Νέα επενδυτικά πλάνα 300 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες

Επενδυτικά πλάνα τα οποία εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 300 εκατ. ευρώ, έχουν εδώ και αρκετούς μήνες καταστρώσει οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, τα οποία θα κινηθούν πάνω σε δύο βασικούς άξονες που θα απορροφήσουν από περίπου 150 εκατ. ευρώ έκαστος την επόμενη πενταετία. Ο ένας άξονας αφορά στην ενίσχυση της παραγωγής με επέκταση ή δημιουργία νέων μονάδων και ο άλλος είναι οι επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D). Βέβαια σε αυτά τα επενδυτικά πλάνα τα οποία φαίνεται να είναι «αγκυλωμένα» από πέρυσι, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά», κι αυτό προέρχεται από την πολιτική που θα ακολουθήσει η ηγεσία του υπουργείου υγείας και δη όσον αφορά στην τιμολόγηση αλλά και τα κίνητρα για τη διεύρυνση του μεριδίου των γενοσήμων.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 18 παραγωγικές εταιρείες μέλη της ΠΕΦ που διαχειρίζονται 27 συνολικά παραγωγικές μονάδες. Οι μεγαλύτερες εξ αυτών έχουν ισχυρή δυναμική και αυτό δικαιολογεί και την βεβαιότητα που εκφράζεται από τον πρόεδρο της ΠΕΦ κ. Θεόδωρο Τρύφων ότι το ελληνικό παραγόμενο φάρμακο μπορεί να καλύψει το 70% της εξωνοσοκομειακής συνταγογράφησης και των 50% των νοσοκομειακών φαρμάκων.

Το σύνολο των εταιρειών αυτών την προηγούμενη δεκαετία, ακόμη και μέσα στην κρίση επένδυσε περί τα 800 εκατ. ευρώ αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγή του και το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του. Παράλληλα ανέπτυξε έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ οδηγώντας συνολικά το φάρμακο στις πρώτες θέσεις των ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων που εξάγονται.

Ήδη οι μεγάλες εταιρείες έχουν προετοιμάσει το επόμενο βήμα τους για να πετύχουν περαιτέρω άνοδο της δραστηριότητά τους. Όμως το κακό κλίμα το οποίο όχι μόνο εμποδίζει την ανάπτυξη εντός Ελλάδας καθώς είναι γνωστή η καθήλωση των ελληνικών φαρμάκων και δη των γενοσήμων στο 22% της αγοράς, δημιουργεί σημαντικά προσκόμματα στην ανάπτυξη των εταιρειών στο εξωτερικό, καθώς η χώρα έχει απολέσει τη φερεγγυότητά της. Αυτό επηρεάζει και τις σχέσεις των εταιρειών με τους εκτός Ελλάδας πελάτες τους, οι οποίο αισθάνονται ανασφάλεια σχετικά με την εκτέλεση των παραγγελιών που κάνουν σε ελληνικές παραγωγικές μονάδες.

Έτσι, ενώ συνολικά οι επιχειρήσεις επενδύουν σε R&D και παράγουν ελληνικά ποιοτικά γενόσημα σε εξελιγμένες μορφές δημιουργώντας υπεραξία που είναι ευρέως αναγνωρισμένα σε ξένες αγορές έχοντας κατακτήσει και υψηλά μερίδια, η ελληνική αγορά παραμένει σχετικά κλειστή. Κι αυτό τείνει να ακυρώσει το σημαντικό επενδυτικό έργο το οποίο προετοιμάζονται να κάνουν οι εταιρείες αυτές.

Αξίζει να αναφέρουμε δύο από τα πλέον σημαντικά επενδυτικά πλάνα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης, εφόσον βέβαια διαπιστωθεί η προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Επενδύσεις από δύο μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που φέτος έκλεισαν μισό αιώνα επιτυχημένης δραστηριότητας.

Το πρώτο αφορά την εταιρεία DEMO, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης νέων επενδύσεων που φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ μέσα την ερχόμενη διετία και αφορούν στη δημιουργία δύο νέων παραγωγικών μονάδων στην Αττική.

Οι δύο νέες μονάδες θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία μέσα στο 2016 και εκτιμάται ότι θα αυξήσουν κατά 80%-90% τον τζίρο σε ορίζοντα πενταετίας και θα δραστηριοποιούνται σε νέες κατηγορίες φαρμακευτικών προϊόντων. Ήδη έχουν υπογραφεί συμφωνίες και είναι εξασφαλισμένη η παραγωγή προϊόντων και η προώθησή τους στις αγορές, ώστε το 2019 ο τζίρος της εταιρείας να κινείται στα 200-210 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία ELPEN έχει σχεδιάσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό τριετές πλάνο της τάξης των 40 εκατ. ευρώ και εφόσον δεν υπάρξουν «δυσάρεστες εκπλήξεις» εκ μέρους της κυβέρνησης τόσο στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής όσο και της φορολόγησης, η ELPEN θα λειτουργήσει νέο ερευνητικό κέντρο στα Σπάτα και μια ακόμη παραγωγική μονάδα στην Κερατέα.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ, ενώ το ερευνητικό κέντρο βρίσκεται ήδη σε φάση αδειοδότησης. Συνολικά οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας για τα προσεχή χρόνια θα ανέλθουν σε 40 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα επενδύσεις σχεδιάζονται και από άλλες εταιρείες όπως από τον όμιλο VIANEX, αλλά και την Bennet η οποία εξαγόρασε και αναπτύσσει παραγωγική μονάδα.

Θα πρέπει να επισημανθεί ακόμη ότι στον κλάδο της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου σημειώθηκαν δύο από τα σημαντικότερα επιχειρηματικά deals μέσα στην ελληνική κρίση. Η εξαγορά της Specifar από τη σημερινή πολυεθνική Allergan αλλά και της Pharmathen από το fund BC Partners. Οι κινήσεις αυτές είναι ενδεικτικές της ελκυστικότητα των ελληνικών εταιρειών, αλλά δεν αποτελούν επί της ουσίας άμεσες επενδύσεις σε παραγωγή και ανάπτυξη αν και η Pharmathen επενδύει σταθερά άνω των 20 εκατ. ευρώ ετησίως σε έρευνα και ανάπτυξη και ολοκληρώνει επένδυση άνω των 13 εκατ. ευρώ στην μονάδα της στις Σάπες.