Νέα έρευνα: Μπορεί η χημική ισιωτική θεραπεία μαλλιών να σχετίζεται με καρκίνο;

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν χημικά προϊόντα ισιώματος μαλλιών διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν αυτά τα προϊόντα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν συσχετίσεις με τον καρκίνο της μήτρας για άλλα προϊόντα μαλλιών που ανέφεραν οι γυναίκες ότι χρησιμοποιούσαν, συμπεριλαμβανομένων των βαφών μαλλιών, της χλωρίνης, των ανταύγειων ή των περμανάντ.

Τα δεδομένα της μελέτης περιλαμβάνουν 33.497 γυναίκες των ΗΠΑ ηλικίας 35-74 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη Sister Study, μια μελέτη υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS), τμήμα του NIH, η οποία αποσκοπεί στον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου για καρκίνο του μαστού και άλλες παθήσεις της υγείας. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 11 χρόνια και στο διάστημα αυτό διαγνώστηκαν 378 περιπτώσεις καρκίνου της μήτρας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ανέφεραν συχνή χρήση προϊόντων ισιώματος μαλλιών, η οποία ορίστηκε ως πάνω από τέσσερις φορές κατά το προηγούμενο έτος, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της μήτρας σε σύγκριση με εκείνες που δεν χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα αυτά.

“Υπολογίσαμε ότι το 1,64% των γυναικών που δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ προϊόντα ισιώματος μαλλιών θα εμφάνιζαν καρκίνο της μήτρας μέχρι την ηλικία των 70 ετών- αλλά για τις συχνές χρήστριες, ο κίνδυνος αυτός ανεβαίνει στο 4,05%”, δήλωσε η Alexandra White, Ph.D., επικεφαλής της ομάδας επιδημιολογίας περιβάλλοντος και καρκίνου του NIEHS και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης. “Αυτό το ποσοστό διπλασιασμού είναι ανησυχητικό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τοποθετήσουμε αυτές τις πληροφορίες στο πλαίσιο – ο καρκίνος της μήτρας είναι ένας σχετικά σπάνιος τύπος καρκίνου”.

Ο καρκίνος της μήτρας αντιπροσωπεύει περίπου το 3% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου, αλλά είναι ο πιο συχνός καρκίνος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, με 65.950 εκτιμώμενες νέες περιπτώσεις το 2022. Μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά επίπτωσης του καρκίνου της μήτρας έχουν αυξηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως μεταξύ των μαύρων γυναικών.

Περίπου το 60% των συμμετεχουσών που ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ισιωτικά το προηγούμενο έτος ήταν μαύρες γυναίκες που αυτοπροσδιορίζονται, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute. Αν και, κατά την μελέτη δεν διαπιστώθηκε, ότι η σχέση μεταξύ της χρήσης ισιωτικού και της επίπτωσης του καρκίνου της μήτρας ήταν διαφορετική ανάλογα με τη φυλή, οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να είναι μεγαλύτερες για τις μαύρες γυναίκες λόγω της μεγαλύτερης επικράτησης της χρήσης.

“Επειδή οι μαύρες γυναίκες χρησιμοποιούν συχνότερα προϊόντα ισιώματος ή χαλάρωσης μαλλιών και τείνουν να αρχίζουν τη χρήση σε μικρότερες ηλικίες από ό,τι άλλες φυλές και εθνικότητες, τα ευρήματα αυτά μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικά γι’ αυτές”, δήλωσε ο Che-Jung Chang, Ph.D., συγγραφέας της νέας μελέτης και ερευνητικός συνεργάτης στον Κλάδο Επιδημιολογίας του NIEHS.

Τα ευρήματα συνάδουν με προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι τα ισιωτικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με ορμόνες στις γυναίκες.

Οι ερευνητές δεν συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τις μάρκες ή τα συστατικά των προϊόντων μαλλιών που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες. Ωστόσο, στην εργασία σημειώνουν ότι διάφορες χημικές ουσίες που έχουν βρεθεί στα ισιωτικά (όπως τα parabens, η δισφαινόλη Α, τα μέταλλα και η φορμαλδεΰδη) θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας που παρατηρήθηκε. Η έκθεση σε χημικές ουσίες από τη χρήση προϊόντων για τα μαλλιά, ιδίως ισιωτικών, θα μπορούσε να είναι πιο ανησυχητική από ό,τι άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας λόγω της αυξημένης απορρόφησης μέσω του τριχωτού της κεφαλής, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί από τα εγκαύματα και τις βλάβες που προκαλούν τα ισιωτικά.

“Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη επιδημιολογική μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ της χρήσης ισιωτικού και του καρκίνου της μήτρας”, δήλωσε ο White. “Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα σε διαφορετικούς πληθυσμούς, να προσδιοριστεί αν τα προϊόντα μαλλιών συμβάλλουν στις ανισότητες υγείας στον καρκίνο της μήτρας και να εντοπιστούν οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες”.

Η εν λόγω ομάδα διαπίστωσε προηγουμένως ότι οι μόνιμες βαφές μαλλιών και τα ισιωτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

καρκίνος της μήτραςισιωτική μαλλιώνχρήση προϊόντων ισιώματοςfront-stories