MPOX: το νέο όνομα για τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων από τον ΠΟΥ

Μετά από μια σειρά διαβουλεύσεων με παγκόσμιους ειδικούς, ο ΠΟΥ θα αρχίσει να χρησιμοποιεί έναν νέο προτιμώμενο όρο «mpox» ως συνώνυμο της ευλογιάς των πιθήκων. Και οι δύο ονομασίες θα χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα για ένα χρόνο, ενώ το “monkeypox” θα καταργηθεί σταδιακά. 

Όταν το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων επεκτάθηκε νωρίτερα φέτος, παρατηρήθηκε ρατσιστική και στιγματιστική γλώσσα στο διαδίκτυο, σε άλλα περιβάλλοντα και σε ορισμένες κοινότητες και αναφέρθηκε στον ΠΟΥ. Σε πολλές συναντήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, ορισμένα άτομα και χώρες εξέφρασαν ανησυχίες και ζήτησαν από τον ΠΟΥ να προτείνει έναν τρόπο για να αλλάξει το όνομα. 

Η ανάθεση ονομάτων σε νέες και, πολύ κατ’ εξαίρεση, σε υπάρχουσες ασθένειες είναι ευθύνη του ΠΟΥ σύμφωνα με τη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων (ICD) και της Οικογένειας Διεθνών Ταξινομήσεων Σχετικά με την Υγεία του ΠΟΥ μέσω μιας διαδικασίας διαβούλευσης που περιλαμβάνει τα κράτη μέλη του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τη διαδικασία ενημέρωσης του ICD, πραγματοποίησε διαβουλεύσεις για να συγκεντρώσει απόψεις από μια σειρά ειδικών, καθώς και από χώρες και το ευρύ κοινό, που κλήθηκαν να υποβάλουν προτάσεις για νέα ονόματα. Με βάση αυτές τις διαβουλεύσεις και περαιτέρω συζητήσεις με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο ΠΟΥ συνιστά τα εξής:

  • Υιοθέτηση του νέου συνωνύμου mpox στα αγγλικά για την ασθένεια.
  • Το Mpox θα γίνει προτιμώμενος όρος, αντικαθιστώντας το monkeypox, μετά από μια μεταβατική περίοδο ενός έτους. Αυτό χρησιμεύει για να μετριάσει τις ανησυχίες που εγείρονται από ειδικούς σχετικά με τη σύγχυση που προκαλείται από μια αλλαγή ονόματος εν μέσω μιας παγκόσμιας επιδημίας. Δίνει επίσης χρόνο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενημέρωσης του ICD και για την ενημέρωση των δημοσιεύσεων του ΠΟΥ.  
  • Το συνώνυμο mpox θα συμπεριληφθεί στο ICD-10 online τις επόμενες ημέρες. Θα είναι μέρος της επίσημης κυκλοφορίας του 2023 του ICD-11, το οποίο είναι το τρέχον παγκόσμιο πρότυπο για δεδομένα υγείας, κλινική τεκμηρίωση και στατιστική συγκέντρωση.
  • Ο όρος “ευλογιά μαϊμούδων” θα παραμείνει όρος με δυνατότητα αναζήτησης στο ICD, για να ταιριάζει με ιστορικές πληροφορίες.

Οι εκτιμήσεις για τις συστάσεις περιελάμβαναν τη λογική, την επιστημονική καταλληλότητα, την έκταση της τρέχουσας χρήσης, την προφορά, τη χρηστικότητα σε διαφορετικές γλώσσες, την απουσία γεωγραφικών ή ζωολογικών αναφορών και την ευκολία ανάκτησης ιστορικών επιστημονικών πληροφοριών. 

Συνήθως, η διαδικασία ενημέρωσης του ICD μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετά χρόνια. Σε αυτήν την περίπτωση, η διαδικασία επιταχύνθηκε, αν και ακολουθούσε τα τυπικά βήματα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαβούλευσης ακούστηκαν διάφορα συμβουλευτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων από τις ιατρικές και επιστημονικές συμβουλευτικές επιτροπές και τις συμβουλευτικές επιτροπές ταξινόμησης και στατιστικών που αποτελούνταν από εκπροσώπους κυβερνητικών αρχών 45 διαφορετικών χωρών.  

Το θέμα της χρήσης του νέου ονόματος σε διάφορες γλώσσες συζητήθηκε εκτενώς. Ο προτιμώμενος όρος mpox μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες γλώσσες. Εάν προκύψουν πρόσθετα ζητήματα ονομασίας, αυτά θα αντιμετωπιστούν μέσω του ίδιου μηχανισμού. Οι μεταφράσεις συνήθως συζητούνται σε επίσημη συνεργασία με τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές και τις σχετικές επιστημονικές εταιρείες.

Ο ΠΟΥ θα υιοθετήσει τον όρο mpox στις ανακοινώσεις του και ενθαρρύνει άλλους να ακολουθήσουν αυτές τις συστάσεις, για να ελαχιστοποιήσουν τυχόν συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις του τρέχοντος ονόματος και από την υιοθέτηση του νέου ονόματος. 

Ονομάζοντας την ασθένεια:

  • Η ανθρώπινη ευλογιά των πιθήκων έλαβε το όνομά της το 1970 (αφού ο ιός που προκαλεί την ασθένεια ανακαλύφθηκε σε πιθήκους σε αιχμαλωσία το 1958), πριν από τη δημοσίευση των βέλτιστων πρακτικών του ΠΟΥ για την ονομασία ασθενειών , που δημοσιεύθηκε το 2015. Σύμφωνα με αυτές τις βέλτιστες πρακτικές, τα ονόματα νέων ασθενειών θα πρέπει δίνεται με στόχο την ελαχιστοποίηση των περιττών αρνητικών επιπτώσεων των ονομάτων στο εμπόριο, τα ταξίδια, τον τουρισμό ή την καλή διαβίωση των ζώων και την αποφυγή προσβολής οποιασδήποτε πολιτιστικής, κοινωνικής, εθνικής, περιφερειακής, επαγγελματικής ή εθνοτικής ομάδας.  
  • Η εκχώρηση νέων ονομάτων σε νέες και, πολύ κατ’ εξαίρεση, σε υπάρχουσες ασθένειες είναι ευθύνη του ΠΟΥ σύμφωνα με τη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων και της Οικογένειας Διεθνών Ταξινομήσεων Σχετικά με την Υγεία (WHO-FIC) μέσω μιας συμβουλευτικής διαδικασίας που περιλαμβάνει τα κράτη μέλη του ΠΟΥ. Το ICD αποτελεί μέρος της Οικογένειας του ΠΟΥ για Διεθνείς Ταξινομήσεις Σχετικές με την Υγεία (WHO-FIC).

Ονομασία ιών:

Η ονομασία των ιών είναι ευθύνη της Διεθνούς Επιτροπής για την Ταξινόμηση των Ιών (ICTV). Πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας ευλογιάς των πιθήκων το 2022, υπήρχε ήδη μια διαδικασία επανεξέτασης της ονομασίας όλων των ειδών του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, συμπεριλαμβανομένου του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Αυτό θα συνεχιστεί υπό την ηγεσία της ICTV.

front-storiesευλογιά των πιθήκωνmonkey poxmpoxΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας