Νέα απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 5 φάρμακα ακόμη

Με πέντε νέα σκευάσματα ενισχύεται η λίστα των φαρμάκων των οποίων απαγορεύεται η εξαγωγή και ενδοκοινοτική διακίνηση, με απόφαση του προέδρου του ΕΟΦ Ι. Μαλέμη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα σκευάσματα:

  • INNOHEP INJ.SOL 10000anti-XaIU/0,5ML PF.SYR
  • INNOHEP INJ.SOL 10000anti-XaIU/0,5ML PF.SYR
  • INNOHEP INJ.SOL 14000anti-XaIU/0,7ML PF.SYR
  • INNOHEP INJ.SOL 18000anti-XaIU/0,9ML PF.SYR
  • INNOHEP INJ.SOL 18000anti-XaIU/0,9ML PF.SYR .

Η απαγόρευση εξαγωγής εφαρμόζεται άμεσα και κατά τη διάρκεια της ισχύος της απαγορεύεται επίσης κάθε αποθεματοποίηση των υπό απαγόρευση προϊόντων.

Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση.

Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.

Ο ΕΟΦ σημειώνει παράλληλα, ότι ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τον κατάλογο των φαρμακευτικών προϊόντων που είναι σε έλλειψη ή σε περιορισμένη διάθεση, μέσω της ιστοσελίδας του.

Τονίζει ακόμη, πως εφεξής, όσα φαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνονται στον κατάλογο και παρουσιάζουν έλλειψη για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών απαγορεύονται αυτοδικαίως (χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης) οι παράλληλες εξαγωγές και η ενδοκοινοτική διακίνηση προκειμένου να διασφαλίζεται η περίθαλψη των ασθενών πρωτίστως στη χώρα μας και η προστασία της δημόσιας υγείας γενικότερα.

Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων.

Τα προϊόντα για τα οποία ισχύει απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης αναφέρονται στο συγκεντρωτικό πίνακα, εδώ.

ΕΟΦαπαγόρευση παράλληλων εξαγωγών