φορά από ερευνητές στην Κίνα τον Μάρτιο του 2020.  Το ίδιο ειπώθηκε και ένα μήνα αργότερα από μια δημοσίευση από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ένα μήνα αργότερα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό, και διαπίστωσε ότι όσοι είχαν ομάδα αίματος Α είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από Covid σε σχέση με εκείνους με άλλους τύπους αίματος.

Και πάλι, τα ευρήματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ομάδα αίματος Ο είχε 35% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθεί.

Ερευνητές και επιστήμονες επιβεβαιώνουν τώρα ότι η ομάδα αίματος σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πιθανότητα να κολλήσετε Covid, με τον τύπο Α να είναι πιο ευαίσθητος και τον τύπο Ο να έχει μικρότερο κίνδυνο.

Οι ειδικοί βέβαια συστήνουν ότι ανεξαρτήτως ομάδας αίματος, η συμπεριφορά σας είναι η ίδια. Τηρείστε τα μέτρα προφύλαξης.

Όλες οι μελέτες μέχρι στιγμής έχουν εξετάσει μόνο τον τύπο αίματος σε σχέση με συμπτωματικά κρούσματα κορωνοϊού , προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο μπορεί να είναι ελαφρώς πιο προστατευμένα από τον ιό και τα άτομα με τύπο Α ελαφρώς πιο ευάλωτα, αλλά μια μόλυνση εξακολουθεί να σημαίνει ότι ισχύουν οι ίδιοι κανόνες.

Μελέτες

Οκτώ από  9 μελέτες κατέδειξαν συσχέτιση μεταξύ του τύπου αίματος και της ευαισθησίας στη μόλυνση από τον SARS-CoV-2. Τέσσερις από αυτές τις 9 μελέτες αποκάλυψαν επίσης συσχέτιση με τη σοβαρότητα της ασθένειας.

Στη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα, οι ειδικοί βρήκαν  μια προστατευτική επίδραση του αίματος τύπου Ο με ευαισθησία σε ιούς. 

front-stories