Μπορεί η άσκηση να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου;

Οι ειδικοί εντόπισαν για πρώτη φορά τον ακριβή τρόπο με τον οποίο η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και να επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Newcastle παρατήρησαν, ότι η σωματική δραστηριότητα προκαλεί την απελευθέρωση της πρωτεΐνης που καταπολεμά τον καρκίνο, της ιντερλευκίνης-6 (IL-6), στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία βοηθά στην επιδιόρθωση του DNA των κατεστραμμένων κυττάρων.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Cancer, ρίχνουν νέο φως στη σημασία της μέτριας δραστηριότητας στη μάχη κατά της απειλητικής για τη ζωή ασθένειας και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπειών στο μέλλον.

Επιδιόρθωση του DNA

Ο Δρ Sam Orange, Λέκτορας Φυσιολογίας της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, δήλωσε: “Προηγούμενα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η περισσότερη άσκηση είναι καλύτερη για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, καθώς όσο περισσότερη σωματική δραστηριότητα κάνουν οι άνθρωποι, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να νοσήσουν. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν αυτή την ιδέα.

“Όταν η άσκηση επαναλαμβάνεται πολλές φορές την εβδομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ουσίες που καταπολεμούν τον καρκίνο – όπως η IL-6 – που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τα μη φυσιολογικά κύτταρα, επιδιορθώνοντας το DNA τους και μειώνοντας την ανάπτυξη σε καρκίνο”.

Στη μικρής κλίμακας μελέτη, η οποία αποτελεί απόδειξη της αρχής, η ομάδα από τα πανεπιστήμια Newcastle και York St John επιστράτευσε 16 άνδρες ηλικίας 50-80 ετών, οι οποίοι είχαν όλοι παράγοντες κινδύνου από τον τρόπο ζωής για καρκίνο του εντέρου, όπως το να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και να μην είναι σωματικά δραστήριοι. Αφού έδωσαν ένα αρχικό δείγμα αίματος, οι συμμετέχοντες έκαναν ποδήλατο σε ποδήλατο εσωτερικού χώρου για συνολικά 30 λεπτά σε μέτρια ένταση και ένα δεύτερο δείγμα αίματος ελήφθη αμέσως μόλις τελείωσαν το πετάλι. Ως μέτρο ελέγχου, σε μια ξεχωριστή ημέρα, οι επιστήμονες πήραν περαιτέρω δείγματα αίματος πριν και μετά την ανάπαυση των συμμετεχόντων. Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές για να διαπιστωθεί αν η άσκηση άλλαξε τη συγκέντρωση πρωτεϊνών που καταπολεμούν τον καρκίνο στο αίμα σε σύγκριση με τα δείγματα ηρεμίας και διαπιστώθηκε ότι υπήρξε αύξηση της πρωτεΐνης IL-6.

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν τα δείγματα αίματος σε καρκινικά κύτταρα του εντέρου σε εργαστήριο και παρακολούθησαν την ανάπτυξη των κυττάρων επί 48 ώρες. Εντόπισαν ότι τα δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν αμέσως μετά την άσκηση επιβράδυναν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε σύγκριση με εκείνα που συλλέχθηκαν σε κατάσταση ηρεμίας.

Επιπλέον, εκτός από τη μείωση της ανάπτυξης του καρκίνου, τα δείγματα αίματος από την άσκηση μείωσαν την έκταση της βλάβης του DNA, γεγονός που υποδηλώνει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επιδιορθώσει τα κύτταρα για να δημιουργήσει έναν γενετικά σταθερό κυτταρικό τύπο.

“Τα ευρήματά μας είναι πραγματικά συναρπαστικά, διότι αποκαλύπτουν έναν πρόσφατα αναγνωρισμένο μηχανισμό που διέπει τον τρόπο με τον οποίο η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου και ο οποίος δεν εξαρτάται από την απώλεια βάρους”.

“Η καλύτερη κατανόηση αυτών των μηχανισμών θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη ακριβέστερων κατευθυντήριων γραμμών άσκησης για την πρόληψη του καρκίνου. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη φαρμακευτικών θεραπειών που μιμούνται ορισμένα από τα οφέλη της άσκησης για την υγεία.

“Η σωματική δραστηριότητα οποιουδήποτε τύπου και οποιασδήποτε διάρκειας μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, αλλά η περισσότερη είναι πάντα καλύτερη. Οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή θα πρέπει να ξεκινήσουν με το να κινούνται περισσότερο και να προσπαθήσουν να εντάξουν τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή τους ρουτίνα”.

Ο Dr Adam Odell, Senior Lecturer στις Βιοεπιστήμες από το York St John University, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη μελέτη μαζί με τους Dr Alastair Jordan και Dr Owen Kavanagh, πρόσθεσε: “Είναι σημαντικό ότι δεν είναι μόνο ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου που μπορεί να μειωθεί με έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Υπάρχουν σαφείς συνδέσεις μεταξύ υψηλότερων επιπέδων άσκησης και χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης άλλων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού και του ενδομητρίου.

“Με την επεξεργασία ενός μηχανισμού μέσω του οποίου η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι σε θέση να παράγει αντικαρκινικές επιδράσεις, η μελέτη μας παρέχει περαιτέρω στήριξη στις τρέχουσες εθνικές και παγκόσμιες προσπάθειες για την αύξηση της συμμετοχής στην άσκηση”.

Επιπολασμός του καρκίνου του εντέρου

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο 4ος πιο συχνός καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύοντας το 11% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 42.900 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή σχεδόν 120 κάθε μέρα.

Εκτιμάται ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο κατά περίπου 20%. Μπορεί να γίνει με το να πηγαίνει κανείς στο γυμναστήριο, να αθλείται ή μέσω ενεργών μετακινήσεων, όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο για να πάει στη δουλειά, αλλά και ως μέρος των οικιακών εργασιών ή της εργασίας, όπως η κηπουρική ή η καθαριότητα.

Η ομάδα σκοπεύει να διεξάγει περαιτέρω έρευνα για να προσδιορίσει πώς ακριβώς η άσκηση μειώνει τη βλάβη του DNA σε καρκίνους πρώιμου σταδίου και να καθορίσει την πιο αποτελεσματική μορφή άσκησης για την προστασία από τη νόσο.

front-stories