Να τι παρουσιάζουν τα μωρά που γεννιούνται χειμώνα

Έρευνα αποκάλυψε από τι μπορεί να υποφέρουν τα μωρά, που γεννιούνται τους χειμερινούς μήνες.

Μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη, επειδή οι έγκυοι πιέζονται ψυχολογικά περισσότερο τους μήνες με το περισσότερο σκοτάδι.

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που γεννιούνται τον Ιανουάριο είναι 13% πιο πιθανό να αναπτύξουν σχιζοφρένεια και 17% πιο πιθανό να εμφανίσουν διπολική διαταραχή, παλιότερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το εύρημα, οι επιστήμονες αναρωτιούνται μήπως ευθύνεται η έλλειψη βιταμίνης D, που λαμβάνεται από την ηλιακή ακτινοβολία.

Όμως οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες, που γεννάνε το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, έχουν 20% περισσότερη κορτιζόλη – την ορμόνη στρες – στο σάλιο τους, από εκείνες που γέννησαν την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

Ο καθηγητής Ros John, από τη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου, δήλωσε: “Αν και τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι τα μωρά του φθινοπώρου και του χειμώνα εκτίθενται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα λίγο πριν γεννηθούν.

Δεδομένου ότι τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στις εγκύους είχαν προηγουμένως συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών ψυχικής υγείας στα παιδιά, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί αυτές οι διαταραχές είναι πιο συχνές στους ανθρώπους που γεννιούνται κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ωστόσο, δεν εξηγούν τον λόγο, για τον οποίο οι γυναίκες, που γεννάνε τον χειμώνα ή το φθινόπωρο, έχουν αυτά τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης”.

Οι εποχιακές αλλαγές στη διάθεση και στη συμπεριφορά αναφέρονται συνήθως στον γενικό πληθυσμό – άτομα που πάσχουν από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), καθώς η ποσότητα του φωτός της ημέρας μειώνεται. Το άγχος που περιβάλλει τις διακοπές των Χριστουγέννων μπορεί, επίσης, να αυξήσει τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους.

Τα στοιχεία προέκυψαν από μελέτη 316 εγκύων από τη Νότια Ουαλία και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology.

κατάθλιψηκορτιζόλη